Πρόσκληση για συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρηματικότητας

Για πέμπτη φορά διοργανώνεται φέτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο διαγωνισμός για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρηματικότητας. Ο διαγωνισμός επιβραβεύει δημόσιες πρωτοβουλίες για στήριξη των επιχειρήσεων και προώθηση της επιχειρηματικότητας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, ως προς τη δημιουργία του σωστού περιβάλλοντος για επιχειρηματικές δραστηριότητες και την ενίσχυση της ανάπτυξής τους με ειδικά επινοημένες δράσεις. Κάθε χρόνο, περισσότερες από 330 δράσεις συμμετέχουν σε εθνικούς διαγωνισμούς 28 ευρωπαϊκών χωρών, ενώ φέτος για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν η Σερβία και η Τουρκία.

Απώτερος στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη του 'τοπικού', είτε πρόκειται για σημείο-κέντρο λήψης αποφάσεων, είτε για πεδίο εφαρμογής πολιτικών. Επιπλέον, επιδίωξη του διαγωνισμού αποτελεί η ενδυνάμωση της επιχειρηματικής παιδείας, η ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και των ίδιων των τοπικών αρχών σε θέματα επιχειρηματικότητας, η ανάδειξη και δημοσιοποίηση των επιτυχημένων πρακτικών που θα αποτελέσουν παραδείγματα για μελλοντική δράση, καθώς και η ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων σε πιθανούς επιχειρηματίες.

Ο διαγωνισμός αποτελείται από δυο στάδια. Αρχικά, οι συμμετέχοντες πρέπει να διαγωνιστούν σε εθνικό επίπεδο, σε μια από τις κατηγορίες βραβείων (Προώθηση Επιχειρηματικότητας, Επένδυση στις Δεξιότητες, Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, Υποστήριξη στη διεθνοποίηση της επιχείρησης). Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές και δημόσιοι φορείς, όπως δήμοι, κοινότητες, νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, περιφέρειες, επιμελητήρια ή συμπράξεις των παραπάνω με ιδιωτικούς φορείς.

Μέχρι δύο υποψήφιοι θα επιλεγούν από κάθε χώρα για να συμμετάσχουν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Οι υποψήφιοι πρέπει να επιδείξουν τον τρόπο που οι δράσεις τους διευκόλυναν τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και πως ενίσχυσαν την οικονομία της περιοχής τους κατά τη διάρκεια της διετούς περιόδου πριν τη χρονιά των βραβείων. Τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η επιλογή είναι: πρωτοτυπία και υποδομή, αντίκτυπος στην τοπική οικονομία, βελτίωση των σχέσεων με τους τοπικούς παράγοντες και η δυνατότητα εφαρμογής του έργου και σε άλλες περιφέρειες της Ευρώπης.

Οι αιτήσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό θα πρέπει να αποσταλούν το αργότερο μέχρι τις 11 Οκτωβρίου στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, Διεύθυνση Διεθνών Βιομηχανικών Σχέσεων, Μεσογείων 117-119, 101192 Αθήνα). Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με την αρμόδια Διεύθυνση Διεθνών Βιομηχανικών Σχέσεων (κ. Παπαβασιλείου Χρήστος, τηλ. 210 6969896, e-mail: papavadileioux@ypan.gr) ή να απευθύνεστε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας http://www.ypoian.gr/?p=1987, όπου μπορείτε να αναζητήσετε πρόσθετο ενημερωτικό υλικό.