Το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Center, JRC), το επιστημονικό και τεχνολογικό κέντρο αναφοράς για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπλήρωσε 50 χρόνια προσφοράς στην έρευνα και την κοινωνία.

Η συμβολή του JRC σε πολιτικές που προωθούν μια ασφαλέστερη, καθαρότερη, υγιέστερη και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς o δημόσιος διάλογος εστιάζεται πλέον σε πολύπλοκα θέματα όπως η ασφάλεια τροφίμων, τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, η ασφάλεια της ενεργειακής προμήθειας, η κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και η υγεία, η πυρηνική ασφάλεια.

Το κύριο θέμα του τεύχους είναι αφιερωμένο στο Κοινό Κέντρο Ερευνών, στις δράσεις των επτά Ινστιτούτων του (Περιβάλλον και Βιωσιμότητα, Προστασία και Ασφάλεια του Πολίτη, Μετρήσεις και Υλικά Αναφοράς, Υπερουράνια Στοιχεία, Υγεία κα Προστασία των Καταναλωτών, Ενέργεια, Μελλοντικές Τεχνολογικές Σπουδές), αλλά και στη συμμετοχή των ελληνικών οργανισμών στα ερευνητικά του προγράμματα.

Το περιοδικό φιλοξενεί επίσης συνέντευξη του Δρα Χρήστου Βασιλάκου, Σύμβουλου Έρευνας & Τεχνολογίας στη Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ. Ο Χ. Βασιλάκος μας μιλά για την ανταπόκριση των Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων ερευνητών στις πρώτες προκηρύξεις του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο, ενώ δίνει τη δική του "συνταγή επιτυχίας" για την ενίσχυση της παρουσίας της χώρας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας.

Ενημερωθείτε επίσης για τον ΠΑΝΔΕΚΤΗ, τις ψηφιακές συλλογές ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών που είναι πλέον διαθέσιμες στο Διαδίκτυο, καθώς και για τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της μελέτης του ΕΚΤ "Χαρτογράφηση του επιστημονικού χώρου του γυναικείου ερευνητικού δυναμικού". Η μελέτη αποτυπώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ερευνήτριες στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη της επιστημονικής τους σταδιοδρομίας.

Στο τεύχος παρουσιάζεται η Tράπεζα Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΤΑΚ-ΕΙΕ), η πρώτη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού φορέα στην Ελλάδα σε θέματα εφαρμογών βιοτεχνολογίας, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Στόχος της Τράπεζας είναι να προσφέρει ασφαλή φύλαξη βλαστοκυττάρων και να προωθήσει την έρευνα και τις εφαρμογές αυτών στην κλινική πράξη.

Ο καθ. Φραγκίσκος Κολίσης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας του ΕΙΕ, μιλάει στο περιοδικό για την έρευνα του Ινστιτούτου στον τομέα των βλαστοκυττάρων.

Δύο σημαντικές πολιτικές παρουσιάζονται επίσης στο περιοδικό: α) το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, το οποίο περιλαμβάνει 13 προγράμματα, με κοινοτικές επενδύσεις ύψους 20,3 δισ. ευρώ, και β) οι Ελληνικές Τεχνολογικές Επιστημονικές Πρωτοβουλίες (ΕΤΕΠ) και η μελέτη που εκπόνησαν 13 δημόσια ερευνητικά κέντρα για μια ενιαία εθνική ερευνητική και τεχνολογική πολιτική.

Όπως πάντα, ενημερωθείτε για τις προσεχείς εκδηλώσεις μεταφοράς τεχνολογίας του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας, νέες καινοτόμες τεχνολογίες από όλη την Ευρώπη, τις ανοικτές προκηρύξεις του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο, καθώς και για συνέδρια και εκθέσεις που διοργανώνονται το προσεχές διάστημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Καλή ανάγνωση