NUCL-EU 2020: Το ευρωπαϊκό δίκτυο των Εθνικών Σημείων Επαφής για το πρόγραμμα Euratom

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕKT), ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020, συμμετέχει στο δίκτυο NUCL-EU 2020, αποτελώντας τον ελληνικό κόμβο του ευρωπαϊκού δικτύου.

Το δίκτυο “NUCL-EU 2020” είναι το νέο ευρωπαϊκό δίκτυο των Εθνικών Σημείων Επαφής για το πρόγραμμα Euratom στον Ορίζοντα 2020. Το δίκτυο απαρτίζεται από Εθνικά Σημεία Επαφής σε 7 χώρες, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται για πρώτη φορά και η Ελλάδα, και προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς φορείς και επιχειρήσεις από το φθινόπωρο του 2015. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕKT), ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα 2020, συμμετέχει στο δίκτυο NUCL-EU 2020, αποτελώντας τον ελληνικό κόμβο του ευρωπαϊκού δικτύου.

Το έργο, διάρκειας τεσσάρων ετών, εντείνει και επεκτείνει τις δράσεις που είχαν ξεκινήσει κατά την διάρκεια προηγούμενου έργου (NUCL-EU) στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ.

Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση των Εθνικών Σημείων Επαφής για την έρευνα για πυρηνική ενέργεια στο πλαίσιο της συνθήκης Euratom στον Ορίζοντα 2020, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους, συμβάλλοντας έτσι στην ορθότερη ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις προκηρύξεις του Ορίζοντα 2020, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας των προτάσεων που υποβάλλονται.

Στο πλαίσιο του έργου προσφέρονται υπηρεσίες για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας, την εξεύρεση συνεργατών για την από κοινού υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο των προκηρύξεων του Ορίζοντα 2020, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εκδηλώσεων μεσιτείας για την αξιοποίηση της γνώσης και την υποστήριξη της καινοτομίας κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του NUCL-EU 2020. Επίσης, η αναζήτηση εταίρων για συμμετοχή σε σχετικά έργα μπορεί να γίνει μέσω του NUCL-EU partner search tool.