Από 26 Μαρτίου η υποβολή αιτήσεων για Κουπόνια Καινοτομίας

Από τις 26 Μαρτίου θα μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για 'Κουπόνια Καινοτομίας', αξίας 7.000 ευρώ, με στόχο την αγορά τεχνογνωσίας από ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς της χώρας για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς τους. Πρόκειται για δράση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), με συνολική δημόσια δαπάνη 8,4 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ)' και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013.

Στόχοι της δράσης 'Κουπόνια Καινοτομίας για Μικρομεσαίες επιχειρήσεις' είναι: η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της παροχής καινοτόμων συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών από φορείς καινοτομίας, η υποστήριξη των εργαστηρίων και των ερευνητικών κέντρων που παρέχουν υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, καθώς και η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας.

Η δράση απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ατομικές, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ), που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους οικονομικούς κλάδους, στις παρακάτω γεωγραφικές περιοχές: Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρο, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα (314 κουπόνια), Αττική (462 κουπόνια), Κεντρική Μακεδονία (248 κουπόνια), Δυτική Μακεδονία (39 κουπόνια), Στερεά Ελλάδα (131 κουπόνια) και Νήσοι Αιγαίου (6 κουπόνια).

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν σχέδιο μεταφοράς τεχνογνωσίας, στο οποίο θα περιγράφεται το θέμα για το οποίο ζητείται η συνδρομή του φορέα καινοτομίας. Φορείς καινοτομίας ορίζονται όλοι οι ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς της χώρας (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα και εργαστήρια αυτών, κλαδικές εταιρείες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης).

Η υποβολή της αίτησης και ο προκαταρκτικός έλεγχος θα γίνονται ηλεκτρονικά. Η επιλογή θα γίνει με σειρά προτεραιότητας και, σε διάστημα 2 μηνών, οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιλέξουν τον φορέα καινοτομίας στον οποίο θα αναθέσουν την επίλυση του θέματός τους και να συνάψουν σχετική σύμβαση. Το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 4 μήνες, χωρίς δυνατότητα παράτασης. Η επιχορήγηση θα καταβληθεί στους φορείς καινοτομίας μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου μεταφοράς τεχνογνωσίας/εμπειρογνωμοσύνης. Στην αξία κάθε κουπονιού, το οποίο είναι μέγιστης ονομαστικής αξίας 7.000 ευρώ, δεν εμπεριέχεται ο ΦΠΑ, ο οποίος δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη και θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι κάθε ΜΜΕ είναι δικαιούχος ενός κουπονιού.

Αναλυτικές πληροφορίες για τη δράση, παρέχονται στον οδηγό εφαρμογής, ο οποίος είναι διαθέσιμος στον δικτυακό τόπο της ΓΓΕΤ (www.gsrt.gr). Για περισσότερες πληροφορίες/διευκρινίσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (Διεύθυνση Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Τμήμα Α' Μεταφοράς Τεχνολογίας, Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Β. Γέρος, τηλ. 210-7458172, e-mail: vgeros@gsrt.gr). Θέματα που αφορούν στην υποβολή της αίτησης θα υποστηρίζονται από τις 26 Μαρτίου από Γραφείο Αρωγής (Help Desk), με στοιχεία τηλ. επικοινωνίας: 801 11 24900. . Η δικτυακή εφαρμογή υποβολής της αίτησης για συμμετοχή βρίσκεται στην ιστοσελίδα: www.gsrt.gr/voucher.