PowerUp!: Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός για startups στον τομέα της ενέργειας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Στον διαγωνισμό καλούνται να συμμετέχουν επιχειρήσεις με προϊόντα ή υπηρεσίες στους τομείς της ενέργειας, της κινητικότητας, του καθαρού αέρα, της θέρμανσης, του cleantech και των έξυπνων τεχνολογιών.

Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός για νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) του τομέα της ενέργειας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη διοργανώνεται και φέτος για πέμπτη χρονιά. Ο διαγωνισμός PowerUp! πραγματοποιείται από την InnoEnergy και προσφέρει σε νέους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, της κινητικότητας και των έξυπνων τεχνολογιών την ευκαιρία να διεκδικήσουν χρηματικό έπαθλο αξίας 50.000€ και να αναπτύξουν την επιχείρησή τους σε παγκόσμια κλίμακα. Η νέα περίοδος αιτήσεων για την πέμπτη έκδοση του διαγωνισμού έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαρτίου.

Οι νικητές του διαγωνισμού θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο Highway®, το αναγνωρισμένου κύρους πρόγραμμα της InnoEnergy που βοηθά στην εξέλιξη επιχειρηματικών ιδεών και σχεδίων και στην προσαρμογή τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Το Highway® προσφέρει σε επίδοξους επιχειρηματίες επένδυση ύψους 150.000€, καθώς και μια ευρύτερη υποστήριξη στην ανάπτυξη προϊόντος, στην προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και στη δημιουργία της επιχειρηματικής ομάδας, καθώς και στην πρόσβαση σε διεθνείς πελάτες. 

Στη νέα έκδοση του διαγωνισμού θα υπάρξει μια ειδική τιμητική διάκριση, σε συνέχεια της έκθεσης «Clean Air Challenge», που παρουσιάστηκε από την InnoEnergy τον Οκτώβριο του 2018 στις Βρυξέλλες. Αυτή η διάκριση θα απονεμηθεί στη start-up εκείνη, της οποίας η λύση θα συμβάλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του νέφους.

Το 2018 η InnoEnergy έλαβε περισσότερες από 300 αιτήσεις συμμετοχής, ενώ η εκτίμηση για τις εγγραφές του 2019 είναι ότι θα σημειώσουν ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. 

«Ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξάνεται κάθε χρόνο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι startup που κάνουν αίτηση έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους έργα σε προηγμένο στάδιο ανάπτυξης, καταδεικνύουν την αυξημένη αναγνώριση και το αυξανόμενο κύρος του διαγωνισμού. Το PowerUp! ανοίγει τις πόρτες στην ανάπτυξη για θαρραλέους πρωτοπόρους από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο διεθνές μας δίκτυο επιχειρηματικών εταίρων», εξηγεί ο Jakub Miler, Διευθύνων Σύμβουλος της InnoEnergy Κεντρικής Ευρώπης.

Νικήτρια start-up στον διαγωνισμό PowerUp! το 2018 ήταν η Zubax Robotics από την Εσθονία, η οποία παρουσίασε μια λύση για τη δραστική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε μελλοντικές λύσεις κινητικότητας. Συμμετοχές που έχουν να προτείνουν προϊόντα ή υπηρεσίες στους τομείς της ενέργειας, της κινητικότητας, του καθαρού αέρα, της θέρμανσης, του cleantech και των έξυπνων τεχνολογιών είναι ιδιαίτερα επιθυμητές.

Οι startup που περνούν το στάδιο της αίτησης θα κληθούν να συμμετάσχουν σε bootcamps που διοργανώνονται από αναγνωρισμένους Ευρωπαίους επιχειρηματικούς συμβούλους. Αυτά τα εργαστήρια θα προετοιμάσουν τους συμμετέχοντες για τους εθνικούς τελικούς και τον Μεγάλο Τελικό, όπου θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε ειδικούς. Ο νικητής θα επιλεγεί στις 21 Μαΐου στην Κρακοβία κατά τη διάρκεια του Impact'19 - ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά γεγονότα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

«Χρόνο με τον χρόνο έχουμε δει το ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό, αλλά και το επίπεδο των αιτήσεων που λαμβάνουμε, να αυξάνονται σημαντικά, στοιχεία ενδεικτικά της ωρίμανσης του οικοσυστήματος της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και την Κύπρο» τονίζει ο Γιάννης Γεραγωτέλλης, διευθύνων σύμβουλος της KiNNO Consultants ltd και manager του HUB της InnoEnergy σε Ελλάδα και σε Κύπρο.

Λεπτομερείς όροι συμμετοχής, έντυπο αίτησης και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες βρίσκονται στη διεύθυνση powerup.innoenergy.com

Σημειώνεται ότι η EIT InnoEnergy ιδρύθηκε το 2010 και υποστηρίζεται από το Ευρωπαικό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) και προωθεί την καινοτομία στη βιώσιμη ενέργεια σε όλη την Ευρώπη, Η εταιρεία KiNNO Ltd (www.kinno.eu), αποτελεί το Hub της InnoEnergy στην Ελλάδα και την Κύπρο προωθώντας και υποστηρίζοντας τις δράσεις και τις υπηρεσίες της. Η KiNNO είναι συμβουλευτική εταιρεία καινοτομίας που εστιάζει στις νέες τεχνολογίες και την επιχειρηματικότητα, ενώ παράλληλα δρα ως ενδιάμεσος (intermediary) με σκοπό την προώθηση καινοτομιών στην αγορά.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από InnoEnergy

Μάθετε Περισσότερα