25 εκατ. ευρώ για νέες καινοτόμες επιχειρήσεις

Στην ενίσχυση της παραγωγής νέων προϊόντων, διεργασιών και διαδικασιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης που θα συμβάλουν μεσομακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη της χώρας αποσκοπεί η δράση 'Δημιουργία - υποστήριξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, κυρίως υψηλής έντασης γνώσης (Spin-off και Spin-out)' που προκήρυξε το Υπουργείο Ανάπτυξης στις 30/06/2009.

Η δράση, συνολικής δημόσιας δαπάνης 25.000.000 ευρώ, με αναμενόμενο μέσο προϋπολογισμό των έργων της τάξης των 1.100.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή), στοχεύει στην ενίσχυση της δημιουργίας και της εξέλιξης επιχειρηματικών καινοτόμων δραστηριοτήτων, στην αξιοποίηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας με δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης, στην εφαρμογή καινοτόμων επενδυτικών σχεδίων και στην αξιοποίηση της γνώσης που παράγεται από ερευνητές και από επιχειρήσεις με καινοτόμες δραστηριότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Επιλέξιμες για συμμετοχή στη δράση είναι νέες καινοτόμες επιχειρήσεις υπό σύσταση ή που έχουν ιδρυθεί το πολύ έξι χρόνια πριν, μικρού μεγέθους (σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003 σχετικά με τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων). Αυτές μπορεί να είναι επιχειρήσεις-τεχνοβλαστοί ή καινοτόμες επιχειρήσεις. Μπορεί, δηλαδή, είτε να έχουν ιδρυθεί από ερευνητές που παρήγαγαν ερευνητικά αποτελέσματα ή και απέκτησαν τεχνογνωσία εντός δημόσιων οργανισμών παραγωγής γνώσης στην Ελλάδα ή αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού (Spin-off), είτε έχουν καινοτόμες δραστηριότητες (Spin-out), ή είναι καινοτόμες επιχειρήσεις, στων οποίων μάλιστα το μετοχικό κεφάλαιο ενθαρρύνεται ιδιαίτερα, με τη συγκεκριμένη δράση, η συμμετοχή δημόσιων οργανισμών παραγωγής γνώσης.

Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν στις δαπάνες δημιουργίας ή επέκτασης υπαρχουσών υποδομών, υλικών (εξοπλισμός, τεχνικές εγκαταστάσεις, κτίρια, γη κ.ά.) ή και άυλων (δικαιώματα ευρεσιτεχνίας, προστατευόμενες άδειες τεχνογνωσίας κ.ά.), στις γενικές λειτουργικές δαπάνες (μισθοί και έξοδα προσωπικού, ενοίκια, αμοιβές τρίτων, δαπάνες για αγορά τεχνογνωσίας κ.ά.) στις δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη (αμοιβές προσωπικού υψηλής ειδίκευσης, δαπάνες αγοράς ερευνητικού εξοπλισμού, έξοδα προβολής ερευνητικών δραστηριοτήτων κ.ά.) και σε λοιπές δαπάνες που η επιχείρηση κρίνει ως απαραίτητες για την υλοποίηση του έργου.

Η δράση 'Δημιουργία - υποστήριξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, κυρίως υψηλής έντασης γνώσης (Spin-off και Spin-out)' είναι εθνικής εμβέλειας και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα' (ΕΠΑΝ-ΙΙ), Aξονα Προτεραιότητας 1 'Δημιουργία και αξιοποίηση της Καινοτομίας υποστηριζόμενης από Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη' και από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ). Η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι το 70% των επιλέξιμων δαπανών, ενώ η ιδία συμμετοχή δε μπορεί να είναι λιγότερη του 25% των συνολικά επιλέξιμων δαπανών.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), αρμόδιο φορέα υλοποίησης της δράσης. Η διαδικασία υποβολής των προτάσεων έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30/6/2010 (εφόσον υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα κονδύλια). Ανά 3 μήνες από την ημερομηνία της προκήρυξης θα σχηματίζονται ομάδες προς αξιολόγηση προτάσεων και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης θα ορίζονται οι δικαιούχοι χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δράσης.

Μάθετε Περισσότερα