Νέα clusters καινοτομίας για βιο-αγροδιατροφή, βιοτεχνολογία και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Δυναμικά εργαλεία οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρη της Ευρώπη αποτελούν οι συνεργατικοί σχηματισμοί καινοτομίας, καθώς παρέχουν ένα γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον και ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτός θα είναι και ο στόχος των νέων δράσεων στρατηγικής συνεργασίας στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ, όπως παρουσιάστηκε σε πρόσφατο συνέδριο του ΥΠΑΝ για τα 'clusters' επιχειρήσεων.

Το συνέδριο με θέμα 'Συνεργατικοί Σχηματισμοί (Clusters) Επιχειρήσεων στους Τομείς Βιο-Αγροδιατροφής, Βιοτεχνολογίας & Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: Ένα Ευρωπαϊκό εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας' που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου στην Αθήνα, διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας και την Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη οι νέες δράσεις στρατηγικής συνεργασίας με φορείς έρευνας και τεχνολογίας που εντάσσονται στο ΕΠΑΝ ΙΙ. Πρόκειται για το πρόγραμμα 'Ενίσχυση Ελληνικών Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών στη Μικροηλεκτρονική- Φάση 2' που έχει ήδη προκηρυχθεί, για τη δρομολογημένη δημιουργία cluster επιχειρήσεων μικροηλεκτρονικής στην Πάτρα, αλλά και για την επικείμενη δημιουργία clusters στους τομείς βίο-αγροδιατροφής, βιοτεχνολογίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, το cluster βίο-αγροδιατροφής θα καλύψει αυτόν τον ραγδαία αναπτυσσόμενο και παραγωγικό κλάδο της Ελληνικής Βιομηχανίας, στοχεύοντας στην παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων για ιδιαίτερες μεγάλες καταναλωτικές ομάδες, όπως αυτές των νεφροπαθών, διαβητικών, ηλικιωμένων, καρκινοπαθών, εγκύων, καθώς και την υποστήριξη της περιφέρειας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Αλλά και στον κλάδο της βιοτεχνολογίας κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία ενός συνεργατικού σχηματισμού καινοτομίας στη χώρα μας, ο οποίος θα δραστηριοποιήσει στρατηγικές συμμαχίες μεταξύ ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων, φορέων μεταφοράς τεχνολογίας και κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στον τομέα που κατέχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των περισσοτέρων κλάδων της οικονομίας της γνώσης παγκοσμίως.

Τέλος, εταιρείες που έχουν αναδειχθεί στον χώρο των καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών και οι οποίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον τόσο για την εγχώρια αγορά, όσο και για τις αγορές του εξωτερικού, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πυρήνα ενός Cluster Καινοτόμων Ενεργειακών Τεχνολογιών καθώς και το πρώτο βήμα ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος καινοτομίας για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Στο σχεδιασμό των νέων αυτών clusters, σύμφωνα πάντα με την ομιλία του Υπουργού, θα χρησιμοποιηθεί το επιτυχημένο παράδειγμα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών 'Corallia', το οποίο ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δράσεις της στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ανταγωνιστικότητα', αποτελώντας ένα πρωτοποριακό και ιδιαίτερα φιλόδοξο εγχείρημα μεγάλης τεχνολογικής εξειδίκευσης στον τομέα της μικροηλεκτρονικής, όπως και ένα καλό παράδειγμα σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και συνεργασίας ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων.

Λίγες ημέρες μετά το συνέδριο, μάλιστα, ο Υπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής στο Μαρούσι, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά τους εκπροσώπους του 'Corallia' και να ενημερωθεί για τα επιτεύγματά τους. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε και σύντομη παρουσίαση αντιπροσωπευτικών έργων της δεύτερης φάσης του Προγράμματος 'Ενίσχυση Ελληνικών Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών στη Νάνο/Μικροηλεκτρονική' που προκηρύχθηκε από το ΥΠΑΝ στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών 'Corallia' (Corallia Clusters Initiative) είναι μια πρωτοποριακή και δυναμική πρωτοβουλία που υποστηρίζει την ανάπτυξη clusters καινοτομίας, σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και έντασης γνώσης. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Π. 'Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα' (ΕΠΑΝ-ΙΙ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση.