Νέες προκηρύξεις και συμβουλές επιτυχίας για υποβολή προτάσεων στην ημερίδα του ΕΚΤ για τον τομέα της Υγείας στον Ορίζοντα 2020

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και συμβουλές επιτυχίας για τις νέες προκηρύξεις στην Κοινωνική Πρόκληση "Υγεία, Δημογραφική αλλαγή και Ευημερία" του προγράμματος "Ορίζοντας 2020" της ΕΕ παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της σχετικής ημερίδας που διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Εθνικά Σημεία Επαφής για τον Ορίζοντα 2020, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015 στο ΕΙΕ. Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, η Δρ Χ. Κυριακοπούλου από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το πρόγραμμα εργασίας του 2016-2017 για την Κοινωνική Πρόκληση "Υγεία, Δημογραφική αλλαγή και ευημερία", οι βασικές θεματικές προτεραιότητες του οποίου είναι η Εξατομικευμένη Θεραπεία, η Υγιής Γήρανση, η Ανθρώπινη Βιοπαρακολούθηση, τα Συστήματα Υγείας με ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών), η χρηματοδότηση μέσω της δράσης InnovFin για τις Μεταδοτικές Ασθένειες και η Μητρική και Παιδική Υγεία.

Ο Δρ. Θ. Βοντετσιάνος, Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών "η Σωτηρία", παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για την Ενεργό και Υγιή Γήρανση (European Innovation Partnership οn Active & Healthy Ageing - EIPonAHA), μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που αν και δεν είναι χρηματοδοτικό εργαλείο, συμβάλλει στη στρατηγική & στην υλοποίηση του Προγράμματος SC1. Στη συνέχεια, η Δρ Σ. Κολυβά, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, παρουσίασε την "Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για την Ενεργό και Υγιή Γήρανση" (European Innovation Partnership Active and Healthy Ageing), τις "Συμπράξεις Δημόσιου/Δημοσίου και Δημόσιου/Ιδιωτικού Τομέα" όπου υπήρξε εθνική συμμετοχή, τονίζοντας τις βελτιώσεις στην παραγωγικότητα της έρευνας όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση των προτεραιοτήτων του τομέα της Υγείας στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Η Β. Ε. Καραούλη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας στο Υπουργείο Υγείας, παρουσίασε το τρίτο πολυετές πρόγραμμα της ΕΕ για την Υγεία, το οποίο δίνει βαρύτητα στη συνεργασία και χρηματοδοτεί με σημαντικό προϋπολογισμό τις κοινές δράσεις των κρατών μελών της ΕΕ για την προαγωγή της έρευνας και της υγείας.

Η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα για την Υγεία στον Ορίζοντα 2020

Στη συνέχεια, o Δρ Α. Ναυπλιώτης (ΕΚΤ) παρουσίασε τις δράσεις για την Ανοικτή Πρόσβαση στην έρευνα και σε επιστημονικά δεδομένα στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020, ενώ η Δρ Χ. Πασκουάλ παρουσίασε τις δράσεις και τις υπηρεσίες του ΕΚΤ για την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας ως Εθνικό Σημείο Επαφής και ως ελληνικός κόμβος του μεγαλύτερου διεθνούς δικτύου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, Enterprise Europe Network.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Χ. Πασκουάλ για την ελληνική συμμετοχή το 2014 στο πρόγραμμα για την Υγεία στον Ορίζοντα 2020, κατατέθηκαν 213 προτάσεις, εγκρίθηκαν 28 έργα (σε 3 ο συντονιστής είναι από την Ελλάδα) με συνολικό προϋπολογισμό 13,75 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, η Ελλάδα είναι 10η στον αριθμό συμμετεχόντων, 11η στη χρηματοδότηση, ενώ το ποσοστό επιτυχίας των προτάσεων (13,1%) είναι υψηλότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο (11,5%). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% περίπου της χρηματοδότησης που έχει λάβει η Ελλάδα είναι σε θέματα που αφορούν την Ηλεκτρονική Υγεία. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται αναλυτικά και στη σχετική μελέτη του ΕΚΤ για την ελληνική συμμετοχή το 2014 στον Ορίζοντα 2020 στη διεύθυνση http://metrics.ekt.gr/el/node/213.

To ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020", καλύπτοντας όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Οι υπηρεσίες του ΕΚΤ περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, Ανάπτυξη και Διακίνηση ενημερωτικού υλικού, Διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων, Εξεύρεση συνεργατών για την συγκρότηση κοινοπραξιών και την από κοινού υποβολή προτάσεων, Καταγραφή της εθνικής συμμετοχής και έκδοση στατιστικών στοιχείων και δεικτών απόδοσης.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, αξιολογητές και επιτυχημένοι υποβάλλοντες παρουσίασαν συμβουλές επιτυχίας για υποβολή προτάσεων σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα της ΥΓΕΙΑΣ, καθώς και την εμπειρία τους από την αξιοποίηση του SME Instrument, του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου της ΕΕ που έχει στόχο να προωθήσει τις πραγματικά καινοτόμες ιδέες που στηρίζονται σε βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο με δυνατές προοπτικές επιτυχίας στην αγορά.

Το SME Instrument δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της έμφασης που δίνεται από την ΕΕ για την υποστήριξη των καινοτόμων ΜμΕ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία Ορίζοντας 2020 και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ως μέλος του Enterprise Europe Network-Hellas, υποστηρίζει σε τοπικό επίπεδο τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα ομάδες, παρέχοντας συμβουλές για την επιλογή συμβούλου και προσφέροντας πρόσβαση στα σεμινάρια καθοδήγησης.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι παρουσιάσεις και τα βίντεο των ομιλητών είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης