Η έρευνα και η καινοτομία βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ωστόσο, η Ευρώπη παρουσιάζει το εξής παράδοξο: ενώ διαθέτει πολλές επιστημονικές ομάδες που συμμετέχουν σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών έργων και παράγουν τεχνολογία, δεν διαθέτει ένα σύστημα για την ουσιαστική αξιοποίηση των νέων γνώσεων. "Παράγει" πολλούς επιστήμονες, με βάση τον αριθμό των διδακτορικών. Δεν τους δίνει όμως κίνητρα για ερευνητική σταδιοδρομία στην ΕΕ.

Αυτό το "ευρωπαϊκό παράδοξο", που αντικατοπτρίζεται και στους σχετικούς δείκτες  σε σχέση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, επιχειρείται να αντιμετωπισθεί με μια σειρά νέων πρωτοβουλιών.

Μία από αυτές είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), που εντάσσεται στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο και έχει ως στόχο την ενίσχυση της βασικής έρευνας, σε συνέργεια με εθνικά και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. 

Μέσα από ένα σύστημα επιβράβευσης της επιστημονικής αριστείας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας θα επιδιώξει να δώσει ώθηση στο ευρωπαϊκό ερευνητικό σύστημα, προσελκύοντας νέους και ταλαντούχους ερευνητές από όλα τα επιστημονικά πεδία.

Για το ρόλο αλλά και τις δράσεις του Συμβουλίου μιλάει στο περιοδικό ο πρόεδρος του ERC, καθηγητής Φώτης Καφάτος.

Οι ερευνητές και οι επιστημονικές συνεργασίες, σε περιφερειακό επίπεδο, αποτέλεσαν και το αντικείμενο διεθνούς συνεδρίου που διοργανώθηκε για την ολοκλήρωση των έργων Euro-MEDANet και Euro-MEDANet2, που συντονίζει το ΕΚΤ, και τα οποία αφορούν την ευρωμεσογειακή συνεργασία στον τομέα της έρευνας.

Το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία για διάλογο και προτάσεις για την ακόμη πιο ενεργό συμμετοχή των μεσογειακών κρατών στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας.

Σε αυτό το τεύχος παρουσιάζονται ακόμη τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα δύο πρόσφατων μελετών, μιας εθνικής και μιας ευρωπαϊκής, για την καινοτομία.

Στην πρώτη εξετάζεται ο ρόλος της καινοτομίας και ο βαθμός διείσδυσής της στις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ στη δεύτερη καταγράφονται τα εμπόδια αλλά και οι προοπτικές για την υιοθέτηση της καινοτομίας στο δημόσιο τομέα.

Από τα θέματα του τεύχους ξεχωρίζουμε ακόμη την ψήφιση από τη Βουλή του νέου Νόμου, ο οποίος αφορά την πρόσβαση των πολιτών σε πληροφορίες που συλλέγει και παράγει ο δημόσιος τομέας, αλλά και τις εξελίξεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, η οποία αναμένεται να διαθέτει πάνω από έξι εκατομμύρια ψηφιακά έργα μέχρι το 2010. 

Ενημερωθείτε ακόμη από τους σχετικούς πίνακες για καινοτόμες τεχνολογίες από όλη την Ευρώπη, τις οποίες μπορείτε να αξιοποιήσετε αν απευθυνθείτε στο Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας, καθώς και για τις τελευταίες ανοιχτές προκηρύξεις του 6ου Προγράμματος Πλαισίου για την έρευνα.

Καλή ανάγνωση