FIDIBE: Ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων στη ΝΑ Ευρώπη

Η προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη οικονομίας γνώσης, καθώς και η εξομάλυνση των μεγάλων διαπεριφερειακών διαφορών στην οικονομική ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω της ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων είναι ο στόχος του έργου FIDIBE (Development of Innovative Business Parks to Foster Innovation & Entrepreneurship). Το έργο, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEE Programme), έχει ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2009 και βρίσκεται σήμερα σε πλήρη εξέλιξη.

Πιο συγκεκριμένα, το FIDIBE, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2011, αποσκοπεί στην ανάπτυξη νέων, αλλά και τη βελτίωση των λειτουργιών υφιστάμενων επιχειρηματικών πάρκων σε 7 περιφέρειες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Κεντρική Μακεδονία. Στο διαπεριφερειακό αυτό έργο συμμετέχει από ελληνικής πλευράς το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), μαζί με 8 οργανισμούς από την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Ρουμανία και την Κροατία. Οι πλειοψηφία των εταίρων είναι φορείς διαχείρισης διαφόρων τύπων επιχειρηματικών πάρκων (θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, τεχνολογικά κέντρα, βιομηχανικά πάρκα κλπ), ενώ οι υπόλοιποι στοχεύουν στην ίδρυση τέτοιων δομών.

Μέχρι σήμερα, έχουν εκπονηθεί μελέτες καταγραφής της παρούσας κατάστασης, όσον αφορά τη λειτουργία καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων και παρόμοιων δομών (τεχνολογικά / επιστημονικά πάρκα, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, βιομηχανικές περιοχές κ.λπ.), σε όλες της συμμετέχουσες περιφέρειες. Επίσης, εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν 15 καλές πρακτικές. Προκειμένου να εντοπισθούν οι κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας των πρακτικών αυτών, που είναι τοπικού χαρακτήρα (contextual), στην καταγραφή και παρουσίασή τους υιοθετήθηκαν στοιχεία αφηγήσεων (story-telling) με συνεντεύξεις από εμπειρογνώμονες που κατέθεσαν τη βιωματική τους εμπειρία. Αυτό συνέβαλε στην μεταφορά σημαντικής εμπειρικής -και όχι απλά θεωρητικής- γνώσης, για το πώς θα μπορούσαν να υιοθετηθούν οι πρακτικές αυτές σε άλλες περιφέρειες/πάρκα της ΝΑ Ευρώπης.

Η ανάπτυξη των παραπάνω πρακτικών ήταν κρίσιμη καθώς αποτέλεσαν βασικό συστατικό για την ανάπτυξη του Οδηγού-Εγχειριδίου για την Ανάπτυξη/Βελτίωση Καινοτόμων Επιχειρηματικών Πάρκων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο οδηγός αυτός περιέχει βασικές πληροφορίες για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, για τη φάση ανάπτυξης, τη φάση λειτουργίας καθώς και την αξιολόγηση της λειτουργίας κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης ενός Καινοτόμου Επιχειρηματικού Πάρκου. Η αγγλική έκδοση του εγχειριδίου έχει ολοκληρωθεί, ενώ θα διατεθεί και σε μορφή interactive DVD/CD σε όλες τις γλώσσες των εταίρων (Ιταλικά, Ουγγρικά, Σλοβακικά, Κροατικά, Ελληνικά και Ρουμανικά).

Περισσότερες πληροφορίες:
Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)
Κατερίνα Παπαδοπούλου
Τηλ: 2310 498206, e-mail: kpap@thestep.gr
www.fidibe.eu

Μάθετε Περισσότερα