Με επιτυχία συνεχίστηκε η περιοδεία της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» σε Ολλανδία και Βόρεια Ελλάδα

Μεγάλη ανταπόκριση γνώρισε η τρίτη εκτός Ελλάδας εκδήλωση για την πρωτοβουλία «Γέφυρες γνώσης και συνεργασίας», η οποία έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, ενώ εξίσου επιτυχημένη ήταν η παρουσία της πρωτοβουλίας σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας από 20-25 Νοεμβρίου 2017 στο πλαίσιο του 2ου EU jobs & Mobility Roadshow.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ενημέρωση γύρω από την πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» εκατοντάδες παρευρισκόμενοι που βρέθηκαν στο 2ο EU jobs & Mobility Roadshow. Οι «Γέφυρες» βρέθηκαν στις 23, 24 και 25 Νοεμβρίου 2017 σε Δράμα, Σέρρες και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, συμμετέχοντας στη σειρά εκδηλώσεων που διοργάνωσαν τα τέσσερα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, Ξάνθης, Δήμου Θεσσαλονίκης και Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης στη Βόρεια Ελλάδα.

Η επιχειρησιακή ομάδα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης ενημέρωσε νέους, φοιτητές, ερευνητές, απόφοιτους κι επιχειρηματίες για τα οφέλη της μεταξύ τους διασύνδεσης μέσω της συμμετοχής στην πλατφόρμα www.knowledgebridges.gr. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία, θέλησαν να μάθουν περισσότερα και εκδήλωσαν την πρόθεση τους να εγγραφούν στην πλατφόρμα αλλά και να συμμετάσχουν στην περαιτέρω διάχυση της πρωτοβουλίας.

Μία ημέρα μετά το τέλος της διοργάνωσης οι «Γέφυρες» ταξίδεψαν για το Άμστερνταμ.  Η τρίτη εκτός Ελλάδας εκδήλωση για την πρωτοβουλία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, στο Πανεπιστήμιο Vrije του Άμστερνταμ, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς πάνω από 80 Έλληνες συμμετείχαν ενεργά σε μια εκδήλωση στην οποία οι ίδιοι είχαν τον πρώτο λόγο, μια και στο πάνελ βρέθηκαν νέοι Έλληνες που επιχειρούν στην Ολλανδία.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ολλανδία και η Ελληνική Κοινότητα Άμστερνταμ και Περιχώρων. Ομιλητές ήταν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Καθηγητής κ. Λόης Λαμπριανίδης, η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης κα Εύη Σαχίνη και ο Συντονιστής της πρωτοβουλίας στο ΕΚΤ Δημήτρης Μαραγκός. Ο Λ. Λαμπριανίδης ανέλυσε το θεωρητικό υπόβαθρο της πρωτοβουλίας και ανέδειξε την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας πρωτοβουλίας που θα δικτυώνει τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Ε. Σαχίνη η οποία εξήγησε τον ρόλο του ΕΚΤ στην πρωτοβουλία, ενώ τέλος ο κ. Μαραγκός έδωσε κάποιες πιο πρακτικές πληροφορίες για το πώς οι Έλληνες ανά τον κόσμο μπορούν να δικτυωθούν μέσα από την πλατφόρμα www.knowledgebridges.gr.

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας, περιλάμβανε μια εξαιρετικά ζωντανή συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» γύρω από το θέμα της δικτύωσης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας των Ελλήνων της Ολλανδίας.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος μεταξύ των ομιλητών για θέματα όπως η δικτύωση φορέων και προσώπων που εμπλέκονται στην πρωτοβουλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς επίσης και ο συντονισμός των δράσεων τους.  Επίσης αναλύθηκε  η σημασία της συνεργασίας και της δικτύωσης των Ελλήνων του εξωτερικού με  την Ελλάδα, καθώς και τα αμοιβαία οφέλη που μπορούν να προκύψουν από αυτήν.

H πρωτοβουλία εν συντομία

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), θεσμικός φορέας με κεντρικό ρόλο στο Εθνικό Σύστημα Έρευνας, Τεχνολογίας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, υλοποιεί τη νέα εθνική πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας"  που σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η συμβολή όλων των Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας προς την κατεύθυνση της «οικονομίας της γνώσης».

Μέσω της πρωτοβουλίας υποστηρίζεται η δημιουργία «γεφυρών» που θα επιτρέψουν στους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, να συνεργαστούν, αξιοποιώντας επιχειρηματικές ή/και ερευνητικές πρωτοβουλίες, με επιστήμονες, με  φορείς και με επιχειρήσεις στην Ελλάδα, προκειμένου να αξιοποιηθεί όσο γίνεται καλύτερα το σύνολο του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα.

Το ΕΚΤ αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, επιδιώκει μέσα από αυτή την πρωτοβουλία να γεφυρώσει την απόσταση, χρησιμοποιώντας τη γνώση. Η διαρκής και καλύτερη κατανόηση του εγχώριου οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας από το ΕΚΤ, καθιστούν τον φορέα μία εθνική υποδομή υψηλής σημασίας για τη χάραξη και υλοποίηση της εθνικής επιστημονικής, τεχνολογικής και βιομηχανικής πολιτικής. Το ΕΚΤ, έχοντας μακρόχρονη εμπειρία σε θέματα τεκμηρίωσης, τεχνολογίας και καινοτομίας, διαθέτει την κατάλληλη υποδομή, τεχνογνωσία, βάσεις δεδομένων Ελλήνων ερευνητών, ανθρώπινο δυναμικό και τα επικοινωνιακά δίκτυα, ώστε να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων υλοποίησης της πρωτοβουλίας.