Προκήρυξη για 'Συνεργασία' επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών

Ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας η Δράση 'Συνεργασία' για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης και της ποιότητας ζωής μέσω της υλοποίησης ερευνητικών έργων. Η Δράση αφορά συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς, ΑΕΙ,τεχνολογικούς, δημόσιους κα άλλους φορείς. Η συνολική δημόσια δαπάνη της προκήρυξης ανέρχεται σε 76,1 εκατ. ευρώ (αναμενόμενος συνολικός προϋπολογισμός: 95 εκατ. ευρώ) και οι προτάσεις μπορούν να υποβάλλονται έως τις 16 Οκτωβρίου 2009. Η Δράση 'Συνεργασία' χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα' (ΕΠΑΝ ΙΙ) και από Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα καλύπτει τους επιστημονικούς τομείς: Υγεία, Βιοτεχνολογία, Ενέργεια-Περιβάλλον-Κλίμα, Νανοτεχνολογία, Μεταφορές, Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες-Πολιτισμός, Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, Κλωστοϋφαντουργία-Μεταποίηση (συμπεριλαμβάνονται τα Τρόφιμα). Η προκήρυξη της Δράσης αφορά δύο Πράξεις: Η Πράξη Ι αφορά συνεργατικά έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας (συνολικού προϋπολογισμού 300 χιλ.-1 εκατ. ευρώ) και η Πράξη ΙΙ τα συνεργατικά έργα μεγάλης κλίμακας (συνολικού προϋπολογισμού 1-3 εκατ. ευρώ).

Η προκήρυξη απευθύνεται σε συμπράξεις επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, ερευνητικών κέντρων/ινστιτούτων, ΑΕΙ (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ), τεχνολογικών φορέων, κ.λπ. Κεντρικό ρόλο έχουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιείται σε Ερευνητικά Κέντρα και ΑΕΙ, για την παραγωγή νέων ή βελτιωμένων προϊόντων και υπηρεσιών, τη διείσδυση σε νέες αγορές και την υποστήριξη των πολιτικών σε διάφορους τομείς (υγεία, ενέργεια, περιβάλλον, κ.ά).

Τα έργα που θα υλοποιηθούν στους παραπάνω τομείς και δραστηριότητες θα πρέπει: α) να ενδιαφέρουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και να συμβάλουν άμεσα ή έμμεσα στην παραγωγή νέων ή βελτιωμένων προϊόντων και υπηρεσιών και στη διείσδυση σε νέες αγορές, β) να υποστηρίζουν τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτικών σε διάφορους τομείς όπως υγεία, ενεργειακή πολιτική, περιβαλλοντική πολιτική και γ) να παράγουν νέα γνώση που μπορεί να αξιοποιηθεί.

Οι επιλέξιμες δραστηριότητες και των δύο πράξεων είναι οι εξής: α) Δράσεις έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, οι οποίες εκφράζουν το κυρίως αντικείμενο του έργου και στοχεύουν σε μια σημαντική εξέλιξη πέραν της δεδομένης τρέχουσας κατάστασης της σχετικής τεχνογνωσίας β) Δράσεις πειραματικής ανάπτυξης /επίδειξης ώστε να αποδειχθεί η ?εμπορική? βιωσιμότητα νέων τεχνολογιών, οι οποίες διαθέτουν μεν κάποιο οικονομικό πλεονέκτημα, αλλά δε δύνανται να διατεθούν στο εμπόριο άμεσα, γ) Μελέτες τεχνικής σκοπιμότητας (κυρίως για την προετοιμασία δράσεων πειραματικής ανάπτυξης), δ) Κατοχύρωση δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας για ΜμΕ και ερευνητικούς φορείς, ε) Δράσεις προβολής, διάχυσης, συμμετοχής σε διεθνή συνέδρια, εκθέσεις καθώς και δικτύωσης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, κυρίως στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας, της παρακολούθησης των διεθνών εξελίξεων σε θέματα που συνδέονται με το αντικείμενο των έργων και της συμμετοχής σε αντίστοιχα διεθνή δίκτυα. Υποχρεωτικά σε κάθε έργο πρέπει να υπάρχουν δράσεις έρευνας και ανάπτυξης ή/και πειραματικής ανάπτυξης.

Οι προτάσεις πρέπει να υποβάλλονται στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής Δράσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης στους Τομείς της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας (ΕΥΣΕΔ-ΕΤΑΚ) της ΓΓΕΤ σε έντυπη και ψηφιακή μορφή σε ελληνικά/αγγλικά (πλήρες κείμενο ή/και συνοπτική παρουσίαση). Περισσότερα πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο της ΓΓΕΤ (υπεύθυνοι επικοινωνίας: Β. Γέρος (vgeros@gsrt.gr) και Χ. Μπακολιάς (cbakolias@gsrt.gr), τηλ.: 210 7458172, 7458195).