Εκδήλωση για τις υπηρεσίες των Βιβλιοθηκών σε πρόσφυγες και μετανάστες: Τι χρειάζονται, πώς τους καλωσορίζουμε;

Πώς μπορούν οι βιβλιοθήκες να καλωσορίσουν τους πρόσφυγες και τι είδους πρακτικές εφάρμοσαν οι δημόσιες βιβλιοθήκες των χωρών της Ευρώπης για να υποδεχθούν το κύμα των μεταναστών;

Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕEΒ) στο πλαίσιο των επιτυχημένων δράσεων που διοργανώνει από το 2003, καλεί όσους ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή, σε ένα από τα τέσσερα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016 στο Ινστιτούτο Goethe Αθηνών (Ομήρου 14 -16). Η εκδήλωση έχει στόχο να βοηθήσει Έλληνες επαγγελματίες της πληροφόρησης, καθώς επίσης μη κυβερνητικές οργανώσεις και δήμους, να προωθήσουν υπηρεσίες βιβλιοθηκών σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Από το 2003 η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών διοργανώνει αντίστοιχες δράσεις (συνέδρια και εργαστήρια) με ευρεία θεματολογία, και παρέχει γνώσεις και υποστήριξη στην ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών. Οι δραστηριότητες αυτές έχουν απήχηση σε περίπου 1.500 βιβλιοθηκονόμους από 120 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα. Στην ΟΕΕΒ συμμετέχουν ελληνικοί και διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών βιβλιοθηκών και κέντρων πληροφόρησης, ώστε να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες προς τους αναγνώστες/χρήστες.

Τον 21ο αιώνα οι βιβλιοθήκες και τα κέντρα πληροφόρησης μεταμορφώνονται για να καλύψουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις των χρηστών τους. Για τον λόγο αυτό, όχι μόνο προσαρμόζουν τις υπηρεσίες τους για να παραμένουν σχετικές, αλλά προσπαθούν να προσεγγίζουν όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες - στόχους από την κοινότητα που εξυπηρετούν.  Από άκρη σε άκρη στην Ευρώπη, οι βιβλιοθήκες στην αιχμή των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες και οι άνθρωποι, απλώνουν χείρα βοηθείας και προσφέρουν ειδικές υπηρεσίες σε πρόσφυγες με σκοπό να διευκολύνουν τη μετεγκατάστασή τους στην εκάστοτε χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, οι βιβλιοθήκες συνεργάζονται συνήθως με ομάδες δράσης πολιτών, δημιουργώντας ένα δίκτυο αλληλεγγύης που σιγά, σιγά απλώνεται στη γηραιά ήπειρο και το οποίο συνεισφέρει στο να εδραιωθεί μία κουλτούρα καλωσορίσματος.

Τι είδους υπηρεσίες χρειάζονται οι μετανάστες στις βιβλιοθήκες; Πώς μπορούν οι βιβλιοθήκες να καλωσορίσουν τους πρόσφυγες και τι είδους πρακτικές εφάρμοσαν οι δημόσιες βιβλιοθήκες των χωρών της Ευρώπης για να υποδεχθούν το κύμα των μεταναστών;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία φιλοδοξεί να απαντήσει η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών μέσω της εκδήλωσης που διοργανώνει με θέμα: Υπηρεσίες Βιβλιοθηκών Πρόσφυγες και Μετανάστες. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης 4 διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο της Πληροφόρησης, θα συντονίσουν στον χώρο του Ινστιτούτου Γκαίτε (25 Νοεμβρίου, 09.00-12.30) τις εργασίες 4 διαφορετικών εργαστηρίων:

  • Από την Γερμανία η Barbara Schleihagen (IFLA Governing Board) με τη συνδρομή και υποστήριξη του Goethe-Institut Athen, θα συντονίσει τις εργασίες του εργαστηρίου: Οι Βιβλιοθήκες καλωσορίζουν τους πρόσφυγες: Υπηρεσίες, ιδέες και δυνατότητες εξεύρεσης πόρων.
  • Από την Νορβηγία η Ruth Ørnholt (IFLA Management & Marketing Section) με τη συνδρομή και υποστήριξη της Nordic Library, θα συντονίσει τις εργασίες του εργαστηρίου: Δημόσιες Βιβλιοθήκες: Ένας θεσμός-πύλη στην κοινωνία.
  • Από τις ΗΠΑ η Sophie Maier (Free Public Library of Louisville, KY) με τη συνδρομή και υποστήριξη του  Information Resource Center, American Embassy, θα συντονίσει τις εργασίες του εργαστηρίου: Υπηρεσίες για μετανάστες στην Louisville Free Public Library: Υποδοχή, ενεργή συμμετοχή και προγράμματα.
  • Από την Ισπανία η Adela d’Alòs-Moner (Social Library Foundation) με τη συνδρομή και υποστήριξη της Βιβλιοθήκης του Instituto Cervantes de Atenas, θα συντονίσει τις εργασίες του εργαστηρίου: Ορθές πρακτικές των Δημόσιων Βιβλιοθηκών της Ισπανίας για πρόσφυγες και μετανάστες.Ο

Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο email: lib@eef.edu.gr αναγράφοντας το εργαστήριο που επιθυμούν να παρακολουθήσουν μέχρι τις 5 Νοεμβρίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τα εργαστήρια θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα.

Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων την ίδια ημέρα (14.00-15.00), στον ιστορικό χώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Πανεπιστημίου 32) θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση με τις ομιλήτριες των εργαστηρίων την οποία θα συντονίσει η Τόνια Αράχωβα (ΕΒΕ, IFLA Officer). Τη δράση θα χαιρετίσει με την παρουσία του ο Φίλιππος Τσιμπόγλου (Γεν. Δ/ντης ΕΒΕ).

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση της ΟΕΕΒ διατίθενται στην ιστοσελίδα της στο Facebook.

Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών

Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) ιδρύθηκε το 2003 και αποτελεί πρότυπο ισομερούς και ισότιμης αντιπροσώπευσης και συνεργασίας των φορέων που την απαρτίζουν, με στόχο να προσφέρει γνώσεις και υποστήριξη στην ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Την Οργανωτική Επιτροπή απαρτίζουν οι παρακάτω φορείς: Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών, Κέντρο Τεκμηρίωσης Αμερικανικής Πρεσβείας, Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ), Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Ίδρυμα Ευγενίδου, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος 'Λίλιαν Βουδούρη' του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών στην Αθήνα, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και Αμερικανική Γεωργική Σχολή. 

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών