Οδηγός για 'πράσινες' μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Ένα εγχειρίδιο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν 'πράσινες' επιχειρηματικές δράσεις ολοκλήρωσε και διαθέτει δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή το Φόρουμ Επιχειρηματικότητας του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) του ΕΟΜΜΕΧ.

Ο οδηγός έχει τίτλο 'Πράσινη Επιχειρηματικότητα για τις Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις' και στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση των επιχειρήσεων στις απαραίτητες πηγές πληροφοριών και να δώσει απαντήσεις σε θέματα που σχετίζονται με το 'πράσινο επιχειρείν', να παρουσιάσει τις δυνατότητες και προοπτικές που ανοίγονται στην ελληνική αγορά για την ανάληψη επιτυχημένων πρωτοβουλιών 'πράσινης' επιχειρηματικότητας, να αναδείξει τρόπους βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μιας επιχείρησης.

Στοχεύει, ακόμα, ο οδηγός στο να προβάλλει τα πλεονεκτήματα των 'πράσινων' επιχειρηματικών δράσεων - σε σχέση και με το οικονομικό αποτέλεσμα, να καταγράψει τις δυνατότητες χρηματοδότησης των 'πράσινων' επιχειρηματικών σχεδίων, να βοηθήσει στην προσαρμογή των επιχειρηματικών σχεδίων σύμφωνα με τις προτεραιότητες της 'πράσινης' αγοράς, να ωθήσει στην αξιοποίηση όλων των επιχειρηματικών δυνατοτήτων που προκύπτουν από την ορθή διαχείριση του περιβάλλοντος, αλλά και ενισχύσει, τελικά, την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Το εγχειρίδιο αποτελεί το πόνημα της μιας εκ των δυο θεματικών ενοτήτων του δεύτερου κύκλου του Φόρουμ Επιχειρηματικότητας. Η δεύτερη θεματική ενότητα αφορά στις Συστάδες Επιχειρήσεων (Clusters), ενώ το σχετικό εγχειρίδιο -το οποίο θα είναι διαθέσιμο προσεχώς- θα προσπαθήσει να αναδείξει τα οφέλη των δι-επιχειρηματικών συνεργασιών και να παροτρύνει τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις να αναπτύξουν συνεργασίες, τόσο 'συστάδες' ή 'συσπειρώσεις' ή 'δικτυακά συγκροτήματα' επιχειρήσεων ή 'εταιρικών συμπράξεων' (clusters), όσο και 'επιχειρηματικά δίκτυα' (networks).

Αλλά και στον πρώτο κύκλο του Φόρουμ, όπου εξετάστηκε η θεματική 'Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα', εκπονήθηκε ομώνυμος οδηγός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να καινοτομήσουν, είτε σε επίπεδο προϊόντος/υπηρεσίας ή σε επίπεδο διαδικασιών. Το εγχειρίδιο απαντά σε ερωτήματα όπως: τι είναι καινοτομία, ποιες οι μορφές της και τα οφέλη από την υιοθέτησή της, ποια εμπόδια αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην ανάπτυξη και υιοθέτηση καινοτομιών, πώς μπορεί μια επιχείρηση να χρηματοδοτήσει τις καινοτομίες της κ.ά.

Σημειώνεται πως το Φόρουμ Επιχειρηματικότητας εντάσσεται στις δραστηριότητες του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τις ΜΜΕ του ΕΟΜΜΕΧ, η δημιουργία και το πρόγραμμα δράσης του οποίου έχει ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΕΠΑΝ) για την περίοδο 2000-2006 και αποτελεί μία από τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις του ΕΟΜΜΕΧ προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο Φόρουμ συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και ερευνητές.

Σκοπός του είναι η ανάπτυξη διαλόγου και διασύνδεσης των επιχειρήσεων και της ακαδημαϊκής/ερευνητικής κοινότητας και η ανάδειξη θεμάτων και επεξεργασμένων θέσεων που προκρίνονται από την επιχειρηματική κοινότητα. Φιλοδοξεί, με αυτόν τον τρόπο, να συμβάλει στο γεφύρωμα του χάσματος μεταξύ έρευνας και χάραξης πολιτικής, να ενισχύσει την προσβασιμότητα των ΜΜΕ σε ανταγωνιστικές και καινοτόμες πρακτικές και να τους παράσχει εργαλεία και οδηγούς με σκοπό την υποστήριξη τους στην ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Τα εγχειρίδια 'Πράσινη Επιχειρηματικότητα' και 'Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα' είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή στον δικτυακό τόπο του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τις ΜΜΕ (http://observatory.eommex.gr/eommex/150_ELL_HTML.aspx), όπου θα αναρτηθεί προσεχώς και το εγχειρίδιο 'Δίκτυα Επιχειρηματικότητας & Συστήματα-Συστάδες Επιχειρήσεων (Clusters)'.