Είκοσι χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας συμπληρώνει με αυτό το τεύχος το περιοδικό μας "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία", το μοναδικό ελληνικό περιοδικό σε θέματα έρευνας, τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, που συνεχίζει να εκδίδεται σε έντυπη και ψηφιακή μορφή.

Τον Ιανουάριο του 1996, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ξεκίνησε μια καινούρια για την εποχή της εκδοτική προσπάθεια, με σκοπό την προβολή καινοτόμων τεχνολογιών που αναπτύσσουν επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες, καθώς και την ενημέρωση για τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα

Στο πρώτο τεύχος παρουσιάζονταν οι δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας, μια κοινοπραξία ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων με συντονιστή το ΕΚΤ, η οποία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου των Innovation Relay Centres, προωθούσε τη μεταφορά τεχνολογίας, την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και τη δικτύωση των ελληνικών φορέων. Το δίκτυο αυτό συνεχίζει έως σήμερα, ως Enterprise Europe Network-Hellas πλέον, να παρέχει μια σειρά υπηρεσιών για την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Επίσης, σε αυτό το πρώτο τεύχος, παρουσιάζονταν οι προκηρύξεις του 4ου Προγράμματος Πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα. Το 4ο ΠΠ έδωσε τη θέση του στο 5ο, 6ο, 7ο ΠΠ και σήμερα στον Ορίζοντα 2020, με το ΕΚΤ να λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για αυτά τα προγράμματα, υποστηρίζοντας τη συμμετοχή της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας.

Τα επόμενα χρόνια, στο περιοδικό καταγράφηκαν οι σημαντικότερες εξελίξεις στην Ελλάδα και τον κόσμο, τόσο σε θέματα Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, όσο και σε θέματα Ψηφιακού Περιεχομένου και Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Ερευνητικά επιτεύγματα, καινοτόμες τεχνολογίες & προϊόντα, χρηματοδοτικά προγράμματα, ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές & πρωτοβουλίες, διαγωνισμοί, εκδόσεις, εκδηλώσεις και συνέδρια εντάχθηκαν στη θεματολογία του περιοδικού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε τα τελευταία χρόνια στις δράσεις για την Ανοικτή Επιστήμη και την Ανοικτή Πρόσβαση στα ερευνητικά δεδομένα και τη δημόσια & επιστημονική πληροφορία

Ξεχωριστή θέση στη θεματολογία του περιοδικού κατέχουν τα 90 θεματικά αφιερώματα τα οποία ανέδειξαν θέματα αιχμής και επικαιρότητας, όπως: Επιστημονική Αριστεία στις Περιφέρειες της Ευρώπης, Έλληνες ερευνητές που διακρίνονται σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, Ευρεσιτεχνίες ως πηγή καινοτομίας και ανάπτυξης, Πράσινη Επιχειρηματικότητα, Γυναίκες στην επιστήμη, Ερευνητικές συνεργασίες σε Μεσόγειο, Βαλκάνια και Εύξεινο Πόντο, Επικοινωνία της επιστήμης στην κοινωνία, Ανοικτό Περιεχόμενο και Εκπαίδευση.

Επίσης, μέσα από τα αφιερώματα προβλήθηκαν ευρωπαϊκά προγράμματα, δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως: COST, Εureka, ERC, JRC, Descartes Awards, Eco-Innovation, eContentplus, Europeana, Ορίζοντας 2020, ενώ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται οι ολοκληρωμένες μελέτες του ΕΚΤ με δείκτες & στατιστικά για την ελληνική έρευνα & καινοτομία.

Στη διάρκεια αυτών των 20 ετών, το περιοδικό φιλοξένησε περισσότερες από 100 συνεντεύξεις με κορυφαίους Έλληνες και ξένους ερευνητές, καθηγητές, στελέχη ελληνικών φορέων και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διεθνών φορέων.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις συνεντεύξεις με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους για την έρευνα Máire Geoghegan-Quinn και Janez Potočnik, τους Έλληνες αξιωματούχους της ΕΕ Αχιλλέα Μητσό, Φώτη Καφάτο, Σπύρο Κονιδάρη, Σίμο Μπενσασσών, Κωνσταντίνο Γληνό, αλλά και τους Γενικούς Γραμματείς Έρευνας και Τεχνολογίας, Ιωάννη Τσουκαλά και Θωμά Mαλούτα.

Από την ελληνική και διεθνή ερευνητική και επιστημονική κοινότητα, στο περιοδικό μίλησαν, μεταξύ άλλων, οι Κώστας Σούκουλης, Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, Γεώργιος Χρόνης, Ιωάννης Βάσαλος, Δημήτριος Κυριακίδης, Ευάγγελος Μπούμπουκας, Διονύσιος Τσιχριτζής, Νίκολας Νεγκροπόντε, Άρης Πατρινός, Iωσήφ Σηφάκης, Roger Penrose, Jim Al-Khalili, Simon Singh, Frunk Burnet, Richard Stallman, Sir David Attenborough, Geoffrey Boulton, Jean-Claude Guedon.

Παράλληλα όμως με την έντυπη μορφή, όπως σας είχαμε υποσχεθεί πριν δύο τεύχη, είναι πλέον διαθέσιμη και η νέα ιστοσελίδα του περιοδικού στη διεύθυνση www.ekt.gr/kainotomia. Εκεί ο αναγνώστης μπορεί να βρει συγκεντρωμένα όλα τα τεύχη του περιοδικού, με ειδικές ενότητες για τα αφιερώματα και τις συνεντεύξεις. Στην ενότητα αυτή, η οποία εντάσσεται στον ανανεωμένο δικτυακό τόπο του ΕΚΤ, παρέχονται δυνατότητες αναζήτησης περιεχομένου, ξεφυλλίσματος και πρόσβασης σε πολυμεσικό περιεχόμενο -όπως είναι οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις στο κανάλι του ΕΚΤ στο youtube- συνδυάζοντας πηγές από όλες τις ηλεκτρονικές εκδόσεις και ιστοτόπους του ΕΚΤ.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν εκείνους του τομείς που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, αξιοποιώντας το δυναμικό των ελληνικών ερευνητικών και επιχειρηματικών ομάδων. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε έγκυρη και σε βάθος πληροφόρηση, με συνέπεια και ποιότητα, αναμένοντας και υιοθετώντας τις ιδέες και τις προτάσεις σας.

Καλή Ανάγνωση!

Μαργαρίτης Προέδρου
Αρχισυντάκτης