Πρίσμα Ηλεκτρονικά: Μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας βραβευμένη από το CERN

Αξιέπαινη πορεία έχει να επιδείξει η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Πρίσμα Ηλεκτρονικά ABEE από την ίδρυσή της το 1991 μέχρι σήμερα. Αποτέλεσμα της συνεχούς και συνεπούς προσπάθειας της εταιρείας είναι το γεγονός ότι θεωρείται η μεγαλύτερη στο είδος της στη Β. Ελλάδα (εκτός Θεσσαλονίκης), αλλά και ότι έλαβε Βραβείο Αριστείας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας CERN.

Η Πρίσμα Ηλεκτρονικά ABEE, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, θεωρείται ο εξειδικευμένος συνεργάτης σε εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας στην περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Από ιδρύσεως της μέχρι και σήμερα παρακολουθεί τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς και συμμετέχει ενεργά στην τεχνολογική επανάσταση της ψηφιακής εποχής.

Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1991 με την ονομασία PRISMA STAR ΟΕ με ιδρυτικά μέλη τους αδελφούς Γιορδαμλή. Αρχικά δραστηριοποιήθηκε στην εμπορία των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών απευθυνόμενη στην τοπική κοινωνία της πόλης. Με την πάροδο του χρόνου, οι τεχνικές υπηρεσίες και το εύρος των προϊόντων διευρύνθηκαν, προσαρμοζόμενα στις απαιτήσεις της αγοράς.

Η ενασχόλησή της με τα Ηλεκτρονικά, την Πληροφορική, τις Επικοινωνίες και την Ενέργεια και η εμπλοκή της σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης συνθέτουν το πάζλ της επιχειρηματικής δραστηριότητας και παρουσίας της εταιρείας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Η σύναψη στρατηγικών συμμαχιών - συνεργασιών συμπεριλαμβάνεται στο δόγμα διατήρησης της εταιρίας στην κορυφή και αποτελεί το μέσο για την υλοποίηση των στόχων της.

Φέτος, μάλιστα, η Πρίσμα Ηλεκτρονικά απέσπασε μια σημαντική διάκριση, το Χρυσό Βραβείο Βιομηχανικής Αριστείας 2009 (CMS Industry Awards 2009) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικής Έρευνας CERN που εδρεύει στη Γενεύη.

Η διάκριση ήρθε ως επιβράβευση της άψογης υλοποίησης έργου, που αφορούσε την κατασκευή 5.500 ηλεκτρονικών κυκλωμάτων πολύπλοκης δομής και υψηλής ευαισθησίας με ποσοστό επιτυχίας σχεδόν 100%, υπό τις αυστηρές προδιαγραφές του CERN. Τα ηλεκτρονικά αυτά κυκλώματα δοκιμάσθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του CERN, μεσα από επίπονες και πολυεπίπεδες διαδικασίες καλής λειτουργίας, τοποθετήθηκαν και λειτουργούν στο πείραμα CMS/Preshower, στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC).

Η ανάθεση κατασκευής των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, τα οποία σχεδιάστηκαν από μηχανικούς του CERN, έγινε μέσα από διεθνή διαγωνισμό από τον οποίον επελέγει η Πρίσμα Ηλεκτρονικά ως ανάδοχος του έργου. Στο έργο συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς το ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος' και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η συμβολή των οποίων υπήρξε καθοριστική στη θετική εξέλιξη και ολοκλήρωση του έργου.

H αναγνώριση και η βράβευση της Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ οφείλεται, πέραν της καθαρά κατασκευαστικής εμπλοκής της, και στην ερευνητική προσπάθεια που το εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρίας κατέβαλε, κατά τη διάρκεια του έργου, σε συνεργασία με τους άλλους ερευνητές, με αποτέλεσμα την παραγωγή ενός άριστα λειτουργούντος υποσυστήματος του πειράματος CMS/Preshower.

Με τη διάκρισή της η Πρίσμα Ηλεκτρονικά αποδεικνύει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν το ανθρώπινο δυναμικό, τις τεχνολογικές υποδομές και την αξιοπιστία, που απαιτείται για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, αντιμετωπίζοντας επάξια τον διεθνή ανταγωνισμό.