H οικοδόμηση μιας καινοτόμου Ευρώπης σε μια κοινωνία βασισμένη στη γνώση αποτελεί κεντρικό άξονα της στρατηγικής της Λισαβόνας, και το Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, ο προϋπολογισμός του οποίου είναι διπλάσιος του 6ου ΠΠ,  και για το νέο πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (CIP), το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του 7ου ΠΠ, έρχονται να επιβεβαιώσουν την προτεραιότητα που δίνεται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην έρευνα και την καινοτομία.

Σε αυτά τα δύο νέα προγράμματα, που καλύπτουν την περίοδο 2007-2013 και αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των ελληνικών ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, είναι αφιερωμένο το βασικό θέμα αυτού του τεύχους.

Αρκετοί βέβαια ελληνικοί φορείς έχουν να παρουσιάσουν καινοτόμες τεχνολογίες και επιτυχείς ευρωπαϊκές συνεργασίες.

Η δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων για προώθηση της καινοτομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται και από τον απολογισμό τριών εκδηλώσεων μεταφοράς τεχνολογίας που διοργανώθηκαν με την ενεργό συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μεγάλων ευρωπαϊκών εκθέσεων στους τομείς: πληροφορικής και επικοινωνιών (CEBIT 2005), βιομηχανικού εξοπλισμού (WIN 2005) και τεχνολογιών επεξεργασίας προϊόντων της θάλασσας (European Seafood 2005).

Διαβάστε, επίσης, τη συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό ο γνωστός φυσικός – συγγραφέας Simon Singh, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη χώρα μας, ο οποίος μιλάει για το ρόλο των επιστημόνων στην προώθηση των επιστημονικών ιδεών στην κοινωνία, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει την επιστήμη στα βιβλία του.  

Από τα θέματα του τεύχους, ξεχωρίζουμε την παρουσίαση του έργου EGEE που αφορά τις τεχνολογίες Grid για την υιοθέτηση εφαρμογών e-Science στον τομέα της ευρωπαϊκής έρευνας, την απονομή Βραβείου Αριστείας από το ΑΠΘ στον Δρα Αθανάσιο Φάσσα για τις έρευνές του στη μεταμόσχευση μυελού των οστών, καθώς και τις δυνατότητες που παρέχει το Πρόγραμμα "ΕΝΤΕΡ-2004" για την ένταξη ερευνητών από το εξωτερικό σε ελληνικά ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα.

Ενημερωθείτε, ακόμη, από τους σχετικούς πίνακες για καινοτόμες τεχνολογίες από όλη την Ευρώπη, τις οποίες μπορείτε να αξιοποιήσετε εάν απευθυνθείτε στο Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας, καθώς και για τις ανοιχτές προκηρύξεις του 6ου Προγράμματος Πλαισίου για την έρευνα.

Καλή ανάγνωση