e-nnovation 2010: Φοιτητικός Διαγωνισμός Καινοτομίας για Hλεκτρονικό Επιχειρείν

Πανελλήνιος διαγωνισμός ψηφιακής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας για φοιτητές διοργανώνεται φέτος για τρίτη χρονιά από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Tμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδειχθεί η νεανική καινοτομία στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα (διαδίκτυο, κινητή τηλεφωνία κ.λπ.) και να προωθηθούν νέες επιχειρηματικές ιδέες για το ηλεκτρονικό επιχειρείν και νέα ψηφιακά προϊόντα.

Στον διαγωνισμό 'e-nnovation' μπορούν να συμμετάσχουν Φοιτητές Πανεπιστημίων (προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί, από όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και όλους τους κλάδους σπουδών) σε ομάδες 2 έως 5 ατόμων. Οι ενδιαφερόμενες ομάδες θα πρέπει να καταθέσουν την ιδέα τους (3-5 σελίδες) μέχρι την 1η Μαρτίου. Η προτεινόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να είναι προσπελάσιμη μέσω υπολογιστή (Electronic Commerce) ή/και μέσω κινητής/φορητής συσκευής (Mobile Commerce) και να αναφέρεται σε υπηρεσία ή λογισμικό.

Από την Επιστημονική Επιτροπή θα προκριθούν στον ημιτελικό γύρο 25-30 ομάδες με τις πιο καινοτόμες ιδέες / προϊόντα. Σε αυτό τον γύρο οι ομάδες θα κληθούν να προετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο για την καινοτόμο και ψηφιακή υπηρεσία/προϊόν, μέχρι τις 10 Ιουνίου. Το επιχειρηματικό αυτό πλάνο θα πρέπει να περιλαμβάνει: τις υπηρεσίες που θα προσφέρονται, τα καινοτομικά στοιχεία, τον ανταγωνισμό, την αγορά και το προφίλ των πελατών, πηγές εσόδων / τιμολογιακή πολιτική, προώθηση και διανομή, κόστος και έσοδα, αναγκαίες υποδομές και μελλοντικές επεκτάσεις.

Στη συνέχεια, οι 10 καλύτερες προτάσεις θα επιλεχθούν από την Επιστημονική Επιτροπή για το τελικό στάδιο του διαγωνισμού, με βάση το επιχειρηματικό πλάνο και την πρωτότυπη εφαρμογή (εάν υπάρχει). Στον τελικό γύρο (20-30 Ιουνίου) οι ομάδες θα κληθούν να παρουσιάσουν το ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο, μαζί με μια πρωτότυπη εφαρμογή, σε μία επιτροπή από ειδικούς σε θέματα καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, ηλεκτρονικού επιχειρείν, venture capital και πληροφορικής.

Από την παρουσίαση θα προκύψουν οι 3 νικητήριες ομάδες. Σημειώνεται ότι σε όλες τις ομάδες του τελικού θα χορηγηθεί από το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft το πρόγραμμα BizSpark, μέσω του οποίου αποκτάται εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στις άδειες χρήσης προγραμμάτων ώστε να υλοποιηθούν οι πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες. Επιπλέον, οι δύο πρώτες ομάδες θα περάσουν αυτόματα στον ημιτελικό του διαγωνισμού του OpenFund που χρηματοδοτεί τη δημιουργία καινοτόμων start-ups.

Για περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη, οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν αν επικοινωνούν με την Επικ. Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη (k.pramatari@aueb.gr) και τον Δρ. Λευτέρη Κιοσέ, Ερευνητή ELTRUN (ekiose@aueb.gr).