Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πλέον προτεραιότητα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πολιτικής, ενώ η πράσινη επιχειρηματικότητα αποτελεί τη σύγχρονη οικονομική δραστηριότητα που λαμβάνει υπόψη την περιβαλλοντική διάσταση, σαν ευκαιρία και όχι σαν εμπόδιο. Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις επιδιώκουν να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, μέσα από επενδύσεις που πραγματοποιούν στην έρευνα και την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και πρακτικών. Στην πράσινη επιχειρηματικότητα είναι, λοιπόν, αφιερωμένο το τεύχος του περιοδικού μας: στις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές, τα δίκτυα που προωθούν την επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και τις πράσινες ελληνικές καινοτομίες. 

Στο τεύχος παρουσιάζεται επίσης η πρωτοβουλία "Small Business Act" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων και την εξέλιξή τους σε παγκόσμιες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Προτείνονται, μεταξύ άλλων, πολιτικές για χρηματοδότηση, οικονομικά κίνητρα, καλύτερη εξυπηρέτηση από δημόσιες υπηρεσίες, καινοτομία, κατάρτιση, κ.ά. Η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία της ΕΕ και ξεκινά διαβούλευση για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Το περιοδικό φιλοξενεί επίσης συνεντεύξεις των εκπροσώπων των επιχειρήσεων που βραβεύτηκαν φέτος για τις καινοτόμες τεχνολογίες τους με τα βραβεία EUREKA για τη βιομηχανική έρευνα. Ο Πρόεδρος της RS Dynamics Ltd George Blaha μας μιλά για τον ανιχνευτή εκρηκτικών που ανέπτυξε η εταιρεία του, και ο Arjan Kölling, από την εταιρία Sensata Technologies, για τον αισθητήρα πίεσης κυλίνδρου που μειώνει τους ρύπους των αυτοκινήτων.

Ενημερωθείτε ακόμα για ερευνητικά έργα Ελλήνων επιστημόνων: για το εικονικό ευρωπαϊκό μουσικό σχολείο VEMUS που συντονίζει το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου, το έργο Rural Wings για ευρυζωνικές τηλεπικοινωνίες σε γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές μέσω δορυφόρου, που συντονίζει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και την πρωτοποριακή υπηρεσία μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας "Κινητός Σταθμός Μέτρησης ΕΡΜΗΣ" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τέλος, διαβάστε για επιχειρηματικά σχέδια που διακρίθηκαν σε εθνικούς διαγωνισμούς: για τις καλύτερες εικονικές επιχειρήσεις εταιρείες που σχεδιάστηκαν από μαθητικές ομάδες και βραβεύθηκαν από το Σωματείο "Επιχειρηματικότητα Νέων", τα επιχειρηματικά σχέδια που βράβευσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του προγράμματος "Καινοτόμες Ιδέες" και τα επιχειρηματικά σχέδια νέων της Περιφέρειας Θεσσαλίας βράβευσε το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας.

Όπως πάντα, ενημερωθείτε για τις ανοικτές προκηρύξεις του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο, καθώς και για συνέδρια και εκθέσεις που διοργανώνονται το προσεχές διάστημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  
Καλή ανάγνωση