Αναπτυξιακή ώθηση στις ελληνικές επιχειρήσεις με τρία νέα προγράμματα 180 εκατ. ευρώ

Τρία νέα προγράμματα για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων παρουσίασε πρόσφατα ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Kωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της κεντρικής δράσης 'Επιχειρώ 2009'. Πρόκειται για τα προγράμματα 'Εξελίσσομαι', 'Πρωτοτυπώ' και 'Μετοικώ', συνολικού προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ (90 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη), για τα οποία η υποβολή προτάσεων θα ξεκινήσει στις 9 Νοεμβρίου 2009.

Το πρόγραμμα 'Εξελίσσομαι' αποσκοπεί στην ενίσχυση ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων για παραγωγικές επενδύσεις επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο στης μεταποίησης, ή επιχειρήσεις υποστηρικτικές των μεταποιητικών. Στόχοι του είναι η ενδυνάμωση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια αγορά και τις διεθνείς αγορές, η ενσωμάτωση καινοτομίας και η ανάπτυξη νέων και πιστοποιημένων προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και η διαφοροποίηση υπαρχόντων.

Αφορά μεσαίες υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει την παραγωγική τους δραστηριότητα έως την 1/1/2005 και θέλουν να πραγματοποιήσουν παραγωγικές επενδύσεις, όπως νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού, προγραμμάτων Η/Υ, απόκτηση τεχνολογίας, εκπόνηση μελετών, ανάπτυξη συστημάτων περιβαλλοντικής ή ποιοτικής διαχείρισης κ.λπ.. Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 100 εκατ. ευρώ (50 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη), ενώ το κάθε έργο μπορεί να έχει προϋπολογισμό από 150.000 ευρώ 1,2 εκατ. ευρώ και ποσοστό χρηματοδότησης 30-60%, ανάλογα με τον τύπο υλοποίησης της επένδυσης.

Το πρόγραμμα 'Πρωτοτυπώ' αφορά τόσο υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις -επιδιώκοντας την προώθηση της καινοτομίας στον παραγωγικό ιστό της χώρας, ως βασικής παραμέτρου για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και τη διαφοροποίηση και αναγέννηση παραδοσιακών κλάδων της οικονομίας-, όσο και νέες επιχειρήσεις - αποσκοπώντας στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσω της ίδρυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα που επιδιώκουν να μετατρέψουν μία πρωτότυπη ιδέα σε επιχειρηματική καινοτομία.

Ενδεικτικοί τομείς είναι οι εφαρμογές βιομηχανικών τεχνολογιών, προηγμένα υλικά, εφαρμογές μικροηλεκτρονικής, ΤΠΕ, ενέργεια, περιβάλλον, εμπορικές εφαρμογές στον κλάδο της υγείας ή της βιοτεχνολογίας, πολιτιστική κληρονομιά κ.ά.. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ (12 εκατ. δημόσια δαπάνη) για υφιστάμενες επιχειρήσεις και 16 εκατ. (8 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη) για νέες επιχειρήσεις από φυσικά πρόσωπα. Ο προϋπολογισμός κάθε έργου κυμαίνεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για υφιστάμενες επιχειρήσεις και από 30.000 έως 200.000 για νέες επιχειρήσεις, με ποσοστό χρηματοδότησης 50% - 60%, ανάλογα με την περιοχή.

Τέλος, το πρόγραμμα 'Μετοικώ' στοχεύει στην ανάπτυξη τοπικών οικονομιών μέσω της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, στην αποκέντρωση επιχειρηματικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων και στην ενθάρρυνση της κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού από τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) προς την ελληνική περιφέρεια με την ενδυνάμωση της περιφερειακής ανάπτυξης. Αφορά υφιστάμενες επιχειρήσεις που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν από τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης στην περιφέρεια αλλά και νέες επιχειρήσεις που ιδρύονται στην περιφέρεια της χώρας από φυσικά πρόσωπα, κατοίκους των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης και ηλικίας μέχρι 55 ετών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 12 εκατ. ευρώ (6 εκατ. δημόσια δαπάνη) για επιχειρήσεις που θα μετεγκατασταθούν και 28 εκατ. (14 εκατ. δημόσια δαπάνη) για νέες επιχειρήσεις. O προϋπολογισμός του κάθε έργου κυμαίνεται μεταξύ 30.000 και 200.000 ευρώ για επιχειρήσεις μεταποίησης, ανακύκλωσης και περιορισμού της ρύπανσης, 30.000 και 100.000 ευρώ για επιχειρήσεις τουρισμού, 20.000 και 100.000 για εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, με ποσοστά χρηματοδότησης μεταξύ 50 - 60%.

Η έναρξη υποβολής προτάσεων θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου 2009, ενώ ο πρώτος κύκλος αξιολόγησης θα αρχίσει δύο μήνες μετά, στις 11 Ιανουαρίου 2010. Η διαδικασία υποβολής προτάσεων θα είναι συνεχής και ανοικτή (open call), με νέο κύκλο αξιολογήσεων ανά εξάμηνο. Φορέας υλοποίησης των προγραμμάτων 'Εξελίσσομαι' και 'Πρωτοτυπώ' θα είναι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, ενώ για το 'Μετοικώ' θα είναι η Ένωση των Παλιών Ενδιάμεσων Φορέων (ΕΦΕΠΑΕ).