Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου, το 79% των Ευρωπαίων ενδιαφέρονται για τις επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις και το 75% πιστεύει πως η επιστήμη και η τεχνολογία θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για τις μελλοντικές γενιές.

Στη χώρα μας, το 37% των Ελλήνων δηλώνουν πως ενδιαφέρονται πολύ για τις επιστημονικές ανακαλύψεις και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Ωστόσο, οι απόψεις διίστανται σχετικά με τον ρόλο της επιστήμης στην καθημερινή ζωή και τη δυνατότητα της τεχνολογίας να επιλύσει οποιαδήποτε πρόβλημα.

Το κύριο θέμα αυτού του τεύχους είναι αφιερωμένο στη σχέση των Ελλήνων με την επιστήμη, στα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν αλλά και τους προβληματίζουν, καθώς και σε πρωτοβουλίες επιστημονικών και μορφωτικών ιδρυμάτων για την "επικοινωνία της επιστήμης" στο κοινό με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

Οι εκδηλώσεις "Επιστήμης Κοινωνία" και τα "Κυριακάτικα πρωινά" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο διαγωνισμός FameLab του Βρετανικού Συμβουλίου και πολλές άλλες εκθέσεις και διαδραστικές εκδηλώσεις παρουσιάζονται στο τεύχος.

Για την επιστήμη στην κοινωνία μιλάει στο περιοδικό μας ο καθηγητής Frank Burnet, ο πρώτος καθηγητής Επικοινωνίας της Επιστήμης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο περιοδικό παρουσιάζονται επίσης οι διαβουλεύσεις της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας για το "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενίσχυση της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας" και τις "Δράσεις Έρευνας και Ανάπτυξης προς τον Παραγωγικό Τομέα".

Ερευνητές από Πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα, θεσμικά όργανα έρευνας και τεχνολογίας, επιχειρήσεις, επιστημονικές οργανώσεις κ.λπ. καλούνται να συμμετάσχουν στον διάλογο για την "αρχιτεκτονική" και οργάνωση του ερευνητικού ιστού της χώρας.

Ενημερωθείτε επίσης για το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που ανακοινώθηκε πρόσφατα, καθώς και τις νέες προκηρύξεις του ΕΣΠΑ για τη συνεργασία παραγωγικών και ερευνητικών φορέων, την ερευνητική συνεργασία Ελλάδας-Ρουμανίας και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση".

Διαβάστε ακόμη για το Φόρουμ "Ψηφιακή Ελλάδα 2020" (www.digitalgreece2020.gr) που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούνιο, και τη δημόσια διαβούλευση που δρομολόγησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περαιτέρω αξιοποίηση των δεδομένων του δημοσίου τομέα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Το τεύχος φιλοξενεί, όπως πάντα, τα αποτελέσματα των ελληνικών ερευνητικών ομάδων και, συγκεκριμένα, τη διάκριση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) στον ετήσιο Διεθνή Διαγωνισμό Πρακτόρων για Ηλεκτρονικές Συναλλαγές του Πανεπιστημίου του Harvard, αλλά και το έργο "Envifriendly - Τεχνολογίες Φιλικές προς το Περιβάλλον για Αγροτική Ανάπτυξη" της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας και του Πολυτεχνείου Κρήτης (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος) που μπήκε στη λίστα των πέντε καλύτερων έργων "Best of the Best LIFE-Environment Projects".

Ενημερωθείτε τέλος για τις 51 νέες προκηρύξεις του 7ου ΠΠ, αλλά και για ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για την έρευνα και την τεχνολογία στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Καλή ανάγνωση!