«Οι εφευρέσεις του Leonardo da Vinci» σε νέα έκθεση στο ΝΟΗΣΙΣ

Ο Leonardo da Vinci θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία μόνο από το αποτύπωμά του ως ζωγράφος, ή επειδή εμπνεύστηκε το αλεξίπτωτο, ή γιατί επινόησε το ρουλεμάν. Ανήσυχος και ιδιοφυής, είναι καλύτερα να αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει τομέας με τον οποίο δεν ασχολήθηκε.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 500 ετών από τον θάνατο του Leonardo da Vinci, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, πρόκειται να φιλοξενήσει την έκθεση «Οι εφευρέσεις του Leonardo da Vinci», στις εγκαταστάσεις του στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση που εγκαινιάζεται το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019 και σε αυτήν θα παρουσιαστούν αντίγραφα από 27 εφευρέσεις, πολλές από τις οποίες είναι λειτουργικές, καθώς και 20 πίνακες.

Το ενδιαφερόμενο κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τον εκθεσιακό χώρο του ΝΟΗΣΙΣ, στη Θεσσαλονίκη, κάθε Σάββατο (13.30-20.30) και κάθε Κυριακή (11.30-18.30), ενώ από Τρίτη μέχρι και Παρασκευή, ο χώρος θα είναι ανοικτός για το κοινό από τις 10.30 μέχρι και τις 15.00. Τέλος, στον εκθεσιακό χώρο του ΝΟΗΣΙΣ, θα πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές από Α΄ μέχρι Γ΄ Δημοτικού και ξεναγήσεις (διάρκειας 45 λεπτών) για μαθητές από Δ΄ Δημοτικού και πάνω. Για τις σχολικές επισκέψεις απαιτείται κράτηση στο  τηλέφωνο 2310 483 000 (εσωτερικό 2), από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00-13.00.

Ο Leonardo da Vinci ήταν ζωγράφος, μηχανικός, γλύπτης, αρχιτέκτονας, μουσικός, γεωλόγος, βιολόγος. Θεωρείται ακόμα και σήμερα κορυφαίος επιστήμονας, καλλιτέχνης και εφευρέτης. Δεν παρακολούθησε σχολικά μαθήματα. Παρατηρούσε, πειραματίζονταν και δημιουργούσε, με το αστείρευτο εφευρετικό πνεύμα του. Θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία μόνο από το αποτύπωμά του ως ζωγράφος, ή επειδή εμπνεύστηκε το αλεξίπτωτο, ή γιατί επινόησε το ρουλεμάν. Ανήσυχος και ιδιοφυής, είναι καλύτερα να αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει τομέας με τον οποίο δεν ασχολήθηκε.

Μπορεί να μην έφερε στην πραγματική ζωή όλα όσα φαντάστηκε, αλλά θεμελίωσε το ενδιαφέρον και έσπειρε την προοπτική ύπαρξης του ποδηλάτου, του αυτοκινήτου, του ελικοπτέρου, του υποβρυχίου και πολλών άλλων μεταγενέστερων εφαρμογών. Η ευρύτητα του πνεύματός του και το βάθος της διείσδυσής του, μετουσίωσε στο πρόσωπό του τον «καθολικό άνθρωπο» της αναγέννησης, την οποία και προσωποποίησε.

Σήμερα που η επιστήμη, η τεχνολογία, η καινοτομία και η τέχνη αποτελούν κορυφαία ζητούμενα, η προσωπικότητα του Leonardo da Vinci εμπνέει τον σύγχρονο άνθρωπο περισσότερο ίσως από ποτέ. Αν θα έπρεπε να βρεθεί η ευφυέστερη, δημιουργικότερη και παραγωγικότερη προσωπικότητα της ιστορίας, πιθανότατα κάποιος θα την αναζητούσε ανάμεσα στον Αρχιμήδη, τον Leonardo da Vinci και τον Tesla. Δεν είναι τυχαίο που καθένας τους θαύμαζε και μελετούσε τους προγενέστερούς του. Δικαιολογημένα, λοιπόν, σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται να τιμήσουν την επέτειο των 500 ετών από τον θάνατο του μεγάλου Ιταλού. 

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΝΟΗΣΙΣ