H σημασία των εφευρέσεων στη βελτίωση του επιπέδου ζωής αλλά και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Bασική όμως προϋπόθεση για την προστασία και την αξιοποίηση των εφευρέσεων είναι η κατοχύρωσή τους με διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Την εφευρετικότητα και την επινοητικότητα Ελλήνων ερευνητών που ασχολούνται με την τεχνολογία και την παραγωγή, διαπρέποντας συχνά και στο εξωτερικό, βράβευσε για 2η φορά η ελληνική Πολιτεία, σε μια εκδήλωση που καθιερώνεται πλέον ως θεσμός.

Σε αυτές τις καινοτόμες τεχνολογίες, προϊόντα και διεργασίες είναι αφιερωμένο το βασικό θέμα αυτού του τεύχους.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις ευρεσιτεχνίες στον τομέα του λογισμικού και τις αντιπαραθέσεις που προκαλεί η ψήφιση σχετικού σχεδίου ευρωπαϊκής οδηγίας.

Ο Δρ  R. Stallman, πρόεδρος του Free Software Foundation, μιλάει στο "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία" για τις συνέπειες των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα στη βιομηχανία λογισμικού.

Επιχειρηματίες και ερευνητικοί οργανισμοί που ενδιαφέρονται για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας και υποστήριξη επιχειρηματικών σχεδίων θα βρουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες σε αυτό το τεύχος.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται η κοινοτική πρωτοβουλία Gate2Growth, η οποία μέσω της δικτυακής πύλης της παρέχει χρήσιμα εργαλεία και υπηρεσίες σε κάθε ενδιαφερομένο.

Επιπλέον, δύο σημαντικές εκδηλώσεις επιχειρηματικών συναντήσεων, που διοργανώνονται από το Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας δίνουν την ευκαιρία στις ελληνικές εταιρείες να προωθήσουν ή να αναζητήσουν καινοτόμες τεχνολογίες.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογιών περιβάλλοντος HELECO '05 και της διεθνούς έκθεσης πληροφορικής CEBIT 2005, αντίστοιχα.

Σε αυτό το τεύχος παρουσιάζονται επίσης τα βασικά σημεία της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για το μέλλον της ευρωπαϊκής πολιτικής για την έρευνα.

Στην εκδήλωση ο Γενικός Διευθυντής Έρευνας της ΕΕ, Δρ Αχ. Μητσός, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, καθώς και τα βασικότερα προβλήματα του 6ου ΠΠ, ενώ απάντησε στα ερωτήματα των Ελλήνων ερευνητών.

Σημειώνεται ότι οι Έλληνες ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά τόσο στη συζήτηση για τη διαμόρφωση των τομέων προτεραιότητας του 7ου ΠΠ μέσω του σχετικού δικτυακού τόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και στη διαβούλευση της ΓΓΕΤ για τη διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων για το Πρόγραμμα. 

Καλή ανάγνωση