Ταξίδι Ζωής: Μια υποδειγματική επιχειρηματική συνεργασία 'γεννιέται' με τη βοήθεια του Enterprise Europe Network-Ηellas

Μια επιχειρηματική συνεργασία που προέκυψε με τη βοήθεια του δικτύου Enterprise Europe Network - Ηellas προβλήθηκε ως υπόδειγμα καλής συνεργασίας μελών του ευρωπαϊκού δικτύου για τις επιχειρήσεις και αποτελεσματικής παροχής υπηρεσιών με κοινωνικές διαστάσεις, κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Συνεδρίου του Enterprise Europe Network τον Οκτώβριο στην Αμβέρσα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ιστορία επιτυχίας έφτασε στον τελικό του διαγωνισμού Network Stars Αwards 2010 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για τη συνεργασία ανάμεσα στη γερμανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο Weitsprung GmbH και τον ελληνικό ξενοδοχειακό όμιλο P.A.P. Corp. SA, ιστορικό της οποίας ακολουθεί.

Υπάρχουν παγκοσμίως 650 εκατ. άνθρωποι με σωματικές αναπηρίες οι οποίες δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις τους και μετατρέπουν απλές διαδικασίες, όπως το check in ή η επιβίβαση και αποβίβαση από το αεροπλάνο, σε προκλήσεις. Για περισσότερα από 10 χρόνια, ένα μικρό γερμανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο, το Weitsprung GmbH, οργανώνει εκδρομές σε όλο τον κόσμο για άτομα με κινητικά προβλήματα - από άτομα σε αναπηρικές καρέκλες μέχρι άτομα τυφλά που συνοδεύονται από σκύλους-οδηγούς.

'Ξεκινήσαμε αυτή την επιχείρηση επειδή γνωρίζαμε ανθρώπους που ήθελαν να ταξιδέψουν σε εξωτικούς προορισμούς αλλά δεν μπορούσαν να το πραγματοποιήσουν μόνοι τους', λέει η Birgit Glockner η οποία, μαζί με τον Martin Smik, ίδρυσε και διευθύνει το πρακτορείο. Το Weitsprung παρέχει στους πελάτες του, εκτός των άλλων, βοήθεια στις μετακινήσεις με αναπηρικές καρέκλες, στη φαρμακευτική αγωγή και την υγιεινή. Και για να βελτιώσει ακόμα περαιτέρω τις υπηρεσίες της, η εταιρεία ψάχνει διαρκώς για προσβάσιμες σε άτομα με ειδικές ανάγκες εγκαταστάσεις, διαδικασία συνήθως χρονοβόρα και δαπανηρή.

Το 2008, το Weitsprung συμμετείχε σε μια εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων που διοργάνωσε η HA Hessen Agentur GmbH στη διεθνή ταξιδιωτική έκθεση ITB Berlin. Ως ένα από τα 580 μέλη που έχει το δίκτυο Enterprise Europe Network σε 47 χώρες, το HA Hessen Agentur βοηθά μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δικτυωθούν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. 'Εκδηλώσεις δικτύωσης όπως αυτή, προσφέρουν μια πολύ καλή ευκαιρία στους επιχειρηματίες να αποκτήσουν κρίσιμες επαφές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα', λέει η σύμβουλος του δικτύου Tanja Gob.

Για την εταιρεία Weitsprung, η συνάντηση με τον ελληνικό ξενοδοχειακό όμιλο P.A.P. Corp. SA, πελάτη του ελληνικού δικτύου Enterprise Europe Network - Hellas, μέσω του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), απέδωσε άμεσα αποτελέσματα. Το ξενοδοχείο Alexander the Great Beach Hotel στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής παρέχει ευκολίες σε άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως τουαλέτες με ειδικό εξοπλισμό και ειδικούς ανελκυστήρες που μεταφέρουν τους πελάτες με κινητικά προβλήματα στην παραλία. Είναι το πρώτο ελληνικό ξενοδοχείο που συμμετέχει στο πρόγραμμα 'Happy Tourist' της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο προωθεί ίσες ευκαιρίες στον τουρισμό για ΑΜΕA.

Τον Σεπτέμβριο του 2008, το ταξιδιωτικό πρακτορείο έκλεισε εκεί το πρώτο του πακέτο διαμονής, σηματοδοτώντας την αρχή μιας μακράς συνεργασίας. 'Είναι ένα εκπληκτικό μέρος με παραδεισένια θέα και υπέροχο φαγητό.', λέει η Birgit Glockner. 'Ευχαριστώ το Enterprise Europe Network για αυτή την ευκαιρία.'

O Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) δήλωσε σχετικά: 'Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε τις πλέον ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πληροφορίες για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση, ανάλογα με τον τομέα δραστηριοποίησής της και τους επιχειρηματικούς της στόχους. Λειτουργούμε δηλαδή ως 'φίλτρο', αλλά παράλληλα δεν διστάζουμε να παρέχουμε επιπλέον πληροφόρηση, που ίσως ένας επιχειρηματίας δεν έχει υπόψη του.'

Tο Enterprise Europe Network - Hellas (www.enterprise-hellas.gr) που απαρτίζεται από 16 οργανισμούς κατανεμημένους σε όλη την ελληνική επικράτεια, ανάμεσα στους οποίους και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), βοηθά ελληνικούς φορείς να έρθουν σε επαφή με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς που ανταποκρίνονται στις τεχνολογικές, επιχειρηματικές και ερευνητικές τους ανάγκες, και τους υποστηρίζει σε όλη τη διαδικασία της συμφωνίας συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βίντεο για τη συγκεκριμένη ιστορία επιτυχίας προβλήθηκε ως υπόδειγμα καλής συνεργασίας μελών του Δικτύου και αποτελεσματικής παροχής υπηρεσιών με κοινωνικές διαστάσεις, κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Συνεδρίου του Enterprise Europe Network που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στην Αμβέρσα. Το βίντεο αυτό παρακολούθησαν όλοι οι σύνεδροι (800-900 συμμετέχοντες), υψηλά ιστάμενοι της ΕΕ, καθώς και εκπρόσωποι της βελγικής κυβέρνησης.

Παρακολουθείστε το βίντεο για την συνεργασία του γερμανικού ταξιδιωτικού πρακτορείου και του ελληνικού ξενοδοχείου στη διεύθυνση: http://www.youtube.com/watch?v=grpFzlhL3xk: