Ανοικτή Διαβούλευση έως 29 Απριλίου για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας

Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο και στη συνέχεια, λαμβάνοντάς τα υπόψιν, η ΕΕ θα διαμορφώσει τις μελλοντικές πρωτοβουλίες, τους στόχους, την αποστολή, τις δράσεις και τους τρόπους χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας.

Διαβούλευση για τη συγκέντρωση προτάσεων και ιδεών σχετικά με την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (European Innovation Council EIC) έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα διατηρήσει ανοικτή έως τις 29 Απριλίου 2016. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο και στη συνέχεια, λαμβάνοντάς τα υπόψιν, η ΕΕ θα διαμορφώσει τις μελλοντικές πρωτοβουλίες, τους στόχους, την αποστολή, τις δράσεις και τους τρόπους χρηματοδότησης του EIC. Βασικός σκοπός του θα είναι η ενθάρρυνση ανάπτυξης ταλέντων και ρηξικέλευθων τεχνολογιών που θα δημιουργούν νέες αγορές, γεφυρώνοντας, παράλληλα, το χάσμα με τις ΗΠΑ.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα έρευνας, Carlos Moedas, αναφέρθηκε στην ανάληψη πρωτοβουλίας για την ίδρυση του EIC αρχικά στο Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας για τον τομέα της Έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ στις 27 Ιανουαρίου 32016 και στη συνέχεια στο πλαίσιο της ετήσιας διάσκεψης του Science|Business στις Βρυξέλλες στις 16 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, το EIC θα πρέπει να επιβραβεύει επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματικούς με πολυεπιστημονικές προσεγγίσεις σε τεχνολογίες αιχμής και να εφαρμόζει τεχνικές χρηματοδότησης venture capital για τη χορήγηση χρηματοδότησης, συμπεριλαμβάνοντας και προσωπικές συνεντεύξεις με τους υποψηφίους. Ο Επίτροπος ανέφερε, επίσης, ότι επιδιώκει την αναγνώριση της χρηματοδότησης που θα παρέχει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας στους συμμετέχοντες ως σήματος αριστείας.

Επιπλέον, λειτουργώντας ως ένα νέο και εύχρηστο one stop shop, το EIC θα παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης σχετικά με όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες κοινοτικής χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της νομοθεσίας για αποφυγή προβλημάτων που λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάδυση νέων τεχνολογιών και τον μετασχηματισμό των επιχειρηματικών ιδεών σε προϊόντα έτοιμα για την αγορά.

Συμμετέχοντας στη Διαβούλευση για το EIC, δίνεται η δυνατότητα συμβολής στη διαμόρφωσή αυτής της πρωτοβουλίας υπέρ της ελληνικής επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας. Η σύσταση του EIC θα προωθηθεί άμεσα, δεδομένου ότι η ΕΕ στοχεύει σε πιλοτική εφαρμογή  στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020 μετά την ενδιάμεση αξιολόγηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2017, και θα χρηματοδοτείται από το εκάστοτε Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας και Καινοτομίας της Ε. Ένωσης.

Για τη διαμόρφωση της εθνικής θέσης, εν’ όψει της συζήτησης του θέματος στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητα στις 27 Μάιου 2016, όσοι επιθυμούν μπορούν να αποστέλλουν τα σχόλιά τους στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (Διεύθυνση Διεθνούς Ε&Τ Συνεργασίας/Τμήμα Ε. Ένωσης, email: vkar@gsrt.gr; a.pappa@gsrt.gr). 

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Science|Business, ΓΓΕΤ