Η σύνδεση της επιστήμης με την κοινωνία αποτελεί προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες συνειδητοποιούν πόσο επηρεάζει η έρευνα και η τεχνολογία την καθημερινότητά τους, ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα, αλλά η ενημέρωση είναι πολλές φορές ανεπαρκής ή δυσνόητη.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την εκλαΐκευση της επιστήμης, λοιπόν, επιστημονικά κέντρα και μουσεία αναπτύσσουν διαδραστικές εκθέσεις, προβολές και εκπαιδευτικά προγράμματα για το ευρύ κοινό, τα οποία συνδυάζουν, με τρόπο ευχάριστο και πρωτότυπο, ενημέρωση, εκπαίδευση, ψυχαγωγία και ενεργητική συμμετοχή.

Στα "επιστημονικά θεάματα" που είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα είναι αφιερωμένο το κεντρικό θέμα του τεύχους.

Παρουσιάζονται κάποιες από τις σημαντικότερες υποδομές για την Επιστήμη στην Κοινωνία: στην Αθήνα, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ΓΑΙΑ του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου και η ψηφιακή "Θόλος". το νέο "Θέατρο" εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS στο Ηράκλειο Κρήτης, το Ενυδρείο "CretAquarium - Θαλασσόκοσμος".

Διαβάστε επίσης για την επίσκεψη του Επιτρόπου της ΕΕ για την έρευνα και την επιστήμη Janez Potocnik στην Αθήνα, ο οποίος παρουσιάζοντας επίσημα σε ανοιχτή εκδήλωση το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ, αναφέρθηκε τόσο στα καινοτόμα χαρακτηριστικά του προγράμματος όσο και γενικότερα στους στόχους της ευρωπαϊκής έρευνας για τα επόμενα χρόνια.

Το τεύχος περιλαμβάνει επίσης το πρόγραμμα των προσεχών εκδηλώσεων μεταφοράς τεχνολογίας και επιχειρηματικών συναντήσεων του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, σε Ελλάδα και Ευρώπη, και καλύπτουν τους τομείς: Πληροφορική και τηλεπικοινωνίες, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Περιβάλλον, Επιφανειακές διεργασίες, Αυτοματισμός, Βιομηχανικός εξοπλισμός.

Ενημερωθείτε ακόμα για δύο σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα στον τομέα του Διαστήματος. Στην πρώτη εκδήλωση, που διοργανώσαν το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για την Επιστήμη και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), το Μάιο, καταστρώθηκε ένας φιλόδοξος "οδικός χάρτης" για την εξερεύνηση του Άρη και της Σελήνης.

Η δεύτερη επιστημονική συνάντηση ήταν αυτή του Project Science Group (PSG) του προγράμματος Cassini-Huygens, τον Ιούνιο, όπου παρουσιάστηκαν οι τελευταίες ανακαλύψεις της διαστημικής αποστολής Cassini-Huygens στον Κρόνο και τους δορυφόρους του.

Όπως πάντα, σας παρουσιάζουμε σε πίνακες καινοτόμες τεχνολογίες από όλη την Ευρώπη, τις νέες προκηρύξεις του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο και των προγραμμάτων eContentplus και ICT PSP, καθώς και συνέδρια και εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Καλή ανάγνωση