Βραδιά Ερευνητή 2016: Γίνε και εσύ Ερευνητής!

Στη Βραδιά του Ερευνητή οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στον συναρπαστικό κόσμο της έρευνας και της τεχνολογίας μέσα από τη διάδραση, το θέαμα, τη διασκέδαση, την τέχνη, το παιχνίδι και το διάλογο

H Βραδιά του Ερευνητή είναι μια μεγάλη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, με σύνθημα «Γίνε και εσύ ερευνητής», οι κεντρικές εκδηλώσεις για τη Βραδιά του Ερευνητή φέτος θα πραγματοποιηθούν στις 30 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς και σε εννέα πόλεις σε όλη την Ελλάδα, όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη, Ρόδος, Ρέθυμνο, Κόρινθος, Πύλος.

Από τις έξι το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους ερευνητές, το έργο τους αλλά και την σημαντική τους προσφορά, να πάρει μία γεύση από την καθημερινότητά τους και να χαρεί τη μαγεία της επιστήμης. Μέσα από παρουσιάσεις, πειράματα, δρώμενα ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές, εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, διαγωνισμούς και ποικίλες πρωτότυπες εκδηλώσεις, η έρευνα ανοίγει τις πόρτες της στον χώρο της εκπαίδευσης αλλά και  στο ευρύτερο κοινό, δίνοντας του την ευκαιρία μιας άμεσης προσέγγισης με τους ανθρώπους της επιστήμης.

Στην Ελλάδα διοργανώνονται εκδηλώσεις σε δέκα πόλεις από δύο επιστημονικές κοινοπραξίες: Η κοινοπραξία RENA οργανώνει βραδιές στις πόλεις: Αθήνα (Δημόκριτος), Πύλος, Ξάνθη, Ηράκλειο (Θαλασσόκοσμος). Η κοινοπραξία IRENE οργανώνει βραδιές στις πόλεις: Αθήνα (ΕΜΠ), Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο (ΙΤΕ), Ρέθυμνο (ΙΤΕ). 

H κεντρική εκδήλωση στον Δημόκριτο

Στη Βραδιά του Ερευνητή στον Δημόκριτο στις 30 Σεπτεμβρίου στο κεντρικό αμφιθέατρο θα παρουσιαστούν ενδιαφέρουσες 10λεπτες ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες για ερευνητικά ζητήματα αιχμής, διανθισμένες με μουσικές παρεμβάσεις, όπου οι ερευνητές ξεδιπλώνουν τις καλλιτεχνικές - μουσικές τους δεξιότητες.  Σε εκθεσιακούς χώρους, αλλά κυρίως στον εξωτερικό χώρο, τα ερευνητικά κέντρα "εκτίθενται" μέσα από multimedia προβολές, διαδραστικά πειράματα και επιδείξεις, ρομπότ και άλλα επιστημονικά εκθέματα, ενώ οι ερευνητές συνομιλούν με το κοινό για τις τελευταίες εξελίξεις στην τηλεπισκόπηση, πληροφορική, ρομποτική, βιολογία, “νέα υλικά” και πολλά άλλα.

Στον καταπράσινο εξωτερικό χώρο του Δημόκριτου, ανάμεσα στα δέντρα, αλλά και σε κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες, θα έχουν στηθεί πειραματικές επιδείξεις και διαδραστικά παιχνίδια από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα και φορείς της χώρας (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ΚΑΠΕ, British Council, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Ένωση Ελλήνων Χημικών, Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, κ.ά.) για μικρούς και μεγάλους. Μέσα από παρουσιάσεις, συζητήσεις, πειράματα, προβολές, παιχνίδια, ειδικά σχεδιασμένα για το ευρύ κοινό, παιδιά και γονείς έρχονται σε επαφή με τον άγνωστο κόσμο του ερευνητή, τον τρόπο δουλειάς του και τους χώρους που κινείται.

Αναλυτικός χάρτης των εκδηλώσεων στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Το κοινό θα επισκεφτεί τα εργαστήρια και τον μεγάλο πυρηνικό αντιδραστήρα  και θα ταξιδέψει από τα ενδότερα του ατόμου και τα βάθη των θαλασσών μέχρι τα αστέρια και το διάστημα μέσα από πολυδιάστατες προβολές, τηλεσκόπια και εκθέματα  των ερευνητικών κέντρων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (βαθυσκάφος, τηλεσκόπια, φορητό πλανητάριο κ.ά).

Οι μικροί επισκέπτες θα "περιεργαστούν" τον Troopy, το ανθρωποειδές ρομπότ που κατασκεύασε ο ταλαντούχος και πολυβραβευμένος νεαρός μαθητής από την Καβάλα, Δημήτρης Χατζής, από 4.500 και πλέον κομμάτια, θα πάρουν μέρος σε επιστημονικά δρώμενα για τον καιρό, τους κομήτες και τους αστερισμούς, τη θάλασσα, τους υπολογιστές,  θα παρακολουθήσουν προβολές εικονικής πραγματικότητας και εργαστήρια νομισματικής και επιγραφικής.

Eπίσης, στον Δημόκριτο θα βρίσκεται και ο Οργανισμός Διερευνητική Μάθηση με ποικίλες δράσεις και workshops σχετικά με την Εκπαιδευτική Ρομποτική. Θα παρουσιάσουν διαδραστικά εκθέματα, εφαρμογές, πρότυπα κατασκευών, εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ θα πραγματοποιηθούν και διαγωνισμοί. Στα Workshops τα παιδιά ανά τετράδες και με την βοήθεια εκπαιδευτών θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τον κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής και των φυσικών επιστημών, φτιάχνοντας λειτουργικές κατασκευές με τα ίδια τους τα χέρια!

Στην κεντρική βραδιά στον Δημόκριτο θα συμμετάσχει και η ομάδα Science Reactors, η οποία θα παρουσιάσει τις δύο δράσεις της: Το Science on Stage, τις με δύο θεατρικές παραστάσεις «CSI Science: Έγκλημα στο εργαστήριο» και «Οι Ατομικοί Διάλογοι: από το σταφιδόψωμο στα κουάρκ», όπου επιστημονικά θέματα αναδεικνύονται με τρόπο ξεχωριστό και ελκυστικό, και το Stand‐up Science, κατά το γνωστό Stand‐up Comedy, όπου κάθε επιστήμονας καλείται μέσα σε πέντε λεπτά να παρουσιάσει με χιουμοριστικό τρόπο ένα θέμα της επιστημονικής επικαιρότητας και όχι μόνο. Τέλος η βραδιά θα κλείσει με πάρτι και ζωντανή μουσική στον όμορφο κήπο του Δημοκρίτου,
από ερευνητές‐μουσικούς σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Αλίμου.

Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Ιστορικό Συγκρότημα Πατησίων, ώρα έναρξης 17:00) περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δράσεις σχεδιασμένες για τους μαθητές όλων των ηλικιών, κυνήγι θησαυρού που εξελίσσεται σε συναρπαστικό παιχνίδι για τους επισκέπτες, ζωντανή μουσική, αλλά και ζωντανή σύνδεση με το μουσικο - επιστημονικό δρώμενο της Θεσσαλονίκης.

Στη Θεσσαλονίκη η Βραδιά του Ερευνητή διοργανώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου (17.00-24.00) στο Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos η «Βραδιά του Ερευνητή», με συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA). Η εκδήλωση περιλαμβάνει και το «The Street Value of Science», ένα πρωτότυπο μουσικό-επιστημονικό δρώμενο, όπου αναλύονται με απλό τρόπο επίκαιρα ερευνητικά θέματα σε ένα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον, πλαισιωμένα με ζωντανή μουσική από τον Θανάση Κωνσταντόπουλο του ΕΚΕΤΑ και ένα από τα δυναμικότερα Blues-Rock group της Ευρώπης, τους «Νίκος Ντουνούσης και οι Backbone».

Στην Κρήτη, οι εκδηλώσεις της Βραδιάς Ερευνητή στις 30 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ηράκλειο και Ρέθυμνο) και από το ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης στο Ενυδρείο Κρήτης "Θαλασσόκοσμος" (Ηράκλειο).

Επιπρόσθετα, πριν τη Βραδιά του Ερευνητή στις 30/09, μικρότερες εκδηλώσεις θα προηγηθούν της κεντρικής, για την καλύτερη γνωριμία του κοινού με τους στόχους και το ερευνητικό έργο των επιστημονικών φορέων/συνδιοργανωτών. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα  τα ερευνητικά κέντρα Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ΕΛΚΕΘΕ, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Ινστιτούτο Παστέρ, θα υποδεχτούν το κοινό στους φιλόξενους χώρους τους, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης, το ενυδρείο του ΕΛΚΕΘΕ θα περιμένει μικρούς και μεγάλους.

Το Εθνικο Ίδρυμα Ερευνών γιορτάζει και συμμετέχει στην φετινή βραδιά του Ερευνητή τόσο στην Κεντρική Εκδήλωση του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος όσο και με την προεκδήλωση την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 στον χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Η προεκδήλωση περιλαμβάνει: Πρωινή Εκπαιδευτική ξενάγηση στα εργαστήρια θετικών επιστημών του ΕΙΕ καθώς και στη Βιβλιοθήκη Επιστήμης, Τεχνολογίας & Πολιτισμού του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016. Η ξενάγηση απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διαρκεί 1½-2 ώρες και πραγματοποιείται κατόπιν  συνεννόησης. Στην κεντρική εκδήλωση στις 29/9 στον Δημόκριτο το ΕΙΕ συμμετέχει με τρεις που έχουν στόχο οι επισκέπτες και ιδιαίτερα τα παιδιά που θα τις παρακολουθήσουν να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τις δραστηριότητες και το ερευνητικό έργο ενός ιστορικού-αρχαιολόγου. Πρόκειται για τις δράσεις Το Εργαστήρι του Αλχημιστή”: Διαδραστική αναπαράσταση παρασκευής αλχημιστικών συνταγών, “Φτιάξε το δικό σου αρχαίο νόμισμα!”: Εκπαιδευτικό Εργαστήριο κατασκευής γύψινων εκμαγείων για παιδιά, “Από τον λίθο στο χαρτί”: Εκπαιδευτικό Εργαστήριο αποτύπωσης επιγραφών για παιδιά.

Το τηλεοπτικό σποτ της Βραδιάς του Ερευνητή 2016

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) υποστηρίζει τη Βραδιά Ερευνητή 2016 ως Χορηγός Επικοινωνίας, προβάλλοντας τις σχετικές δράσεις και εκδηλώσεις στους δικτυακούς τόπους, τα social media και το eNewsletter του. 

Οι δράσεις για την Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή, οι οποίες πραγματοποιούνται για 11η χρονιά, χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στo πλαίσιo των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie.

Τελ. ενημέρωση: 30/09/2016

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Βραδιά του Ερευνητή