Πιο εύκολη και προσιτή η χρηματοδότηση ερευνητών και εταιρειών στο πλαίσιο του 7ο ΠΠ της ΕΕ

Μέτρα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης ερευνητών και επιχειρήσεων στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας ενέκρινε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιο συγκεκριμένα, με τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει άμεσα η ΕΕ επιδιώκεται να γίνει η συμμετοχή στο ισχύον 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ (7ο ΠΠ) ελκυστικότερη και πιο προσιτή για τους καλύτερους ερευνητές και τις δυναμικότερες από πλευράς καινοτομίας εταιρείες, ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Πρόκειται για τρία συγκεκριμένα μέτρα με άμεση ισχύ για τη διαχείριση των ερευνητικών επιχορηγήσεων της ΕΕ, τα οποία βασίζονται στο σχέδιο απλούστευσης που ανακοίνωσε η Επιτροπή τον Απρίλιο του 2010 και δίνουν απάντηση σε προβληματισμούς που εκφράστηκαν επανειλημμένα από συμμετέχοντες και υποψήφιους συμμετέχοντες στο 7ο ΠΠ. Τα μέτρα αυτά είναι:

- Μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού των δαπανών προσωπικού, ώστε οι δικαιούχοι ερευνητικών επιχορηγήσεων της ΕΕ να μπορούν να εφαρμόζουν τις συνήθεις λογιστικές μεθόδους τους όταν ζητούν την κάλυψη των μέσων δαπανών προσωπικού και να μην χρειάζεται πλέον να εγκαθιστούν παράλληλα πλήρη λογιστικά συστήματα αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό,

- Δυνατότητα κάλυψης, με κατ' αποκοπή πληρωμές, της συμβολής των ιδιοκτητών ΜΜΕ, των οποίων οι μισθοί δεν εγγράφονται επίσημα στους λογαριασμούς τους, στις εργασίες ερευνητικών έργων,

- Σύσταση νέας διευθύνουσας ομάδας, την οποία θα απαρτίζουν ανώτεροι υπάλληλοι από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οργανισμούς της Επιτροπής και η οποία θα εξαλείψει τις ανακολουθίες κατά την εφαρμογή των κανόνων χρηματοδότησης της έρευνας.

Όπως δήλωσε σχετικά η Επίτροπος Maire Geoghegan-Quinn, αρμόδια για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη, 'Με τα μέτρα που εγκρίθηκαν σήμερα οι χιλιάδες των αρίστων που χρηματοδοτούμε θα μπορούν να εξοικονομούν χρόνο και κόπο από γραφειοκρατικές διατυπώσεις, ώστε να επικεντρώνονται σε αυτό στο οποίο διαπρέπουν - την προσπάθεια για τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης και βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Ευρώπη με έρευνα και καινοτομία παγκόσμιας ακτινοβολίας. Επιθυμούμε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους και καλύτερους υποψήφιους, μεταξύ των οποίων δυναμικές μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε υπερβολική γραφειοκρατία'.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς η Επιτροπή έχει ήδη προτείνει μεγάλες αλλαγές των γενικών δημοσιονομικών κανόνων που διέπουν όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, ενώ δραστικότερα μέτρα απλούστευσης θα προταθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους για το πρόγραμμα που θα διαδεχθεί το 7ο ΠΠ, μετά από ανοικτή διαβούλευση που θα ξεκινήσει στις αρχές της άνοιξης.

Σημειώνεται ότι το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο αποτελεί το κύριο μέσο χρηματοδότησης με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει δράσεις έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης σε όλους σχεδόν τους επιστημονικούς τομείς για την περίοδο 2007 - 2013. Με συνολικό προϋπολογισμό 53,2 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της γνώσης στην Ευρώπη. Από το 2007 έχει προσελκύσει περισσότερες από 40.000 προτάσεις ερευνητών, ενώ μέχρι σήμερα έχουν χρηματοδοτηθεί σχεδόν 8.000 έργα. Συμμετέχουν σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ενώ περίπου το 15% των συμμετεχόντων είναι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τα προγράμματα του 7ου ΠΠ: 'Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών', 'Ενέργεια', 'Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες', 'ΙΔΕΕΣ', 'Ερευνητικές Υποδομές', 'Περιφέρειες της Γνώσης' και 'Ερευνητικό Δυναμικό'. Οι σχετικές υπηρεσίες, που παρέχονται χωρίς κόστος, περιλαμβάνουν τη λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης (http://helpdesk.ekt.gr/fp7), τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με την προετοιμασία των προτάσεων και τον έλεγχο των οικονομικών και τεχνικών στοιχείων, καθώς και την εξεύρεση συνεργατών από όλη την Ευρώπη. Για την έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων λειτουργεί ειδικός δικτυακός τόπος (www.ekt.gr/fp7), εκδίδεται Οδηγός συμμετοχής και αποστέλλονται τακτικά ενημερωτικά δελτία.

Μάθετε Περισσότερα