Tεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού σε νέα έκθεση στο ΝΟΗΣΙΣ

Ο πρώτος σεισμογράφος του κόσμου που κατασκευάστηκε το 132 μ.Χ. , ένα κινεζικό άροτρο που δημιουργήθηκε πριν από 5.000 χρόνια και μία από τις αρχαιότερες χειράμαξες του κόσμου, είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα που αναμένεται να ταξιδέψουν το κοινό στις απαρχές του παγκόσμιου πολιτισμού, στην Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία.

Μερικές από τις σημαντικότερες κινεζικές εφευρέσεις πρόκειται να παρουσιαστούν στην έκθεση «Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία» που εγκαινιάζεται στο ΝΟΗΣΙΣ το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 6 Ιουνίου 2019.

Ο πρώτος σεισμογράφος του κόσμου που κατασκευάστηκε το 132 μ.Χ , ένα κινεζικό άροτρο που δημιουργήθηκε πριν από 5.000 χρόνια και μία από τις αρχαιότερες χειράμαξες του κόσμου, είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα που αναμένεται να ταξιδέψουν το κοινό στις απαρχές του παγκόσμιου πολιτισμού, στην Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν επίσης μοναδικά παραδείγματα σχετικά με το χαρτί, την τυπογραφία, τη μαγνητική πυξίδα, την πυρίτιδα, την πορσελάνη, τη μεταξουργία, τη χύτευση, τους αστρολάβους, τα πλοία και τα όργανα μέτρηση. Τα εκθέματα αυτά αναδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κινέζικου πολιτισμού σε πολλά πεδία και ταυτόχρονα ενισχύουν την άποψη ότι ο σύγχρονος κόσμος αποτελεί προϊόν σύνθεσης των επιτευγμάτων της Ανατολής και της Δύσης.

Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση περιλαμβάνονται μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο, που αφορούν σε διάφορα γνωστικά πεδία, όπως μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία, ιατρική, μηχανολογία, αστρονομία κ.ά.

Το περιεχόμενο της έκθεσης αναπτύσσεται σε 4 βασικές θεματικές ενότητες:

  • Αστρονομία και Μέτρηση του χρόνου: Οι Κινέζοι από τον 16ο αιώνα π.Χ μελετούσαν τον ήλιο, τη σελήνη, τους πλανήτες και ουράνια φαινόμενα. Το κινεζικό ημερολόγιο θεωρείται συνδυασμός σεληνιακού και Γρηγοριανού ημερολογίου.
  • Ναυσιπλοΐα και Προσανατολισμός: Μια από τις εφευρέσεις που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Ναυσιπλοϊας είναι η πυξίδα, η σημαντικότερη ίσως εφεύρεση του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού. Από τον 12ο αιώνα και μετά η πυξίδα διαδόθηκε ευρέως στην Ασία και την Ευρώπη συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του εμπορίου και της διεθνούς οικονομίας
  • Υφαντουργία και Κέντημα: Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που είχε οργανωμένη σηροτροφία και οι Κινέζοι κατασκεύασαν μετάξι πριν από 6000-7000 χρόνια, ενώ από τον 16ο αιώνα ανέπτυξαν πρωτοποριακές τεχνικές ύφανσης, μερικές από τις οποίες παρουσιάζονται στην Έκθεση. 
  • Κατασκευή χαρτιού και Εκτύπωση: Στην έκθεση «Αρχαίας Κινεζικής Επιστήμης Τεχνολογίας» παρουσιάζονται όλα τα στάδια κατασκευής και εκτύπωσης χαρτιού καθώς και η τέχνη της τυπογραφίας. Η κατασκευή του χαρτιού στα χρόνια της δυναστείας Χαν είναι μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού. Τεχνικές εκτύπωσης αναπτύχθηκαν ήδη από τον 7ο αιώνα μ.Χ και εξαπλώθηκαν σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο συμβάλλοντας στην εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού.

Η έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 29/9/2018, θα διαρκέσει μέχρι τις 30/6/2019. Το ενδιαφερόμενο κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τον εκθεσιακό χώρο του ΝΟΗΣΙΣ, στη Θεσσαλονίκη, κάθε Σάββατο (13.30-20.30) και κάθε Κυριακή (11.30-18.30), ενώ από Τρίτη μέχρι και Παρασκευή, ο χώρος θα είναι ανοικτός για το κοινό από τις 10.30 μέχρι και τις 15.00. Στον εκθεσιακό χώρο του ΝΟΗΣΙΣ, θα πραγματοποιούνται και ξεναγήσεις για σχολικές και άλλες ομάδες, διάρκειας 60, με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων 50 άτομα. Απαραίτητη η κράτηση στο τηλέφωνο 2310 483 000.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΝΟΗΣΙΣ