Διεθνές Συνέδριο "Δίκτυα στην Ιστορία από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή" στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Στόχος του συνεδρίου είναι να αναπτυχθεί προβληματισμός γύρω από την έννοια του δικτύου και την εφαρμογή της έννοιας αυτής ως μεθοδολογικό εργαλείο στις ανθρωπιστικές επιστήμες με παραδείγματα από την ελληνική Ιστορία

Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Δίκτυα στην Ιστορία από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή", διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στο πλαίσιο του προγράμματος "Κρηπίς": Κύρτου πλέγματα. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, "Αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας" (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), από τις 11 έως και τις 13 Δεκεμβρίου 2015.

Στόχος του συνεδρίου είναι να αναπτυχθεί προβληματισμός γύρω από την έννοια του δικτύου και την εφαρμογή της έννοιας αυτής ως μεθοδολογικό εργαλείο στις ανθρωπιστικές επιστήμες με παραδείγματα από την ελληνική Ιστορία.

Στόχος είναι επίσης να διερευνηθεί η λειτουργία των δικτύων στη διαμόρφωση του ελληνικού χώρου και στην καλλιέργεια κοινωνικών και πολιτισμικών οσμώσεων στη Μεσόγειο. Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος ερευνητές του ΙΙΕ καθώς και ειδικοί επί του θέματος επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με το Συνέδριο επιδιώκεται επίσης η γνωστοποίηση στην επιστημονική κοινότητα και στο ευρύ κοινό του ερευνητικού προγράμματος Κύρτου πλέγματα, που διενεργήθηκε στο ΙΙΕ/ΕΙΕ στο πλαίσιο του προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας "Κρηπίς" (2013-2015).

Αντικείμενο του προγράμματος ήταν η δημιουργία μίας πρωτότυπης ψηφιακής εφαρμογής, στην οποία χαρτογραφήθηκαν Δίκτυα εξουσίας, οικονομίας και γνώσης στον ελληνικό χώρο από τους προϊστορικούς χρόνους έως τη σύγχρονη εποχή, προκειμένου να διερευνηθεί η λειτουργία των δικτύων αυτών στην ελληνική Ιστορία.

Οι γενικές θεματικές που θα προσεγγίσουν οι σύνεδροι είναι οι ακόλουθες:

  • Εμπόριο και προσωπικές οικονομικές δικτυώσεις
  • Παραγωγή, διακίνηση και συναλλαγές
  • Πολιτισμικές μεταφορές
  • Χαρτογράφηση των δικτύων του παρελθόντος
  • Θεσμοί και μηχανισμοί εξουσίας

Γλώσσες του συνεδρίου είναι τα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση από τα ελληνικά στα αγγλικά.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν αν επικοινωνούν με τον Δημήτρη Κοντογεώργη στο dkontog@eie.gr.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου, πληροφορίες για τις ομιλίες, καθώς και ο κατάλογος των συνέδρων είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση: http://www.eie.gr/nhrf/institutes/ihr/news/2015/11-13_12_2015_ProgrammaDiktia.pdf

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών