Σημαντική ελληνική παρουσία στο Mobile World Congress 2010

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στη Βαρκελώνη, το διεθνές Forum επιχειρηματικών συναντήσεων του δικτύου Enterprise Europe Network, στο πλαίσιο του Mobile World Congress 2010, που αποτελεί το κορυφαίο γεγονός στον χώρο της Κινητής Τηλεφωνίας. Το φετινό Forum, στo οποίo συμμετείχε ως συνδιοργανωτής το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr), φιλοξένησε 24 ελληνικές εταιρείες - τη μεγαλύτερη συμμετοχή τα τελευταία 5 χρόνια που πραγματοποιείται η εκδήλωση - γεγονός που σε συνδυασμό με τη γενικότερη τάση για εφαρμογές επικεντρωμένες στον τελικό χρήστη, υπόσχεται αυξημένες ευκαιρίες επιχειρηματικής συνεργασίας για τις ελληνικές εταιρείες.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης υποστήριξε ενεργά τους Έλληνες που βρέθηκαν στη Βαρκελώνη, εξασφαλίζοντάς τους ένα οργανωμένο πλαίσιο συναντήσεων με ξένες εταιρείες μέσα από το δίκτυο Enterprise Europe Network. Περισσότερες από 150 προκαθορισμένες συναντήσεις έλαβαν χώρα στο περίπτερο της εκδήλωσης και αρκετές ακόμη στους υπόλοιπους εκθεσιακούς χώρους.

Φέτος, η συγκυρία ήταν θετική για την πλειονότητα των ελληνικών εταιρειών, παρά την οικονομική κρίση. Το ενδιαφέρον της βιομηχανίας της Κινητής Τηλεφωνίας μετατοπίστηκε από τα προϊόντα υποδομών και τους παρόχους στον χρήστη και στα προϊόντα εκμετάλλευσης ασύρματης μεταφοράς δεδομένων. Τα 'έξυπνα' κινητά τηλέφωνα με νέα λειτουργικά συστήματα σε προσιτές τιμές και οι ανταγωνιστικές πλατφόρμες ανάπτυξης εφαρμογών κέρδισαν το ενδιαφέρον του κοινού.

'Έξυπνα' τηλέφωνα και εφαρμογές, αναμένεται να φέρουν αλλαγές στον τρόπο ζωής των καταναλωτών, επιτρέποντας τους να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι και να απολαμβάνουν χρήσιμες υπηρεσίες, γρήγορα και απλά. Δεν είναι τυχαίο ότι εταιρείες κολοσσοί επέλεξαν την συγκεκριμένη εκδήλωση για να παρουσιάσουν τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες τους, με κορυφαία στιγμή την παρουσίαση του νέου λειτουργικού Windows Mobile 7 από τη Microsoft, αλλά και το λανσάρισμα από την Google της νέας πλατφόρμας Android για κινητά τηλέφωνα.

Σημειώνεται πως το Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στον κόσμο. Στην Ελλάδα, το δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas αποτελείται από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στο χώρο της καινοτομίας και των ΜΜΕ, με συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Παρέχει υπηρεσίες για διεθνή επιχειρηματική συνεργασία, ενημέρωση για ευρωπαϊκές πολιτικές, καινοτομία και μεταφορά τεχνολογίας, ενίσχυση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία.