Athens Mini Maker Faire: Έλα να μάθεις, να δεις, να φτιάξεις!

Το Maker Faire είναι η σπουδαιότερη εκδήλωση για τις κατασκευές, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, την επιστήμη, την τέχνη, τη χειροτεχνία, τη μηχανική, το φαγητό, την καινοτομία και το making σε όλες τις πιθανές μορφές.

Tο Athens Mini Maker Faire πραγματοποιείται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 1-2 Οκτωβρίου 2016 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Πρόκειται για μία εκδήλωση που αναδεικνύει τη δημιουργικότητα όλων των makers ανεξαρτήτου ηλικίας και είδους κατασκευής. Το Maker Faire αποτελεί μέρος της ανακάλυψης όλων των νέων τεχνολογιών, εφευρέσεων και καινοτομιών και είναι από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις, σε διεθνές επίπεδο, για την τεχνολογία, την εκπαίδευση, την επιστήμη, την τέχνη, τις κατασκευές, το Do It Yourself (DIY), τη χειροτεχνία, τη μηχανική, το φαγητό, την καινοτομία και το making σε όλες τις πιθανές μορφές. Το Αthens Mini Maker Faire υποστηρίζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) ως χορηγός επικοινωνίας.

Στο Athens Mini Maker Faire μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε καινοτομεί, δραστηριοποιείται στον τομέα των ευρεσιτεχνιών ή έχει δημιουργήσει κάποιο εντυπωσιακό νέο προϊόν. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν τα εκθέματα που έχουν δημιουργήσει και να έρθουν σε επαφή με άλλους καινοτόμους δημιουργούς, ενώ οι επισκέπτες θα δουν ευρεσιτεχνίες, καινοτομίες και τεχνολογικά επιτεύγματα από ιδιώτες και επαγγελματίες και θα συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι σε workshops και ομιλίες. Οι επισκέπτες θα βρουν DIY & Ανακυκλώσιμες κατασκευές, Ρομπότ, 3d printing, DIY Drones, Arduino, χειροποίητα ποδήλατα, ηλεκτρονικά αυτοκίνητα, μοντελισμός, e-growing plants και πολλές άλλες κατηγορίες για να εμπνευστούν!  

Πιο συγκεκριμένα, στα περίπτερα του Maker Faire, οι επισκέπτες θα βρουν τον R2D2, ακριβές αντίγραφο σύμφωνα με τα σχέδια απο το Astromech.net club καθώς και κατασκευές ρομποτικής βασισμένες σε Arduino και Raspbery Pi. Διαδραστικά παιχνίδια ρομποτικής με LEGO MINDSTORMS, τηλεκατευθυνόμενο κατασκοπευτικό όχημα (Spy Rover) για ζωντανή λήψη εικόνας του χώρου μέσω κινητού απο οπουδήποτε, ηλεκτρικές διακοσμητικές εγκαταστάσεις με την χρήση υδραυλικών εξαρτημάτων, έπιπλα φτιαγμένα με έναν οικολογικό συνδυασμό ινών αγριαγκινάρας και βιολογικής ρητίνης, φωτιστικά από παλιές κάμερες και από σωλήνες.

Ακόμη, 3D Printers για λύσεις τρισδιάστατης σχεδίασης, τα προϊόντα και τα εκπαιδευτικά παιχνίδια της FatCut Upcycling από την ανακύκλωση φαινομενικά άχρηστων αντικειμένων, χειροποίητα ποδήλατα, χειροποίητα αντικείμενα με την τεχνική του origami, χειροποίητο και μετακινούμενο θάλαμο εξαερισμού για χειροτεχνίες, ζωγραφική, airbrushing και πολλά άλλα. Ακόμα, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν το ανθρωποειδές ρομπότ Troopy, το Railbiking, ένα διαφορετικό τρόπο ποδηλασίας πάνω σε ράγες τραίνου, την υδροπονία με τη συσκευή CityCrop για την καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο, λαχανικών, βοτάνων, φρούτων, ακόμα και λουλουδιών, ελέγχοντας την πρόοδο της καλλιέργειάς μέσω mobile App, το Internet of Things (IoT) που μέσω της ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ πολλών μικρών συσκευών δημιουργεί ένα ευρύ δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς και χρήση της τεχνολογίας Lora για μετάδοση μικρού μεγέθους δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις.

Όσοι επισκεφθούν την Athens Mini Maker Faire 2016 θα μπορούν ακόμη να λάβουν μέρος στο 2ο HEBOCON Athens, συμμετέχοντας με ένα low-tech ρομπότ που θα κατασκευάσουν οι ίδιοι οι επισκέπτες, ακολουθώντας τους κανόνες που θα δώσουν οι διοργανωτές. Οι μονομαχίες του τουρνουά είναι ανοιχτές για παρακολούθηση από το κοινό. Επίσης, στο πλαίσιο του Athens Mini Maker Faire θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες ομιλίες και workshops για τεχνολογίες & καινοτομίες που παρουσιάζονται στην εκδήλωση, όπως 3D Printing, κατασκευές Lego, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, ανακύκλωση κ.ά.

Διοργανωτές του Athens Mini Maker Faire είναι ο Σταύρος Μεσσήνης, ιδρυτής του THE CUBE ATHENS και ο Κώστας Φονταλής, Διοργανωτής της ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΚΑ. Το Athens Mini Maker Faire θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, στις 1 και 2 Οκτωβρίου 2016, από τις 10.00 έως τις 20.00. Εισιτήρια για το Athens Mini Maker Faire διατίθενται από τα σημεία προπώλησης της viva.gr, αλλά και στο Ταμείο της εκδήλωσης. Για συνεχή ενημέρωση για τις δράσεις του Athens Mini Maker Faire μπορείτε να επισκέπτεστε τις σελίδες του στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Το Maker Faire ξεκίνησε από το Bay Area του Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη και σταδιακά αναπτύχθηκε σε όλο τον κόσμο, με συμμετοχή 24 Maker Faire και 125 Mini Maker Faire, ενώ το 2015 ήταν η επέτειος 10 χρόνων διοργάνωσης. Το Maker Faire υποστηρίζεται από μεγάλους χορηγούς και από το περιοδικό MAKE, το μοναδικό και μεγαλύτερο περιοδικό αφοσιωμένο στο DIY σε σχέση με τα τεχνολογικά προϊόντα. Το περιοδικό MAKE ενώνει, εμπνέει, ενημερώνει και ψυχαγωγεί μία ολοένα αυξανόμενη κοινότητα πολυμήχανων ανθρώπων που δημιουργούν στο χώρο τους ιδιαίτερες κατασκευές και προϊόντα. Εκτός από περιοδικό και εκδήλωση, το MAKE βρίσκεται και πίσω από το blog.makezine.com, ένα κατάστημα λιανικής πώλησης για εξαρτήματα, βιβλία, μια σταθερή ροή διασκέδασης και διδασκαλίας μέσω του καναλιού του Youtube που κατέχει μια πλήρη βιβλιοθήκη οδηγιών για step by step projects.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Athens Mini Maker Faire