Έρευνα και καινοτομία: μαθαίνοντας από τη Silicon Valley

Στη Silicon Valley, την κοιτίδα έρευνας και καινοτομίας στην Καλιφόρνια, βρέθηκε πρόσφατα η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου, όπου και πραγματοποίησε συναντήσεις με διακεκριμένους εκπροσώπους της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας. 'Η επίσκεψη στη Silicon Valley μου άφησε μια αίσθηση υπερηφάνειας για ό,τι έχουν πετύχει οι Έλληνες εκεί και την προσδοκία να κάνουμε κάτι και εμείς εδώ. Θα προσπαθήσουμε και θα τα καταφέρουμε', δήλωσε η Υπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό της επίσκεψής της.

Αναφερόμενη στα συμπεράσματα από την επίσκεψή της, αλλά και στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, η κυρία Διαμαντοπούλου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια, με ένα υψηλό επίπεδο καθηγητών και φοιτητών, με το βάθος και το εύρος της θεωρητικής γνώσης που παράγουν αλλά και τη συνεργασία με τον εντυπωσιακό αριθμό Ελλήνων επιστημόνων ερευνητών, σπουδαστών και επιχειρηματιών σε όλους τους τομείς στη Silicon Valley, μπορούν να γίνουν και στην Ελλάδα φορέας ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που στον πυρήνα του να έχει τη γνώση και την καινοτομία.

Επίσης, δήλωσε ότι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεολαίας, το οποίο έχει την ευθύνη της εφαρμογής του προγράμματος για την νεανική επιχειρηματικότητα, θα προχωρήσουν σε μια σειρά δράσεων για δημιουργία δικτυώσεων - Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και ερευνητών - για τη διευκόλυνση νέων Ελλήνων επιστημόνων στην αξιοποίηση, ακόμη και χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών. Παράλληλα, πραγματοποιείται άμεσα προκήρυξη 'Postdoc' για την επιστροφή στην Ελλάδα των επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Όσον αφορά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ, η Υπουργός συμμετείχε στη πρώτη συνεδρίαση του 'Ακαδημαϊκού Συμβούλιου', ένός συντονιστικού οργάνου των ελληνικής καταγωγής ηγετικών στελεχών των Αμερικανικών Πανεπιστημίων. Επίσης, συνάντησε Έλληνες ακαδημαϊκούς και ερευνητές των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων και επισκέφτηκε το πρότυπο σχολείο SEED, το πρώτο δημόσιο οικοτροφείο/charter school που απευθύνεται σε μαθητές που ζουν σε φτωχικές αστικές περιοχές, το οποίο χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Νιάρχου και εντάσσεται στο πρόγραμμα Ελληνικός Πολιτισμός και Φιλοσοφία.

Κατά την επίσκεψή της στη Silicon Valley η κυρία Διαμαντοπούλου συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Stanford, John Etchemendy, και με καθηγητές με λαμπρές επιτυχίες στον τομέα της διδασκαλίας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, όπως οι Steve Blank και Tina Seelig. Επίσης, συναντήθηκε και συζήτησε με καθηγητές επιτυχημένων ερευνητικών ομάδων που δουλεύουν στο χώρο των νέων τεχνολογιών ενέργειας και ταυτόχρονα προωθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες παγκοσμίως, όπως ο Παύλος Αλιβιζάτος, διευθυντής των Εργαστηρίων Berkeley (τρίτο μεγαλύτερο ερευνητικό εργαστήριο των ΗΠΑ) και επιστημονικός σύμβουλος της εταιρίας Solexant, η οποία βασίστηκε σε μια από τις πατέντες του για τη δημιουργία πράσινων τεχνολογιών.

Συναντήθηκε, επίσης, με μεταπτυχιακούς φοιτητές, τους οποίους το Πανεπιστήμιο αλλά και συνολικά το σύστημα υποστηρίζει στην ανάπτυξη της έρευνας αλλά και στη μεταφορά της στην πραγματική οικονομία. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο Τάσος Αργυρός, απόφοιτος του ΕΜΠ και του Stanford, CΤO της εταιρίας Aster Data, την οποία και ίδρυσε με 2 συμφοιτητές του, έναν Σιχ και έναν Ρουμάνο. Ως μεταπτυχιακοί φοιτητές άρχισαν να δουλεύουν πάνω στην εμπορική αξιοποίηση της ιδέας τους. Σημαντική ήταν η ενθάρρυνση από τους καθηγητές τους, οι οποίοι και τους εξασφάλισαν χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν την εταιρεία τους.

Επίσης, επισκέφτηκε κέντρα υποστήριξης καινοτόμων ιδεών και ινστιτούτα σύνδεσης της έρευνας των πανεπιστημίων με την επιχειρηματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα από αυτά, το εργαστήριο SRI (πρώην ερευνητικό ίδρυμα του Stanford), το οποίο ασχολείται με δημόσια και ιδιωτική έρευνα, συμβουλεύει κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και λειτουργεί ως δημιουργός startup επιχειρήσεων στον χώρο της ιατρικής, των νέων τεχνολογιών, της εκπαίδευσης που βασίζονται στην εργασία των ερευνητών του, αποτελεί κορυφαίο ερευνητικό εργαστήριο (π.χ. εκεί δημιουργήθηκε το πρώτο ηλεκτρονικό ποντίκι).

Τέλος, συναντήθηκε με χρηματοδοτικούς φορείς που αποτελούν την σπονδυλική στήλη υποστήριξης των μικρών καινοτόμων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν μια στενή οργανική σχέση με τα γραφεία πατέντας και πνευματικών δικαιωμάτων των Πανεπιστημίων, καθώς και εθνικά δίκτυα άλλων χωρών που έχουν ως στόχο να μεταφέρουν τη τεχνογνωσία από τη Silicon Valley στις χώρες τους αλλά και να υποστηρίξουν και να διασυνδέσουν νέους ανθρώπους με νέες ιδέες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ινδικού Δικτύου TiE, που μετά από 18 χρόνια λειτουργίας έχει οδηγήσει με τις ενέργειές του σε προστιθέμενη οικονομική αξία της τάξης των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά η κυρία Διαμαντοπούλου, 'Είναι εφικτό ένα άλλο επίπεδο σπουδών και γνώσης γιατί έχουμε άφθονη την πρώτη ύλη - δηλαδή το μυαλό: χιλιάδες νέους επιστήμονες με βαθιά θεωρητική γνώση του αντικειμένου τους. Είναι εφικτό ένα άλλο επίπεδο έρευνας, που μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα και καινοτόμες απαντήσεις. Είναι εφικτό να δημιουργηθούν υγιείς και πρωτοπόρες επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς από νέους επιστήμονες, που θα προσφέρουν εξαγώγιμα προϊόντα και πολλές καλές θέσεις εργασίας. Είναι εφικτό να πετύχουμε το αναπτυξιακό θαύμα. Αρκεί να θέλουμε να δουλέψουμε με σχέδιο και όραμα χωρίς φτηνές ρητορείες.'

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Silicon Valley, όπου αναπτύχθηκε το 'τσιπάκι από σιλικόνη' που αποτέλεσε το έναυσμα για την ηλεκτρονική βιομηχανία, είναι μια ζώνη ακτίνας τριάντα χιλιομέτρων στην Καλιφόρνια, στην οποία έχουν την έδρα τους οι περισσότερες μεγάλες γνωστές εταιρείες του χώρου της πληροφορικής, καθώς και 15 πανεπιστήμια, δύο εκ των οποίων θεωρούνται από τα καλύτερα του κόσμου, το Stanford και το Berkley. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα μεγάλο κέντρο έρευνας, δημόσιας αλλά και ιδιωτικής, επιχειρηματικότητας (400.000 άνθρωποι εργάζονται σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας) και καινοτομίας. Μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια παράχθηκε εκεί το 90% των μεγαλύτερων καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (Google, Facebook, Twitter, παλαιότερα η Αpple, η Hewlett-Packard, η Yahoo!).

Μάθετε Περισσότερα