Η πρωτοπορία της Ευρώπης στη διεθνή έρευνα απαιτεί συντονισμό τόσο σε επίπεδο πολιτικής, εθνικής και ευρωπαϊκής, όσο και σε επίπεδο οργανισμών.

Eρευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, φορείς από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καλούνται να συνεργαστούν σε κοινούς επιστημονικούς στόχους, να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις ερευνητικές υποδομές και τους πόρους χρηματοδότησης, να αποφύγουν αλληλεπικαλύψεις και να επωφεληθούν από οικονομίες κλίμακας, ώστε να παράγουν σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα σε τομείς υψηλού ρίσκου.

Αυτός είναι και ο στόχος των Κοινών Τεχνολογικών Πρωτοβουλιών που παρουσιάζονται στο κύριο θέμα αυτού του τεύχους.

Πρόκειται για τις πρώτες πανευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου & ιδιωτικού τομέα στην Έρευνα και Τεχνολογία που εγκαινιάζουν ένα νέο τρόπο χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων ευρείας κλίμακας με πόρους από ιδιωτικές βιομηχανίες, εθνικά και κοινοτικά προγράμματα.

Οι πρώτες έξι Πρωτοβουλίες εστιάζουν σε τομείς με ιδιαίτερη σημασία για τη βιομηχανία και την ευρωπαϊκή πολιτική έρευνας, και αφορούν τα ενσωματωμένα συστήματα πληροφορικής, τα καινοτόμα φάρμακα, τη νανοηλεκτρονική, την αεροναυπηγική και τις εναέριες μεταφορές, το υδρογόνο και τις κυψέλες καυσίμων, καθώς και το σύστημα "Παγκόσμια Παρακολούθηση για το Περιβάλλον και την Ασφάλεια". Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι προσπάθειες της Ελλάδας να ακολουθήσει το μοντέλο αυτό, με την ανάπτυξη Τεχνολογικών Πλατφορμών σε διάφορα επιστημονικά πεδία.

Το περιοδικό φιλοξενεί επίσης συνέντευξη του καθηγητή Νίκολας Νεγκροπόντε, ιδρυτή και προέδρου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού One Laptop per Child. Ο καθηγητής μιλάει για τις δυνατότητες και τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του φθηνού "φορητού υπολογιστή για κάθε παιδί", τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και τη μέχρι σήμερα ανταπόκριση των κυβερνήσεων.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την ελληνοποίηση και προώθηση του μαθητικού υπολογιστή στην Ελλάδα προσαρμόζει ήδη το λογισμικό και το περιεχόμενο στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και ο υπολογιστής θα διατεθεί σύντομα, σε δοκιμαστικό επίπεδο, σε μερικές χιλιάδες μαθητές της χώρας. Ένα από τα πιο σύγχρονα τηλεσκόπια στον κόσμο, ο "Αρίσταρχος", εγκαινιάστηκε στο όρος Χελμός κοντά στα Καλάβρυτα και σε υψόμετρο 2.340 μέτρων.

Το τηλεσκόπιο, που παρουσιάζεται στο περιοδικό, διαθέτει κάτοπτρο διαμέτρου 2,3 μέτρων και είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Σε αυτό το τεύχος παρουσιάζονται επίσης τρία επιτεύγματα ελληνικών ερευνητικών ομάδων: α) ένα καινοτόμο σύστημα που υπόσχεται ασφαλείς θαλάσσιες μεταφορές και άνετες μετακινήσεις επιβατών, χάρις στο συνδυασμό ατμοσφαιρικών και κυματικών δεδομένων για αξιόπιστες και λεπτομερείς προγνώσεις στις παράκτιες περιοχές, β) η αναπαραγωγή αρχαίων κεραμικών από τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, και γ) ένα σύστημα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Ενημερωθείτε επίσης για τις προσεχείς εκδηλώσεις μεταφοράς τεχνολογίας του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας, νέες καινοτόμες τεχνολογίες από όλη την Ευρώπη, τις ανοικτές προκηρύξεις του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο, καθώς και συνέδρια και εκθέσεις που διοργανώνονται το προσεχές διάστημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Καλή ανάγνωση