Οι δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά αποτελούν το κυριότερο µέσο για τη διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και, ταυτόχρονα, έναν σημαντικό δείκτη για τη "μέτρηση της έρευνας", δηλαδή την απεικόνιση και αποτίμηση στης ερευνητικής δραστηριότητας σε διάφορα επίπεδα (ερευνητή, ερευνητικής ομάδας, σχολής, πανεπιστημίου, κ.λπ.).

Μια τέτοια μέτρηση επιχείρησε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης με τη μελέτη "Ελληνικές Επιστημονικές Δημοσιεύσεις 1993-2008: Βιβλιομετρική ανάλυση ελληνικών δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά".

Η μελέτη συγκεντρώνει βασικά χαρακτηριστικά της επιστημονικής συγγραφικής δραστηριότητας των ελληνικών οργανισμών και αναλύει τη θέση που καταλαμβάνει η Ελλάδα στο διεθνές περιβάλλον.

Το εγχείρημα του ΕΚΤ βασίστηκε στη σημαντική τεχνογνωσία που διαθέτει στον τομέα της οργάνωσης και επεξεργασίας πληροφορίας για την έρευνα και τεχνολογία, καθώς και στη δυνατότητα πρόσβασης σε κατάλληλες πηγές για να αντλήσει τα απαραίτητα δεδομένα.

Τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης, η μεθοδολογία, αλλά και οι δυσκολίες που προέκυψαν παρουσιάζονται στο αφιέρωμα του τεύχους.

Διαβάστε για την ανοδική πορεία και τη διεθνή απήχηση των ελληνικών δημοσιεύσεων, τα κύρια πεδία ενδιαφέροντος των Ελλήνων ερευνητών, τις δημοσιεύσεις και τις αναφορές ανά τύπο οργανισμού, τον δείκτη απήχησης και τη θέση των ελληνικών δημοσιεύσεων σε σχέση με τα συνολικά στοιχεία της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Στο περιοδικό παρουσιάζονται επίσης η επιβράβευση της αποτελεσματικότητας του Enterprise Europe Network-Hellas, του δικτύου που συντονίζει το ΕΚΤ για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, από τον Heinz Zourek, Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν επίσης να ενημερωθούν για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής νέων επιχειρηματιών Erasmus.

Διαβάστε ακόμη για το νέο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), με Πρόεδρο τον Καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή (Επίτιμο Διευθυντή στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών), αλλά και για τις διακρίσεις ελληνικών ερευνητικών ομάδων: το Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ απέσπασε Διεθνές Βραβείο για έργο σχετικά με την ασφάλεια στα δίτροχα, και το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ) του Πανεπιστημίου Πατρών έχει κερδίσει 15 διεθνή επιστημονικά βραβεία για λογισμικό που βελτιώνει τις σιδηροδρομικές μεταφορές. 

Στο τεύχος φιλοξενούνται επίσης έργα που αναπτύχθηκαν με Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα και μπορούν να αξιοποιηθούν για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της διαχείρισης ανθρώπινων πόρων και των βιβλιοθηκών, αλλά και οι τέσσερις καινοτόμες προτάσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που διακρίθηκαν στον 1ο Πανελλήνιο Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - WeGov 2010 Awards.

Το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο "Ανοικτή Πρόσβαση: Έρευνα - Εκπαίδευση - Δημόσια Δεδομένα" που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), στις 16-17 Δεκεμβρίου 2010 στην Αθήνα, παρουσιάζεται στη σχετική ενότητα του περιοδικού.

Επιπλέον, διαβάστε για την ελεύθερη διάθεση των γεωχωρικών δεδομένων της Δημόσιας Διοίκησης προς όλους τους πολίτες της χώρας, που επιχειρείται για πρώτη φορά μέσω του δικτυακού τόπου geodata.gov.gr.

Όπως πάντα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις νέες προκηρύξεις του 7ου ΠΠ, αλλά και για ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για την έρευνα και την τεχνολογία στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Καλή ανάγνωση!