150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις των επιχειρήσεων στην τεχνολογική καινοτομία

Κατά 150 εκατ. ευρώ επεκτείνεται το Πρόγραμμα JEREMIE για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων JEREMIE, έπειτα από συμφωνία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων. Η συμφωνία αυτή αποτελεί το επιστέγασμα σειράς διαπραγματεύσεων της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την προώθηση νέων μορφών στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο χώρο της τεχνολογικής καινοτομίας και, πιο συγκεκριμένα, των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Η επίσημη συμφωνία, η οποία υπεγράφη στις 5 Οκτωβρίου από τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ), κ. Richard Pelly, επιτρέπει ουσιαστικά τη μεταφορά επιπλέον πόρων ύψους 150 εκατ. ευρώ στο ταμείο κεφαλαίου JEREMIE από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ψηφιακή Σύγκλιση' , για την υλοποίηση δράσεων ψηφιακής σύγκλισης και τεχνολογικής καινοτομίας.

Το Πρόγραμμα JEREMIE (Joint European Resources for Small and Medium-sized Enterprises - Κοινοί ευρωπαϊκοί πόροι για τις πολύ μικρές ως μεσαίες επιχειρήσεις) παρέχει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμέσου των εθνικών και περιφερειακών Διαχειριστικών Αρχών τους, τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν μέρος των ενισχύσεων που λαμβάνουν από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) με ίδια κεφάλαια, δάνεια ή εγγυήσεις, μέσω ενός ταμείου ανακυκλούμενων πιστώσεων ('Ταμείο Χαρτοφυλακίου'), το οποίο λειτουργεί ως κεντρικός φορέας διοχέτευσης των πόρων.

Βασικός στόχος του JEREMIE είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων με τη χρήση επιστρεπτέων ενισχύσεων (δάνεια, εγγυήσεις, συμμετοχές σε επιχειρηματικά κεφάλαια κ.λπ. - αλλά όχι επιχορηγήσεις). Αυτό δύναται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη γιατί στα κονδύλια που δεσμεύονται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, προστίθενται και ιδιωτικά κεφάλαια σε επίπεδο χρηματοοικονομικών εργαλείων. Το γεγονός ότι οι ενισχύσεις που δίνονται στις ΜΜΕ είναι επιστρεπτέες, επιτρέπει τη συνεχή ανατροφοδότηση των πόρων που κατευθύνονται στις δράσεις αυτές.

Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, 'Πλέον δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για καινούργιες, ευέλικτες επενδυτικές πρωτοβουλίες, που μέχρι σήμερα δεν τολμούσαμε να προσεγγίσουμε. Ανοίγει μια νέα σελίδα για την ελληνική καινοτομική επιχειρηματικότητα και, ιδιαίτερα, για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να επιχειρήσουν σε έναν κλάδο με σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες, όπως είναι αυτός των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Στοχεύουμε στην εξέλιξη της συμφωνίας, ώστε να καρποφορήσει επενδυτικά, να την αγκαλιάσει η αγορά και να δώσουμε ευκαιρίες ευημερίας στο αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας. Με τη συμφωνία αυτή δίνουμε ελπίδα και στέλνουμε αισιόδοξα μηνύματα στην κοινωνία και στην οικονομία που δοκιμάζονται από την κρίση'.