Πανευρωπαϊκή διάκριση ΕΚΤ για το 'One-Stop-Shop e-Newsletter' στον τομέα της υγείας

Βραβείο Καλής Πρακτικής απονεμήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), συντονιστή του δικτύου Enterprise Europe Network-Hellas, για τον σχεδιασμό και ανάπτυξη του 'One-Stop-Shop e-Newsletter' στον τομέα της Υγείας. Το e-Νewsletter διακρίθηκε πανευρωπαϊκά για την ολοκληρωμένη πληροφόρηση, την προώθηση των συνεργασιών και την προβολή των υπηρεσιών του ευρωπαϊκού Δικτύου Enterprise Europe Network. Η βράβευση έγινε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Δικτύου στις 7-9 Οκτωβρίου, στη Στοκχόλμη.

Τα Βραβεία Καλής Πρακτικής (Βest Practice Awards) απονέμονται σε 4 κατηγορίες από τον ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (Executive Agency for Competitiveness and Innovation, EACI), μετά από ψηφοφορία των μελών του Δικτύου. Στόχος είναι η διάδοση καινοτόμων εργαλείων και υπηρεσιών που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Το ελληνικό δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas συμμετείχε με 4 καλές πρακτικές.

Το 'One-Stop-Shop e-Newsletter' βραβεύτηκε στην κατηγορία 'Επικοινωνία-Εργαλεία-Διαδικασίες προώθησης του Δικτύου'. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό δελτίο που σχεδίασε και ανέπτυξε το ΕΚΤ, στο πλαίσιο των ψηφιακών εκδόσεων του, για την κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών της ομάδας εργασίας του Δικτύου για τον τομέα της Υγείας (Healthcare Sector Group). To e-Newsletter καλύπτει μια ευρεία θεματολογία: διεθνείς εκδηλώσεις, επιχειρηματικές, τεχνολογικές και ερευνητικές συνεργασίες επιχειρήσεων εντός και εκτός Ευρώπης, ευκαιρίες χρηματοδότησης και ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και τεχνολογίας, νέα σχετικά με νομοθεσία και πολιτικές της ΕΕ, ιστορίες επιτυχίας του Δικτύου, χρήσιμους συνδέσμους και στοιχεία επικοινωνίας, κ.ά. Το e-Newsletter αποστέλλεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και ιδιώτες σε όλη την Ευρώπη, 2-3 φορές ανά έτος, ηλεκτρονικά, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Η αξιολόγηση των πρακτικών έγινε από επιτροπή εμπειρογνωμόνων με κριτήρια την ποιότητα, την καινοτομικότητα, τη συνάφεια με τους στόχους του Δικτύου, αλλά και τη δυνατότητα προσαρμογής στις ανάγκες των μελών του Δικτύου. Στο Συνέδριο, όπου έγινε η βράβευση, συμμετείχαν περισσότεροι από 750 εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων από όλη την Ευρώπη και πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια, εκδηλώσεις δικτύωσης, συναντήσεις, κ.λπ., με στόχο την καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία των εθνικών κοινοπραξιών που αποτελούν το Enterprise Europe Network.

Στην Ελλάδα, το δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas (www.enterprise-hellas.gr) αποτελείται από μια κοινοπραξία 16 οργανισμών αποτελούμενη από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στο χώρο της καινοτομίας και των ΜΜΕ, με συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Παρέχει δωρεάν υπηρεσίες για διεθνή επιχειρηματική συνεργασία, ενημέρωση για ευρωπαϊκές πολιτικές, καινοτομία και μεταφορά τεχνολογίας, ενίσχυση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία.

Συνολικά το Δίκτυο Enterprise Europe Network αποτελείται από 70 κοινοπραξίες οργανισμών σε 44 χώρες (27 κράτη μέλη της ΕΕ, 3 υποψήφιες χώρες - Κροατία, ΠΓΔΜ, Τουρκία-, μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και τρίτες χώρες). Οι συνολικά 600 περίπου οργανισμοί που απαρτίζουν τις κοινοπραξίες αυτές περιλαμβάνουν εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, περιφερειακούς φορείς ανάπτυξης, εθνικές οργανώσεις ΜΜΕ, περιφερειακούς κυβερνητικούς φορείς, ακόμη και εθνικούς τραπεζικούς οργανισμούς. Συνολικά, το δίκτυο διαθέτει ένα δυναμικό 3.000 ειδικών στην εξυπηρέτηση επιχειρήσεων.