Βράβευση του ΕΚΕΤΑ στον παγκόσμιο διαγωνισμό ANSYS Hall of Fame 2016

Το μοντέλο που αναπτύχθηκε είναι ικανό να προσομοιώνει οποιεσδήποτε συνθήκες αλληλεπίδρασης καυσίμου-καταλύτη και να εξετάζει πώς αυτές επιδρούν στην παραγωγή ενώσεων χαμηλότερης ανθρακικής αλυσίδας.

Ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το City University of London (CUL), βραβεύθηκαν στο παγκόσμιο διαγωνισμό ANSYS Hall of Fame 2016 Competition με το βραβείο Best in Show: Academic, για εργασία τους που αφορά την ανάπτυξη μοντέλου προσομοίωσης των συνθηκών αλληλεπίδρασης καύσιμου-καταλύτη.

Η βραβευμένη εργασία αφορά στην αριθμητική προσομοίωση της κρούσης σταγόνων καυσίμων (υδρογονανθράκων) υψηλής ανθρακικής αλυσίδας σε σφαιρικά καταλυτικά σωματίδια εντός περιβάλλοντος αντιδραστήρων ρευστής καταλυτικής πυρόλυσης (fluid catalytic cracking reactors - FCCs) και τη μετατροπή αυτών σε οργανικές ενώσεις μικρότερης αλυσίδας. Εξετάστηκαν σημαντικές παράμετροι της διεργασίας, όπως η θερμοκρασία, το μέγεθος του στερεού σωματιδίου του καταλύτη και η αρχική ταχύτητα κρούσης τόσο στη ποσότητα των παραγόμενων ενώσεων όσο και στη σύσταση αυτών.

Τα αριθμητικά αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των σταγονιδίων καυσίμου και των θερμών καταλυτών, όταν αυτά είναι ισομεγέθη, βελτιώνει σημαντικά το ποσοστό μετατροπής, ευνοώντας την παραγωγή του επιθυμητού παραγόμενου προϊόντος, ενώ περιορίζεται σημαντικά η πιθανότητα αδρανοποίησης του καταλύτη. Το μοντέλο είναι ικανό να προσομοιώνει οποιεσδήποτε συνθήκες αλληλεπίδρασης καυσίμου-καταλύτη και να εξετάζει πώς αυτές επιδρούν στην παραγωγή ενώσεων χαμηλότερης ανθρακικής αλυσίδας.

H εργασία εκπονήθηκε με χρήση της πλατφόρμας εργαλείων της ANSYS, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη πλήθους επιμέρους μοντέλων από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας. Η ANSYS αποτελεί μία από τις ισχυρότερες εταιρίες στον χώρο του Computer Aided Engineering (CAE), με την SimTec να είναι η πιστοποιημένη αντιπρόσωπος της στη ΝΑ Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η εργασία  χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου Marie Curie Fellowship (FP7-PEOPLE-2012-IEF) με τίτλο "Droplet Impingement on Non-flat Surfaces" και αριθμό 329500.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), SimTec