Δύο νέα ερευνητικά προγράμματα για επιχειρήσεις από τη ΓΓΕΤ

Δύο νέα προγράμματα για δράσεις έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), συνολικού προϋπολογισμού 54 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Το πρώτο αφορά τη χρηματοδότηση έργων που θα ενισχύσουν τη βιομηχανική έρευνα και την πειραματική ανάπτυξη επιχειρήσεων που έχουν ήδη ανεπτυγμένη παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα, ενώ το δεύτερο υποστηρίζει νέες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την έρευνα και την τεχνολογία. Και τα δύο προγράμματα εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα' (ΕΠΑΝ ΙΙ) και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα, η Πράξη 'Υποστήριξη Ομάδων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για Δραστηριότητες Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης' απευθύνεται σε ομάδες μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ήδη ανεπτυγμένη παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα. Οι κοινοπραξίες πρέπει να αποτελούνται από τουλάχιστον τρεις ανεξάρτητες ΜΜΕ, έναν ερευνητικό φορέα επί συμβάσει (υπεργολαβία) (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα, Εταιρείες Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της ΓΓΕΤ, Κέντρο Καινοτομιών ΕΟΜΜΕΧ, Φορείς του άρθρου 12 του Ν.3297/23.12.2004, εξειδικευμένες επιχειρήσεις) και, προαιρετικά, συνδέσμους ή ενώσεις επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα καλύπτει τους τομείς: Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Γεωργία, Αλιεία, Κτηνοτροφία, Τρόφιμα και Βιοτεχνολογία, Προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και τεχνολογίες παραγωγής με έμφαση σε παραδοσιακούς κλάδους (κλωστοϋφαντουργία, ένδυση, κατασκευές, έπιπλο, χημική βιομηχανία, δέρμα), Προηγμένα υλικά, Νανοτεχνολογία-Νανοεπιστήμες και Μικροηλεκτρονική, Ενέργεια, Μεταφορές, Περιβάλλον, Υγεία, Διάστημα και Τεχνολογίες ασφάλειας, Πολιτιστική Κληρονομιά, Κοινωνική και Οικονομική διάσταση της ανάπτυξης.

Η προκήρυξη έχει συνολική δημόσια δαπάνη 23,73 εκατ. ευρώ (αναμενόμενος συνολικός προϋπολογισμός: 35 εκατ. ευρώ) και η μέγιστη χρηματοδότηση ανά έργο δεν θα ξεπεράσει τις 500.000 ευρώ (έργα διάρκειας 24-36 μηνών). Καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή προτάσεων είναι 26 Οκτωβρίου 2009 (διάθεση 60% του προϋπολογισμού της προκήρυξης) και 31 Μαΐου 2010 (διάθεση υπόλοιπου 40% του προϋπολογισμού).

Η Πράξη 'Υποστήριξη Νέων Επιχειρήσεων για Δραστηριότητες Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης' απευθύνεται σε νέες επιχειρήσεις έως 6 ετών από την ίδρυσή τους (ανεξαρτήτως μεγέθους και μορφής) και επιχειρήσεις (ανεξαρτήτως μεγέθους, μορφής και χρόνου λειτουργίας) που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί για έρευνα έως σήμερα από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η προκήρυξη καλύπτει όλους τους παραπάνω επιστημονικούς τομείς της προηγούμενης Πράξης, με εξαίρεση την 'Κοινωνική και Οικονομική διάσταση της ανάπτυξης'. Οι προτάσεις υποβάλλονται από μία μόνο επιχείρηση, αλλά τμήμα του έργου μπορεί να εκτελεστεί υπεργολαβικά από ερευνητικούς φορείς (όπως παραπάνω).

Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 11,28 εκατ. ευρώ (αναμενόμενος συνολικός προϋπολογισμός: 19 εκατ. ευρώ) και η μέγιστη χρηματοδότηση ανά έργο δεν θα ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ (έργα διάρκειας 24-36 μηνών). Καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή προτάσεων είναι στις 9 Νοεμβρίου 2009 (διάθεση 60% του προϋπολογισμού της προκήρυξης) και 15 Σεπτεμβρίου 2010 (διάθεση υπόλοιπου 40% του προϋπολογισμού).

Περισσότερες πληροφορίες:
Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής Δράσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης στους Τομείς της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας (ΕΥΣΕΔ-ΕΤΑΚ) / ΓΓΕΤ: Νικόλαος Σαργιάνος (nis@gsrt.gr), Κωνσταντίνος Κωδωνάς (kodonas@gsrt.gr), τηλ.: 210 7458196, 7458123.