Καθοριστικός δείκτης της καινοτομίας μιας χώρας είναι ο αριθμός, η ποιότητα και η εμπορική αξιοποίηση των εφευρέσεων που παράγει.

Οτιδήποτε σήμερα αποτελεί δεδομένο στην καθημερινότητά μας, από τους λαμπτήρες μέχρι τα υπερσύγχρονα κινητά και από την ασπιρίνη μέχρι τα πολύπλοκα ιατρικά μηχανήματα, είναι προϊόν μιας σειράς καινοτομιών. Το 80% περίπου των εν χρήσει τεχνολογιών αντιπροσωπεύεται στη βιβλιογραφία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Η σημασία της προστασίας των εφευρέσεων για την οικονομική ανάπτυξη έχει αναγνωριστεί, σε θεσμικό επίπεδο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Περίπου 5,6 εκατομμύρια διπλώματα ευρεσιτεχνίας  βρίσκονταν σε ισχύ το 2005, ενώ περισσότερες από 1.500.000 αιτήσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Στο αφιέρωμα αυτού του τεύχους παρουσιάζουμε το τοπίο των εφευρέσεων, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τους σχετικούς μηχανισμούς προστασίας και τους προβληματισμούς που προκύπτουν σε νευραλγικούς τομείς της τεχνολογίας.

Μπορείτε ακόμη να διαβάσετε έναν συνοπτικό οδηγό για νέους εφευρέτες, καθώς και συνέντευξη του Δρ. Σ. Στασινού, Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), του μόνου αρμόδιου φορέα για την κατοχύρωση εφευρέσεων στην Ελλάδα.

Ενημερωθείτε επίσης για τις διαδικτυακές υπηρεσίες του Enterprise Europe Network-Hellas, του μεγαλύτερου ελληνικού δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης και πληροφόρησης, για ερευνητικές και επιχειρηματικές συνεργασίες και προώθηση ελληνικών τεχνολογιών σε όλη την Ευρώπη.

Στο τεύχος παρουσιάζεται το νέο blog για την Ανοικτή Πρόσβαση στη γνώση (www.openaccess.gr/blog), το οποίο αναπτύσσει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) ως ένα βήμα ανταλλαγής απόψεων για την Ανοικτή Πρόσβαση. Ενημερωθείτε ακόμα για την εθνική υποδομή GR-IX, που εγκαινιάστηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και παρέχει  ταχύτερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. 

Το τεύχος φιλοξενεί δύο νέους διαγωνισμούς για την ανάδειξη και επιβράβευση καινοτόμων ιδεών: τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας "Η Ελλάδα Καινοτομεί" του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και της Eurobank EFG, και τον Διαγωνισμό "i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία" που διοργανώνεται από την Εθνική Τράπεζα, σε συνεργασία με έξι ΑΕΙ της χώρας.

Διαβάστε ακόμη για τις έρευνες Ελλήνων επιστημόνων σχετικά με  επιγενετικούς δείκτες πρόγνωσης του καρκίνου (έργο EpiDiaCan, με συμμετοχή Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και ΕΚΒΕ Α. Φλέμινγκ), κελιά καυσίμου και  παραγωγή υδρογόνου (έργα (ROBANODE, DEMMEA, IRAFC, SUSHGEN, με συμμετοχή Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας) και το ρομπότ-ξεναγό που λειτουργεί δοκιμαστικά στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" του ΙΜΕ (έργο ΙNDIGO, με συμμετοχή Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος").

Ενημερωθείτε τέλος για τις ανοικτές προκηρύξεις στην Ελλάδα και την ΕΕ, τα πρώτα αποτελέσματα των προσκλήσεων του ΕΣΠΑ και τις εκδηλώσεις για την έρευνα και την τεχνολογία.

Καλή ανάγνωση!