Οι νέες προκηρύξεις και συμβουλές επιτυχίας για συμμετοχή στα προγράμματα FET & ICT του Ορίζοντα 2020 σε ημερίδες του ΕΚΤ

Η ημερίδα στη Θεσσαλονίκη συνδιοργανώθηκε με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ και οι δύο εκδηλώσεις υποστηρίχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι δύο ενημερωτικές ημερίδες με θέμα "Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ICT) και Μελλοντικές & Αναδυόμενες Τεχνολογίες (FET) στον Ορίζοντα 2020". Τις ημερίδες, στις οποίες παρουσιάστηκαν οι νέες προκηρύξεις των προγραμμάτων καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την επιτυχημένη συμμετοχή των ελληνικών φορέων, διοργάνωσε στις 11 και 12 Νοεμβρίου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για το Πρόγραμμα Πλαίσιο "Ορίζοντας 2020" για την έρευνα της ΕΕ. Η ημερίδα στη Θεσσαλονίκη συνδιοργανώθηκε με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ και οι δύο εκδηλώσεις υποστηρίχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η διευθύντρια του ΕΚΤ Δρ Εύη Σαχίνη και ο Αν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης. Η διευθύντρια του ΕΚΤ επισήμανε τη σημασία των προγραμμάτων ICT και FET για την ελληνική ερευνητική κοινότητα, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, όπως προκύπτουν από τις σχετικές εκδόσεις και τις βιβλιομετρικές μελέτες του οργανισμού, στον τομέα ICT η Ελλάδα είναι στη ένατη θέση στην ΕΕ, έχοντας ήδη απορροφήσει ερευνητικούς πόρους περίπου 42 εκατ. ευρώ, με ελληνική συμμετοχή σε 76 έργα, από τα οποία τα 16 έχουν ελληνικό συντονισμό. Αντίστοιχα, στις Μελλοντικές και Αναδυόμενες Τεχνολογίες (FET) η Ελλάδα κατέχει την όγδοη θέση σε άντληση χρηματοδοτικών πόρων, με ελληνική συμμετοχή σε 12 ερευνητικά έργα, από τα οποία τα πέντε έχουν ελληνικό συντονισμό.

Στη συνέχεια, ο Αν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κ. Φωτάκης αναφέρθηκε στο νέο Ταμείο για την Έρευνα και την Καινοτομία που πρόκειται να δημιουργηθεί, το οποίο αναμένεται να αντλήσει από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους 200 έως 300 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν μέσα στην επόμενη διετία για τη στήριξη των Ελλήνων ερευνητών. Συνεχίζοντας, ο υπουργός έδωσε έμφαση στις εξαιρετικές επιδόσεις των ελληνικών ερευνητικών φορέων, έχοντας αντλήσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, που προηγήθηκε του "Ορίζοντα 2020", ενώ τόνισε ότι πολιτική της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τις ερευνητικές πρωτοβουλίες άμεσης εφαρμογής που καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς, όπως στους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

Ο Δρ Ηρακλής Αγιοβλασίτης, Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα ΤΠΕ στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, παρουσίασε τις αλλαγές στο νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ Ορίζοντας 2020, σύμφωνα με τις οποίες δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην καινοτομία και τον αντίκτυπο των προτάσεων που υποβάλλονται, στους εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης και σε αύξηση των βραβείων ως κίνητρο.

Ο Δρ Αγιοβλασίτης παρουσίασε τις δράσεις και τις υπηρεσίες του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 και μέλος του δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης Enterprise Europe Network-Hellas. Ως Εθνικό Σημείο Επαφής, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της στον Ορίζοντα 2020, καλύπτοντας όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Ως μέλος του Enterprise Europe Network-Hellas, το ΕΚΤ εξυπηρετεί, σε τοπικό επίπεδο, τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα SME Instrument ομάδες, παρέχοντας συμβουλές για την επιλογή συμβούλου και προσφέροντας πρόσβαση στα σεμινάρια καθοδήγησης. Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ SME Instrument έχει στόχο να προωθήσει τις πραγματικά καινοτόμες ιδέες που στηρίζονται σε βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο με δυνατές προοπτικές επιτυχίας στην αγορά.

Στη συνέχεια, οι Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Θωμάς Σκορδάς και Νίκος Ίσαρης από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών (CNECT) παρουσίασαν τα νέα προγράμματα και τις προκηρύξεις για τη διετία 2016-2017, όπου έδωσαν έμφαση στις νέες δράσεις για τις ΤΠΕ και στους τρεις πυλώνες του Ορίζοντα 2020, καθώς και στη σημασία κάλυψης ολόκληρης της αλυσίδας καινοτομίας, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι νέες προκηρύξεις στα πεδία Future Internet, Content Technologies, τομείς στους οποίους η Ελλάδα είχε υψηλά ποσοστά συμμετοχής και επιτυχίας την προηγούμενη διετία, καθώς και οι δράσεις για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, την ενέργεια, τις δημιουργικές βιομηχανίες και την πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτουν στοιχεία ICT.

O Θωμάς Σκορδάς παορυσίασε στη συνέχεια το πρόγραμμα για τις Μελλοντικές και Αναδυόμενες Τεχνολογίες (FET) στον πυλώνα "Επιστημονική Αριστεία" του Ορίζοντα 2020, που έχει στόχο τη δημιουργία και την αξιοποίηση νέου δυναμικού και νέων γνώσεων στον τομέα των μελλοντικών τεχνολογιών. Το FET καλύπτει όλο το φάσμα από τα πρώιμα στάδια τεχνολογικής ανάπτυξης (FET Open), περνώντας στις τεχνολογίες με τη μεγαλύτερη δυναμική μελλοντικής ανάπτυξης (FET Proactive) και καταλήγοντας στις δύο μεγάλης κλίμακας ερευνητικές κοινοπραξίες, για το Γραφένιο και για τον Ανθρώπινο Εγκέφαλο. Στόχος αυτών των δύο μεγάλων δράσεων είναι να δώσουν λύση σε δύο βασικές βασικές επιστημονικές και τεχνολογικές προκλήσεις (FET Flagships), οι οποίες έχουν προϋπολογισμό 1 δισ ευρώ έκαστη για τα επόμενα 10 χρόνια και στις οποίες υπάρχει ελληνική συμμετοχή, ειδικά σε αυτή για το Γραφένιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στη νέα διετία 2016-2017 θα υπάρχει μικρή αύξηση του προϋπολογισμού, ειδικά για τις δράσεις FET Open για τις οποίες υπήρξε εντυπωσιακά μεγάλη ζήτηση την προηγούμενη διετία, με τις δράσεις FET Open να χρηματοδοτούνται με σχεδόν 260 εκατ. ευρώ, τις δράσεις FET Proactive με 180 εκατ. ευρώ και τις δράσεις FET Flagships με 185 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με την ελληνική συμμετοχή στα προγράμματα FET, ο Δρ Βασίλειος Γρηγορίου, Διευθυντής και Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα FET, σχολίασε τα αποτελέσματα από την πρώτη διετία. Τα ποσοστά επιτυχίας για την ελληνική συμμετοχή ήταν χαμηλά, καθώς στο πρόγραμμα FET Proactive για το 2014 συμμετείχαν συνολικά 181 προτάσεις, 27 από τις οποίες ήταν ελληνικές, εκ των οποίων επιλέχθηκε 1. Στις δράσεις FET Open υποβλήθηκαν το 2014 συνολικά 638 προτάσεις, από τις οποίες 108 ήταν ελληνικές και επιλέχθηκαν 5, ενώ για το 2015 η Ελλάδα συμμετείχε με 93 προτάσεις από τις οποίες δεν επιλέχθηκε καμία.

Ποσοστά επιτυχίας σημείωσε η Ελλάδα στα FET High Performance Computing, όπου συμμετείχε με 13 προτάσεις από τις οποίες επιλέχθηκαν 5. Σχετικά με τα FET Flagships, ο Δρ Γρηγορίου τόνισε την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας και στις δύο δράσεις, καθώς στο Γραφένιο συμμετέχουν το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης και η εταιρεία Organic Electronic Technologies, ενώ στη δράση για τον Ανθρώπινο Εγκέφαλο η Ελλάδα συμμετέχει με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Στη συνέχεια, στην ημερίδα της Αθήνας, η Βικτωρία Τσουκαλά (ΕΚΤ) παρουσίασε τις δράσεις για την Ανοικτή Πρόσβαση στην έρευνα και σε επιστημονικά δεδομένα στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020, ενώ η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση πάνελ σχετικά με πρακτικές συμβουλές για επιτυχημένη υποβολή προτάσεων και την εμπειρία συμμετεχόντων από τις πρώτες προκηρύξεις στα συγκεκριμένα προγράμματα του Ορίζοντα 2020. Οι ημερίδες ολοκληρώθηκαν με

Για περισσότερες πληροφορίες, οι παρουσιάσεις και τα βίντεο των ομιλητών της ημερίδας της Αθήνας είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης