Μέχρι τις 4 Ιουνίου η υποβολή συμμετοχών στα Βραβεία Media Awards της Ευρωπαϊκής Μετεωρολογικής Εταιρείας για την επικοινωνία της επιστήμης

Στόχος των βραβείων είναι η προβολή της μετεωρολογίας και της επιστήμης του κλίματος στα Μέσα Ενημέρωσης

Μέχρι τις 4 Ιουνίου μπορεί να γίνεται η υποβολή συμμετοχών στα Βραβεία Media Awards της Ευρωπαϊκής Μετεωρολογικής Εταιρείας (Εuropean Meteorological Society, EMS), τα οποία αφορούν την προβολή της μετεωρολογίας και της επιστήμης του κλίματος στα Μέσα Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα τρία Βραβεία Journalist Award, Outreach and Communication Award, TV Weather Forecast Award, τα οποία θα απονεμηθούν κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Συνάντησης της EMS και του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για Εφαρμογές στη Μετεωρολογία, στη Σόφια της Βουλγαρίας στις 8 Σεπτεμβρίου 2015.
Το πρώτο βραβείο Journalist Award 2015 έχει στόχο να αναδείξει σημαντικά παραδείγματα της δημοσιογραφίας στον τομέα της μετεωρολογίας ή της επιστήμης του κλίματος. Απευθύνεται σε δημοσιογράφους και συντάκτες που με το έργο τους συμβάλλουν στην ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού αλλά και στη γεφύρωση του χάσματος επικοινωνίας μεταξύ της επιστήμης και της κοινωνίας.

Στο βραβείο Journalist Award 2015 μπορούν να υποβληθούν έργα από όλους τους τύπους Μέσων Ενημέρωσης, όπως άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά (έντυπα ή ηλεκτρονικά, συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης), σύντομα σποτάκια (ενός λεπτού) σε τηλεόραση ή ραδιόφωνο. Δεν γίνονται δεκτές εκπομπές πρόγνωσης καιρού στην τηλεόραση, βιβλία, εκτεταμένες σειρές ή ταινίες.

Στο βραβείο μπορούν να συμμετέχουν απευθείας όσοι ενδιαφέρονται ή μπορούν να προταθούν συμμετοχές από κάποιο τρίτο μέρος (εθνικές μετεωρολογικές εταιρείες-μέλη της EMS, μετεωρολογικές υπηρεσίες ή μεμονωμένα άτομα). Μπορεί να υποβληθεί ένα έργο ή μια μικρή σειρά εκδόσεων (μέχρι τρεις). Το υποβληθέν έργο θα πρέπει να έχει παραχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ετών και να έχει δημοσιευθεί στην Ευρώπη.

Οι συμμετοχές μπορούν να υποβάλλονται σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή γλώσσα (για έργα που δεν υποβάλλονται στα αγγλικά, απαιτείται η υποβολή μετάφρασης του έργου στα αγγλικά). Ειδικά για το 2015 θα δοθεί προτεραιότητα σε έργα που υποβάλλονται σε άλλες γλώσσες πλην της αγγλικής.

Το δεύτερο βραβείο EMS Outreach & Communication Award 2015 απονέμεται σε έργα που εξερευνούν νέους και αποτελεσματικούς τρόπους για την επικοινωνία της επιστήμης της μετεωρολογίας, της κλιματολογίας και σχετικών τομέων στο ευρύτερο κοινό. Τα έργα θα πρέπει να αφορούν τα αποτελέσματα των επιπτώσεων της επιστήμης, ενώ μπορούν να απευθύνονται και σε πιο εξειδικευμένο κοινό. Στον διαγωνισμό μπορούν να υποβάλλουν συμμετοχή ομάδες ατόμων, αλλά και μεμονωμένα άτομα.

Τα έργα ή οι υποψήφιοι μπορούν να προταθούν από τις εταιρείες-μέλη της EMS ή ή από μέλη της Επιτροπής Επιλογής του βραβείου. Για την υποβολή της πρότασης απαιτείται μια περιγραφή των στόχων του έργου και ένα σχέδιο για το πώς αυτοί έχουν επιτευχθεί. Στη σχετική τεκμηρίωση θα πρέπει να περιλαμβάνεται ένα παράδειγμα υλοποίησης (παρουσίαση ή βίντεο) καθώς και μια σύντομη περιγραφή των μελών της ομάδας.

Τέλος, για το τρίτο βραβείο που αφορά παρουσιαστές καιρού στην τηλεόραση (TV Weather Forecast Award 2015) θα πρέπει να υποβληθεί το σχετικό υλικό σε μορφή βίντεο το οποίο θα έχει παραχθεί από τον Ιούλιο 2014 μέχρι σήμερα, μαζί με το βιογραφικό του παρουσιαστή.

Ολες οι προτάσεις και για τα τρία βραβεία θα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση awardapplication@emetsoc.org μέχρι τις 4 Ιουνίου 2015. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Μετεωρολογικής Εταιρείας (http://www.emetsoc.org/).

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ευρωπαϊκή Μετεωρολογική Εταιρεία