Ελληνικές καινοτομίες και ερευνητικά επιτεύγματα στην 81η ΔΕΘ

Στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ, στο stand της ΓΓΕΤ και της ΕΥΔΕ/ΕΤΑΚ οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με καινοτόμες τεχνολογίες και επιτεύγματα των ερευνητικών/τεχνολογικών φορέων και επιχειρήσεων, μέσα από διαδραστικά ψηφιακά εκθέματα, παρουσιάσεις και προβολές.

Πρωτοποριακά ερευνητικά επιτεύγματα και καινοτόμες τεχνολογίες των ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων της χώρας παρουσιάζονται στην 81 Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ/ΕΤΑΚ). Μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν τον κόσμο της έρευνας & τεχνολογίας και να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της συνεργασίας ερευνητικών ιδρυμάτων, ΑΕΙ και επιχειρήσεων.

Μια εφαρμογή διαστημικής τεχνολογίας για την έγκαιρη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, ένα διαδραστικό σύστημα "ενσωμάτωσης" χρηστών σε ψηφιακό τοπίο, ένα σύστημα συνεργατικής εκμάθησης με ρομπότ στον χώρο εργασίας, τρεις ευφάνταστες εκπαιδευτικές εφαρμογές για τον κόσμο της θάλασσας  και ένα έξυπνο σύστημα για εκπαίδευση χρηστών σε θέματα ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση  gamefication, είναι μερικά από τα εντυπωσιακά εκθέματα τα οποία μικροί και μεγάλοι μπορούν να δουν στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ.

Μέσα από προβολές και παρουσιάσεις, διαδραστικά ψηφιακά εκθέματα, διαδικτυακές εφαρμογές και παιχνίδια, οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με τον κόσμο της έρευνας και της τεχνολογίας, στους τομείς της Πληροφορικής και των Υπολογιστικών Επιστημών, της Ιατρικής-Βιοϊατρικής, των Φυσικών Επιστημών, της Θαλάσσιας Έρευνας, της Μοριακής Βιολογίας, της Ενέργειας. Ειδικότερα, οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν και να δουν από κοντά ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία σχετίζονται με:
- Ρομποτικά συστήματα συναρμολόγησης
- Ψηφιακή ανάλυση των συνθηκών σε εργασιακά περιβάλλοντα
- Έλεγχο της επιβάρυνσης του πληθυσμού από ακτινοβολίες
- Διαχείριση γεωδυναμικών φαινομένων, όπως το τσουνάμι
- Αμυντικές περιβαλλοντικές και βιομηχανικές εφαρμογές
- Ιατρικές διαγνωστικές εφαρμογές και γονιδιακή μοριακή ανάλυση
- Αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας
- Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία, την εργασία και την κατάρτιση
- Εξοπλισμό που αξιοποιείται σε αποστολές στο Διάστημα
- Ανάλυση και ανάδειξη συγκεκριμένων περιόδων της ιστορίας
- Ψηφιακές εκπαιδευτικές υπηρεσίες και τεχνολογίες ανάδειξης πολιτιστικών θεμάτων
- Εξειδικευμένες τεχνολογίες για τη θαλάσσια έρευνα
- Βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας στις πόλεις

Τα εγκαίνια του περιπτέρου πραγματοποιήθηκαν στις 10/09 παρουσία του Αν. Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη και του Γενικού Γραμματέα Ε&Τ Θωμά Μαλούτα. Το περίπτερο επισκέφθηκαν ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης, η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Σία Αναγνωστοπούλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα ημερίδα για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020 στον τομέα της έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Έντονο ενδιαφέρον για το περίπτερο έδειξε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, καθώς και αρκετοί πρυτάνεις πανεπιστημίων και Πρόεδροι ΤΕΙ, πρόεδροι ερευνητικών κέντρων, καθηγητές, ερευνητές και πλήθος κόσμου.

Σε δηλώσεις του στη ΔΕΘ, ο Κ. Φωτάκης επισήμανε ότι: "Στη χώρα υπάρχει εξαιρετικό δυναμικό και σε επίπεδο επιστημόνων αλλά και σε επίπεδο επιχειρηματικής ποιότητας. Bλέπω μια σημαντική πρόοδο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, η οποία αποτυπώνεται στα εκθέματα και πλέον βάζει υψηλά τον πήχη όσον αφορά τις δράσεις της Πολιτείας για τη στήριξη και της επιστήμης και της έρευνας, αλλά και της επιχειρηματικότητας, τουλάχιστον όσον αφορά σε πρώιμο στάδιο. Για τον λόγο αυτό έχουμε αναλάβει μια σειρά μέτρων, όπως το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) που βασίζεται στη χρηματοδότηση νέων επιστημόνων και ερευνητικών έργων, στα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας κατά τα επόμενα 3 έτη, ξεκινώντας από τον φετινό Σεπτέμβριο, με 240 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι μόνο για έρευνα που συνδέεται με την επιστημονική περιέργεια, πολύ σημαντικό".

Αναφερόμενος σε πρωτοβουλίες που πρόκειται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και θα αφορούν την επιχειρηματικότητα, ο Κ. Φωτάκης δήλωσε: "Σχεδιάζουμε ένα Ταμείο για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας σε πρώιμο στάδιο, που θα αποτελεί μέρος της όλης αναπτυξιακής προσπάθειας που ετοιμάζεται από την Κυβέρνηση. Το Ταμείο αυτό θα στηριχθεί σε πόρους που έρχονται από το Δημόσιο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε πόρους που έρχονται από το ΕΣΠΑ, περιφερειακά και τομεακά προγράμματα, και σε πόρους που έρχονται από  ιδιωτικά κεφάλαια και θα βασίζονται κυρίως στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund, EIF). Η ιδέα αυτού του Ταμείου θα είναι να στηρίζει την επιχειρηματικότητα με κεφάλαια σποράς, καταρχάς, και κατόπιν με συμμετοχές σε επιχειρηματικές ιδέες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον όσον αφορά την αξιοποίησή τους".

Καινοτόμες εφαρμογές και διαδραστικά εκθέματα

Ενδεικτικά, μερικά από τα ενδιαφέροντα εκθέματα που φιλοξενούνται στο περίπτερο της ΓΓΕΤ είναι και τα ακόλουθα:

Be There Now!, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΙΠ)/ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΙΤΕ): Το "Be There Now!" είναι ένα διαδραστικό σύστημα που επιτρέπει σε πολλαπλούς χρήστες να βλέπουν ζωντανά την εικόνα τους να ενσωματώνεται σε ψηφιακά τοπία ή ακόμη και σε πίνακες ζωγραφικής, την οποία μπορούν να «φωτογραφήσουν» ψηφιακά και να αποστείλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Έχει εγκατασταθεί σε πολλούς δημόσιους χώρους πολιτισμού και πληροφόρησης (μουσεία, αεροδρόμια, γραφεία ενημέρωσης, εκθέσεις, ακόμη και σε κινούμενο όχημα) και έχει χρησιμοποιηθεί από χιλιάδες άτομα, αποτελώντας πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους.

SARAFun–Ρομποτικό σύστημα έξυπνης συναρμολόγησης αντικειμένων με χρήση εξελιγμένων λειτουργιών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ε.Κ.Ε.Τ.Α: Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) είναι τεχνικός συντονιστής του ερευνητικού έργου SARAFun. Στόχος του έργου είναι να επιτρέψει σε έναν μη εξειδικευμένο χρήστη να ενσωματώνει μία νέα εργασία συναρμολόγησης που απαιτεί δύο χέρια σε ένα συνεργατικό ρομπότ, σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μίας μέρας. Το έκθεμα παρουσιάζει το ρομποτικό σύστημα μαζί με αρχικά αποτελέσματα του έργου που αφορούν την αυτόματη αναγνώριση και εντοπισμό αντικειμένων με χρήση τρισδιάστατων μοντέλων καθώς και την ασφαλή φυσική διεπαφή ανθρώπου-ρομπότ.

Φωτονικοί Αισθητήρες Ασύρματης Δικτύωσης για Αμυντικές, Περιβαλλοντικές και Βιομηχανικές Εφαρμογές, ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΙΕ): Οι αισθητήρες πλαστικών οπτικών ινών χαρακτηρίζονται από χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, χαμηλό κόστος και πολυπλοκότητα, καθώς και  ασφαλή λειτουργία και υψηλή ανθεκτικότητα σε απαιτητικά περιβάλλοντα (εύφλεκτα, εκρηκτικά, υψηλών Ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, κ.ά.), επιτρέποντας την ενσωμάτωση τους σε ασύρματα δίκτυα, για την συνεχή παρακολούθηση διαφόρων κρίσιμων διεργασιών και παραμέτρων λειτουργικής κατάστασης σε βιομηχανικές, περιβαλλοντικές και αμυντικές εφαρμογές. Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα που αναπτύχθηκε από Έλληνες ερευνητές σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και ιδιωτικές  πολυεθνικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων οι European Defence Agency-EDA, Bayern Chemie GmbH (Germany),  KLEEMANN Lifts S.A. and PRISMA electronics S.A.

Σύστημα αυτοματοποιημένης και πιστοποιημένης κατάθεσης και έκδοσης εγγράφων, UNIXFOR. Το Σύστημα Αυτοματοποιημένης και Πιστοποιημένης Κατάθεσης και  Έκδοσης Εγγράφων (ΣΑΠΙΚΕΕΕ) είναι μία πρωτοποριακή και ολοκληρωμένη λύση αυτοεξυπηρέτησης για την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση φυσικών εντύπων.  Η λειτουργικότητά του χωρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος αφορά στην κατάθεση εγγράφων/δικαιολογητικών, με πιστοποιημένες διαδικασίες, από τον χρήστη προς τον εκάστοτε οργανισμό, ενώ ο δεύτερος αφορά στην γρήγορη έκδοση διαφόρων τύπων εγγράφων ή πιστοποιητικών. Το ΣΑΠΙΚΕΕ απευθύνεται τόσο σε δημόσιους όσο και ιδιωτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, που στόχο έχουν να απλοποιήσουν και να επιταχύνουν τις συναλλαγές τους με ιδιώτες. 

• Υποθαλάσσιος αισθητήρας ραδιενέργειας μέσης διακριτικής ικανότητας «GEOMAREA», EΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ. Ο αισθητήρας «GEOMAREA», ο οποίος αναπτύχθηκε στο πλαίσιο προγράμματος ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Κίνας, μετρά την συγκέντρωση ραδιονουκλιδίων που εκπέμπουν ακτινοβολία-γ στο θαλάσσιο περιβάλλον και μπορεί να ξεχωρίζει την φυσική από την τεχνητή ραδιενέργεια. Τυποποιείται για βιομηχανική παραγωγή και προωθείται προς πώληση από την εταιρία ΙΤΟ ΕΠΕ. Βρίσκει εφαρμογή στην πυρηνική ασφάλεια και στη ράδιο-οικολογία, στη γεωφυσική και στην αναζήτηση υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας. 

Ημερίδα για την Έρευνα & Καινοτομία στο νέο ΕΣΠΑ

Στο πλαίσιο της ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου ημερίδα με θέμα: «Έρευνα και καινοτόμος επιχειρηματικότητα: Η νέα προσέγγιση και το ΕΣΠΑ 2014-2020», η οποία συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η έναρξη των εργασιών της Ημερίδας πραγματοποιήθηκε με χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Θωμά Μαλούτα. Στη συνέχεια, την παρουσίαση ανέλαβαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κ. Φωτάκης και ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Α. Χαρίτσης.

  

   

«Με την εκταμίευση των πρώτων 18 εκ ευρώ, από τα 240 εκ ευρώ που διατίθενται συνολικά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων  για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ),  προκηρύσσονται  άμεσα  υποτροφίες για υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητικά προγράμματα για μεταδιδάκτορες», ανακοίνωσε ο κ. Φωτάκης. Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας «Οι δράσεις αυτές, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες του ΥΠΠΕΘ, αναμένεται να αποτελέσουν ισχυρό αντίδοτο στο κύμα φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Στο επίκεντρο της υλοποίησής τους θα βρίσκεται η επιδίωξη της επιστημονικής ποιότητας και αριστείας ώστε να τονωθούν και να αναδειχθούν οι δυνατότητες του επιστημονικού δυναμικού της χώρας και να δημιουργηθούν πόλοι έλξης για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας».

Ο Υφυπουργός Αλ. Χαρίτσης παρουσίασε τις νέες προκηρύξεις ΕΣΠΑ στον τομέα της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός σκιαγράφησε το συνολικό σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ ως βασικού εργαλείου για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. «Από το νέο ΕΣΠΑ έχουν δεσμευτεί κονδύλια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, με τους εξής επιμέρους στόχους: (α) την ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας από επιχειρήσεις, (β) τη συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς, (γ) τη δημιουργία επιχειρήσεων από ομάδες ερευνητών, (δ) τη βελτίωση των ερευνητικών υποδομών της χώρας», ανέφερε ο Υφυπουργός.

Η Διευθύντρια Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Πολιτικών και Δράσεων  Έρευνας  της ΓΓΕΤ  Α. Σπηλιώτη  μίλησε με θέμα : «Επιχειρηματική Ανακάλυψη : από τη Διαβούλευση στις Νέες Δράσεις», ενώ η Προϊσταμένη της ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ Ε. Πουλακάκη παρουσίασε την Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων  «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία».

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ήταν παρών στη ΔΕΘ, παρακολουθώντας και καλύπτοντας τις εκδηλώσεις του διημέρου 10-11/09 στο περίπτερο της ΓΓΕΤ & ΕΥΔΕ/ΕΤΑΚ, με στόχο τη διάχυση και προβολή των ερευνητικών επιτευγμάτων των ελληνικών φορέων στα social media και τις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις του ΕΚΤ.

Τις επόμενες ημέρες, θα ακολουθήσουν ξεχωριστά άρθρα και αποκλειστικές βιντεο-συνεντεύξεις για τις ενδιαφέρουσες καινοτόμες τεχνολογίες και εφαρμογές που παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ. Επίσης, θα αναρτηθούν online το βίντεο και οι παρουσιάσεις της ημερίδας «Έρευνα και καινοτόμος επιχειρηματικότητα: Η νέα προσέγγιση και το ΕΣΠΑ 2014-2020».

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΓΓΕΤ, ΕΚΤ