Παρουσιάστηκαν έργα ΤΠΕ του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Τετάρτη 02 Δεκεμβρίου 2015, στην Αθήνα, με αφορμή την ολοκλήρωση σημαντικών έργων του Ε.Π. και λίγο πριν το τέλος της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2007-2013.

Με την παρουσίαση και ανάδειξη έργων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση" και συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής του πολίτη, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση "Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών στην Υπηρεσία του Πολίτη", από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση".

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Τετάρτη 02 Δεκεμβρίου 2015, στην Αθήνα, με αφορμή την ολοκλήρωση σημαντικών έργων του Ε.Π. και λίγο πριν το τέλος της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2007-2013.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. έργων που υλοποιήθηκαν με την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη.

Μεταξύ των έργων που παρουσιάστηκαν ήταν και το "Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας" και η "Πλατφόρμα Παροχής Υπηρεσιών Κατάθεσης, Διαχείρισης & Διάθεσης Ανοικτών Δημόσιων Δεδομένων Τεκμηρίωσης & Ψηφιακού Περιεχομένου (Saas)" που αναπτύχθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) για την προώθηση της Έρευνας και της Τεχνολογίας.

Η Δρ. Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του ΕΚΤ, ανέπτυξε τις δράσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΕΚΤ που συμβάλλουν στη δημιουργία αποθέματος γνώσης και στην κυκλοφορία της γνώσης.

Το ΕΠΣΕΤ - Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας είναι ο αναπτυξιακός πυρήνας της μεγάλης εθνικής κλίμακας ηλεκτρονικής υποδομής που από το 1996 "χτίζει" το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης για τη συλλογή, συσσώρευση, οργάνωση, διαφύλαξη και διάθεση της ελληνικής επιστημονικής παραγωγής σε περιεχόμενο, δεδομένα και υπηρεσίες.

Με βασική πολιτική την ανοικτή πρόσβαση στη γνώση και την ανάπτυξη μέσα από ανοικτές τεχνολογίες, την περίοδο 2010-2015 το ΕΠΣΕΤ ενσωμάτωσε αποτελεσματικά τις νέες ΤΠΕ, τις σύγχρονες πρακτικές της διαδικτυακής επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης και ανέπτυξε καινοτόμες υπηρεσίες για τους χρήστες: τους ελληνικούς φορείς που παράγουν και διαθέτουν περιεχόμενο επιστήμης & πολιτισμού, τους ερευνητές, τους ακαδημαϊκούς, τους ανθρώπους των επιχειρήσεων και τους απλούς πολίτες.

Στο πλαίσιο του ΕΠΣΕΤ αναπτύχθηκαν νέα εργαλεία και ανοικτές υποδομές με πολλαπλασιαστική επίδραση στον χώρο της έρευνας: εθνικά αρχεία όπως, μεταξύ άλλων, το νέο περιβάλλον του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών καθώς και οι συσσωρευτές περιεχομένου για τη μεγαλύτερη πύλη πρόσβασης σε ελληνικό περιεχόμενο openarchives.gr.

Δημιουργήθηκαν παραδειγματικά αποθετήρια για την έρευνα, τεχνολογία, επιστήμη και επιχειρηματικότητα, και η μοναδική ελληνική πλατφόρμα με ολοκληρωμένες υπηρεσίες ηλεκτρονικών εκδόσεων EKT "ePublishing", που καλύπτει όλα τα στάδια της εκδοτικής δραστηριότητας των Ελλήνων εκδοτών.

Οργανώθηκε μια σύγχρονη και βιώσιμη υποδομή για την παραγωγή εθνικών δεικτών για την Έρευνα, Ανάπτυξη και ελληνική Καινοτομία, επανατοποθετώντας έτσι τη χώρα μας στον διεθνή χάρτη.

To έργο SaaS (εν συντομία, λόγω της χρήσης του μοντέλου Software as a Service-SaaS) χτίζει πάνω στις e-υποδομές που θεμελίωσε το ΕΠΣΕΤ.

Στόχος του έργου είναι η παροχή ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού περιβάλλοντος, με χρήση τεχνολογιών SaaS και Cloud, για την ενίσχυση της ψηφιακής παρουσίας φορέων,που διαθέτουν έγκριτο ψηφιακό περιεχόμενο καθώς και την υποστήριξή αυτών για την ανάδειξη, διάχυση και επανάχρηση του περιεχομένου τους.

Oι φορείς λαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο ηλεκτρονικών υπηρεσιών, με την υποστήριξη eHelpdesk - eKnowledgeBase - eLearning, που επιτρέπει στον κάθε φορέα τη δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου ή openABEKT. 

Ετσι, οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση για πρώτη φορά στο πλούσιο υλικό που δημιουργήθηκε με δημόσια χρηματοδότηση, για χρήση στην εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση, τις δημιουργικές βιομηχανίες, για ψυχαγωγία και τουρισμό.

Τα δύο έργα, ΕΠΣΕΤ και SaaS, συμβάλλουν στη δημιουργία αποθέματος γνώσης και στην κυκλοφορία της γνώσης. Στο πλαίσιο των έργων έχουν αναπτυχθεί: 8 εργαλεία έρευνας (συσσωρευτές, μητρώα, κατάλογοι, ευρετήρια), 17 ψηφιακά αποθετήρια επιστημονικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, 87 ηλεκτρονικές εκδόσεις (21 ηλεκτρονικά περιοδικά με 6.041 άρθρα, 18 ηλεκτρονικά βιβλία και 46 Πρακτικά Συνεδρίων). Μέσω της πύλης openarchives.gr πραγματοποιείται αναζήτηση σε ελληνικό ψηφιακό περιεχόμενο επιστήμης & πολιτισμού (76 συλλογές, 708.500 εγγραφές, 5.239.331 αναζητήσεις). Στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών (didaktorika.gr) διατίθενται online περισσότερες από 32.300 διατριβές. Στο metrics.ekt.gr περιλαμβάνονται, ήδη, 50 εκδόσεις του ΕΚΤ με δείκτες και στατιστικές, που αποτυπώνουν την ελληνική ερευνητική & καινοτομική δραστηριότητα

Σημαντικά έργα σε μεγάλο εύρος τομέων στην υπηρεσία του πολίτη

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Δημήτρη Τζώρτζη, ο οποίος, αφού εστίασε στην κρισιμότητα των έργων ΤΠΕ για την προβολή και ανάπτυξη της χώρας συνεχάρη τα στελέχη της ΕΥΔ Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" για τον επαγγελματισμό τους αλλά και τους δικαιούχους για την υλοποίηση έργων που συμβάλλουν στην πρόοδο της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή.

Χαιρετισμό, στη συνέχεια, απηύθηνε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της "Κοινωνίας της Πληροφορίας" ΑΕ, Ιδομενέας Μανωλιτσάκης, ο οποίος κατέδειξε τη σημαντική εμπειρία της ΚτΠ Α.Ε στην υλοποίηση έργων ΤΠΕ, ενώ ο Προϊστάμενος της ΕΥΔ του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση", Μανόλης Γιαμπουράς έκανε μια συνολική αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των έργων του Ε.Π., που ολοκληρώνεται στο τέλος του 2015.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναδείχθηκαν τα οφέλη και τα αποτελέσματα που προκύπτουν ή αναμένεται να προκύψουν από τη λειτουργία και εφαρμογή έργων του Ε.Π., τα οποία συνίστανται στον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης μέσω της μετάβασής της στην ψηφιακή εποχή, στη διαφάνεια της δράσης της και στην παροχή νέων αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους Πολίτες που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.

Η έναρξη παρουσίασης των έργων πραγματοποιήθηκε με το έργο "Rural Broadband", το οποίο θα συμβάλλει στην κάλυψη και την αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης της χώρας. Μάλιστα, τονίστηκε ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για την επέκτασή του.

Mεταξύ των σημαντικών εθνικών έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που παρουσιάσθηκαν στη συνέχεια διακρίνεται η "Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση", η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο και πληρέστερο πληροφοριακό σύστημα με 850.000 συναλλαγές σε ημερήσια βάση, οι "Δασικοί Χάρτες" του Εθνικού Κτηματολογίου, το "Εθνικό Ληξιαρχείο", οι "Αγροτικές Ψηφιακές Υπηρεσίες" του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα έργα που προάγουν την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, όπως το Εθνικό Ποινικό Μητρώο, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΣτΕ και οι "Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες των Καταστημάτων Κράτησης".

Στον τομέα Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, αναδείχτηκε η συμβολή καινοτόμων έργων, όπως το ΕΠΣΕΤ και το SaaS του ΕΚΤ, καθώς και του έργου "Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για την Ανάπτυξη & Διάδοση Ανοιχτού Λογισμικού" του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση τριών έργων που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος στον παγκόσμιο ιστό, όπως είναι η Εθνική Πινακοθήκη, ως ένα Ψηφιακό Μουσείο Ανοιχτό στον διαδικτυακό κόσμο, το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο στο οποίο, μεταξύ άλλων, αποτυπώνεται η ιστορία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα καθώς και η ψηφιακή πλατφόρμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η οποία αναδεικνύει θρησκευτικούς προορισμούς προωθώντας τον θρησκευτικό τουρισμό.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και τα έργα που παρουσιάστηκαν είναι διαθέσιμες εδώ: http://www.digitalplan.gr/icts-for-the-citizen/

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση", Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης