Ανακοινώθηκαν οι νικητές για το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας με χρηματοδότηση ύψους 1 εκατομμύριο ευρώ

Η συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς υποβλήθηκαν περισσότερα από 730 επιχειρηματικά σχέδια.

Ανακοινώθηκαν οι 3 νικητήριες πρότασεις που, στο πλαίσιο του φετινού διαγωνισμού του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, θα λάβουν συνολική χρηματοδότηση ύψους 1.000.000 ευρώ, καθώς επίσης εξειδικευμένες υπηρεσίες επιχειρηματικής υποστήριξης και συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) για την υλοποίηση της επιχειρηματικής τους ιδέας. Οι νικήτριες εταιρείες δραστηριοποιούνται σε ένα εύρος εμπορικών εφαρμογών, όπως η εκμετάλλευση της πράσινης ενέργειας, η τεχνολογία για την υποβοήθηση της μετακίνησης ατόμων με προβλήματα όρασης, καθώς και το εξειδικευμένο διαδικτυακό delicatessen.

Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας ιδρύθηκε το 2012, με βασικό γνώμονα ότι η επιχειρηματικότητα είναι το κλειδί για την ευημερία της Ελλάδας, στοχεύοντας στην τόνωση του επιχειρηματικού πνεύματος, ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής ύφεσης. Το Βραβείο χρηματοδοτείται και διαχειρίζεται από τον Όμιλο Libra Group για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Ηellenic Initiative), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με σκοπό την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Η συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς υποβλήθηκαν περισσότερα από 730 επιχειρηματικά σχέδια. Σημειώνεται ότι μετά από τρεις διαγωνισμούς, οι ένδεκα νικητές που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα υλοποιούν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις με την υποστήριξη του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας και των συνεργατών του προγράμματος.

H κριτική επιτροπή του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας εξέτασε όλες τις αιτήσεις με γνώμονα την ικανοποίηση των κριτηρίων του Βραβείου, καταλήγοντας στις δέκα επικρατέστερες και στη συνέχεια στις τρεις νικητήριες επιχειρηματικές προτάσεις. Οι κριτές αναζητούσαν επιχειρηματικές προτάσεις, οι οποίες είναι ικανές να συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία. Οι νικήτριες επιχειρηματικές προτάσεις έπρεπε να χαρακτηρίζονται από βιωσιμότητα, καινοτομία, χρηματοοικονομική σύνεση, καθώς και προοπτική δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

Ο Jimmy Αθανασόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας δήλωσε ότι το ρεκόρ συμμετοχών στη φετινή διοργάνωση επιβεβαιώνει την πεποίθηση για την επιχειρηματικότητα ως μέσο μετασχηματισμού της οικονομίας, ενώ τόνισε ότι, δεδομένης της μεγάλης ανταπόκρισης και της υψηλής ποιότητας των συμμετοχών, η προσφερόμενη χρηματοδότηση αυξήθηκε στο 1 εκατομμύριο ευρώ.

Οι τρεις νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας είναι οι εξής:

Heliix - Μια πρωτοποριακή τεχνολογία μετατροπής της θερμικής ενέργειας σε ηλεκτρική, πάνω στην οποία βασίζεται το πρώτο προϊόν της εταιρείας, η συσκευή Phaethon. Η καινοτόμος αυτή συσκευή, μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε τύπο ηλιακού θερμοσίφωνα, δημιουργώντας ένα σύστημα ηλιακής συμπαραγωγής ηλεκτρισμού - ζεστού νερού χρήσης, που προσφέρει μείωση έως και 30 στο ετήσιο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών. Αιτούντες: Νίκος Αράπκουλες, Παναγιώτης Παπαδιαμάντης.

Smart Guide - Μία φορητή ηλεκτρονική συσκευή πλοήγησης για άτομα με προβλήματα όρασης. Το καινοτόμο αυτό προϊόν θα παραχθεί από εργαζόμενους με μειωμένη όραση στις εγκαταστάσεις του Φάρου Τυφλών Ελλάδος. Το εγχείρημα φιλοδοξεί να επιφέρει κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο εστιάζοντας στο ξεχωριστό ανθρώπινο δυναμικό, την προσιτή τιμή διάθεσης και τις ισχυρές εξαγωγικές προοπτικές. Αιτούντες: Θράβαλος Νίκος, Καρκούλιας Γιώργος.

Yoleni's - Ένα ηλεκτρονικό delicatessen το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα στον Ευρωπαίο και Αμερικανό καταναλωτή να προμηθευτεί αυθεντικά προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. H ιστοσελίδα www.yolenis.com προσφέρει περισσότερα από 1.200 προϊόντα από 110 καταξιωμένους παραγωγούς της Ελλάδας. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από τρόφιμα και ποτά, καθώς και πλούσιες πληροφορίες για την κάθε περιοχή, τοπικές συνταγές και τρόπους σερβιρίσματος. Αιτούντες: Νικόλαος Πίπας, Γιάννης Γεωργιάδης, Πέτρος Αγαζάνης.

Οι υπόλοιπες προτάσεις που είχαν επιλεχθεί ανάμεσα στις δέκα επικρατέστερες είναι οι εξής:

FloatMast - Μία πλωτή πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί για να παρέχει αξιόπιστες ανεμολογικές και περιβαλλοντικές μετρήσεις στους κατασκευαστές υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Η κατασκευή αυτή βοηθά στην εκτίμηση του αιολικού δυναμικού, ενώ τα αναλυτικά δεδομένα που παράγονται υποστηρίζουν συνολικά τα υπεράκτια αιολικά πάρκα σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους. Αιτούντες: Αντώνης Πέππας, Θοδωρής Παπαθεοδώρου.

Forky - Μία καινοτόμος εταιρεία φαγητού που προσφέρει στα μέλη της γεύματα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Καθημερινά οι chef της Forky χρησιμοποιούν φρέσκα υλικά για να ετοιμάσουν δύο κυρίως πιάτα και μία σαλάτα. Τα μέλη της μπορούν να παραγγείλουν μέσω της ιστοσελίδας ή της εφαρμογής σε τρία κλικ, ενώ η εταιρεία παραδίδει τις παραγγελίες σε λιγότερο από 15 λεπτά. Αιτούντες: Μιχάλης Γκόντας, Πέτρος Πιτσιλής.

Gridmates - Η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα σχεδιασμένη για να εξαλείψει την ενεργειακή πενία μέσω της δωρεάς ενέργειας. Ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις, μπορούν να δωρίσουν ή να μοιράσουν ενεργειακές μονάδες σε φίλους, συγγενείς ή και σε άτομα που υποφέρουν από ενεργειακή ένδεια. Η πλατφόρμα της Gridmates υποστηρίζει τους παρόχους ενέργειας στην υλοποίηση προγραμμάτων υποστήριξης για τους ευαίσθητους καταναλωτές. Αιτούντες: Δρ. Γεώργιος Κουτίτας, Δρ. Κώστας Τζάρας, Aγγελος Αγγέλου, Andres Carvallo.

MyeTutor.org - Μια εξατομικευμένη συνδρομητική πλατφόρμα που προσφέρει εκπαιδευτικές υπηρεσίες μετά το κανονικό σχολικό πρόγραμμα των παιδιών και έχει αναπτυχθεί από την eLearning Industries Ltd. Η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να επιτύχουν τους μαθησιακούς τους στόχους καλύτερα και γρηγορότερα από τις συμβατικές μεθόδους μελέτης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συσκευή. Η MyeTutor.org προσαρμόζει τη μεθοδολογία διδασκαλίας της σε πραγματικό χρόνο ανάλογα με το πώς ο κάθε μαθητής μαθαίνει, συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχία του στο σχολείο και τις εξετάσεις. Αιτούντες: Αθανάσιος Λαδόπουλος, Nathan Tufte, Δρ. Δημήτρης Παππάς, Κωνσταντίνα Γεωργά, Dr. Hristijan Petreski.

myTQ - Μία τεχνολογική πλατφόρμα που προσφέρει στους χρήστες του sharing economy τη δυνατότητα να μεταφέρουν το επίπεδο αξιοπιστίας που έχουν «κτίσει» μέσα σε μία υπηρεσία και σε άλλες -με σχετικό περιεχόμενο- χωρίς να χρειάζεται να αρχίσουν από το μηδέν. Επιπλέον, το myTQ προσφέρει την κατάλληλη πληροφόρηση στους χρήστες του, ώστε να γνωρίζουν ποιους μπορούν να εμπιστευθούν. Αιτούντες: Μάκης Λεβής, Γιώργος Γεωργαράς.

Sun of a Beach - Ένα brand που παρουσιάζει μία πλούσια συλλογή από πετσέτες θαλάσσης και άλλα αξεσουάρ για γυναίκες, άντρες και παιδιά. Εμπνευσμένη από τα ατελείωτα καλοκαίρια στα ελληνικά νησιά, η Sun of a Beach στοχεύει να μετατρέψει τα καλοκαιρινά αξεσουάρ, και ειδικά τις πετσέτες, σε τρόπο ζωής. Η εταιρεία προσφέρει ένα μεγάλο φάσμα προϊόντων, από 100% βαμβακερά υφάσματα με εντυπωσιακά σχέδια. Αιτούντες: Έλλη Ρούντου, Μελίνα Πίσπα, Εριέττα Τοσίδη.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας