Καινοτόμα Προϊόντα και Υπηρεσίες του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Κεντρικής Μακεδονίας

Τα καινοτόμα προϊόντα και οι υπηρεσίες του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΠΚΜ) παρουσιάστηκαν σε διήμερο συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στη Θεσσαλονίκη, στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2008. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων Προβολής και Διεθνούς Τεχνολογικής Συνεργασίας του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Κεντρικής Μακεδονίας, φορέας υλοποίησης των οποίων είναι ο ΣΒΒΕ.

Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα καινοτόμα προϊόντα και οι υπηρεσίες του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία προήλθαν από τη συνεργασία 24 ερευνητικών εργαστηρίων της περιοχής από ΑΕΙ, ΑΤΕΙ και Κέντρα Έρευνας, 36 επιχειρήσεων και 8 άλλων φορέων της Περιφέρειας, και καλύπτουν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από εφαρμογές στον πρωτογενή τομέα έως και εφαρμογές στον ιατρικό κλάδο.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο καθ. Γ. Τσιότρας, Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος πραγματοποίησε σύντομο απολογισμό των περιφερειακών δράσεων ενίσχυσης της καινοτομίας. Μίλησαν επίσης ο κ. Α. Μάνθος, Πρύτανης του ΑΠΘ και Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΠΠΚΚΜ, ο οποίος επισήμανε τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει το Πανεπιστήμιο σήμερα ως 'παραγωγός γνώσης', ο κ. Ν. Πέντζος, Οικονομικός Επόπτη του ΣΒΒ, ο οποίος αναγνώρισε τις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου για την ολοκλήρωση καινοτόμων έργων, όπως ο ΠΠΚΚΜ, και ο κ. Κ. Μαλλίνης Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ).

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στις οριζόντιες δράσεις του ΠΠΚΚΜ: ο κ. Ν. Κατσιαδάκης, στέλεχος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης παρουσίασε τη δράση «Μεταφορά τεχνολογίας και καινοτόμος επιχειρηματική δραστηριότητα». Στη συνέχεια, βραβεύθηκαν τέσσερα καινοτόμα business plans που εκπονήθηκαν από φοιτητές στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Innovation Ideas». Παρουσιάστηκαν ακόμα δράσεις επιχειρηματικής και κλαδικής ευφυΐας, δράσεις διεθνούς συνεργασίας και η δικτυακή πύλη του ΠΠΚΜ (www.innopole.gr), καθώς και οι προτάσεις για τη στρατηγική του Πόλου για τα επόμενα 5 χρόνια.

Όπως διαπιστώθηκε από τη συζήτηση, το περιφερειακό σύστημα καινοτομίας στην Κεντρική Μακεδονία είναι ώριμο για την εμπορευματοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και ικανό για την ανάπτυξη δράσεων καινοτομίας με προστιθέμενη αξία. Κοινό σημείο των παρεμβάσεων των συμμετεχόντων είναι η διαπίστωση ότι πλέον ο ΠΠΚΚΜ έχει αναπτύξει την απαραίτητη δυναμική για τη συνέχισή του, τη βιωσιμότητά του, ενώ και το περιφερειακό περιβάλλον είναι πλέον συνειδητοποιημένο για την ευόδωση της συνέχειας του Πόλου Καινοτομίας. Για τον λόγο αυτό απαιτείται να υπάρξει στενή επαφή με τις επιχειρήσεις και να αναπτυχθούν περισσότερες εφαρμογές για τη βιομηχανία.