IDEA: το νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Καινοτόμων Εφαρμογών και Υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας

Με στόχο την ανάδειξη και ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και νέων επιχειρηματικών μοντέλων που θα προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της ασφάλισης και γενικότερα στη φροντίδα για τον άνθρωπο.

Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (Athens Center for Enterpreneurship and Innovation) του Οικονομικού Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και η Interamerican υλοποιούν το νέο πρόγραμμα IDEA με στόχο την εξεύρεση, ανάδειξη και ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και νέων επιχειρηματικών μοντέλων που θα προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της ασφάλισης και γενικότερα στη φροντίδα για τον άνθρωπο.

Το πρόγραμμα θα δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν νέες, καινοτόμες υπηρεσίες, οι οποίες καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και χρησιμοποιούν αναδυόμενες τεχνολογικές τάσεις (κινητές συσκευές, wearables, internet of things) και δημιουργούν μια "διασυνδεδεμένη" και συναρπαστική εμπειρία για τον πελάτη.

Σκοπός των διοργανωτών είναι να δώσουν τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους με τεχνολογικές γνώσεις και επιχειρηματικό πνεύμα να αναπτύξουν τις ικανότητες σχεδίασης καινοτόμων υπηρεσιών, εφαρμογών και νέων ψηφιακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ανοικτή και δωρεάν και μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες ενός έως τριών ατόμων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανθρώπους έως 35 ετών που είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ή δραστηριοποιούνται στη δημιουργία, προώθηση και εμπορική αξιοποίηση εφαρμογών. Οι ομάδες που θα σχηματιστούν θα λάβουν οργανωτική και τεχνική υποστήριξη στο πλαίσιο του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΟΠΑ.

Το πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε τέσσερις φάσεις. Η πρώτη φάση του προγράμματος αφορά τη σύνθεση των ομάδων και την εξοικείωσή τους με βασικές έννοιες και προκλήσεις του χώρου. Στη δεύτερη φάση, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, για να ακολουθήσει, στην τρίτη φάση, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προϊόντος/υπηρεσίας μέσω prototyping. Τέλος, στην τέταρτη φάση του προγράμματος, οι ομάδες θα προχωρήσουν στην κανονική υλοποίηση των προϊόντων τους.

Ενδεικτικοί τομείς του προγράμματος αποτελούν οι "προκλήσεις" που αντιμετωπίζει η ευρύτερη κοινότητα της υγειονομικής περίθαλψης και της ασφάλισης, όπως:

  • eHealth / eCare, για καινοτόμες υπηρεσίες υγείας και φροντίδας μέσα από τις καινούργιες τεχνολογικές δυνατότητες και πλατφόρμες όπως το HealthKit της Apple & Samsung και αξιοποιώντας της υποδομές της Interamerican. Ενδεικτικά αναφέρονται: εφαρμογές διάγνωσης, τήρησης φαρμακευτικής αγωγής, διαχείρισης χρόνιων παθήσεων, απομακρυσμένη παρακολούθηση, ευεξία και υγιεινή ζωή, πρόσβαση σε ιατρικές πληροφορίες.
  • inTech: Υπηρεσίες που καλύπτουν χρηματοοικονομικές / συνταξιοδοτικές ανάγκες των καταναλωτών και αποφάσεις μέσα από τεχνολογικές λύσεις.
  • Connected Home & Car: Καινοτόμες υπηρεσίες που αξιοποιούν τα δεδομένα που παράγονται από το αυτοκίνητο και το σπίτι.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 25 Ιουνίου.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών