Οι συνεργατικοί σχηματισμοί καινοτομίας, ή απλά "clusters", αποτελούν πλέον σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας σε όλη την Ευρώπη. Επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, μέσω των clusters που λειτουργούν ως καταλύτες για τη συνεργασία τους, επωφελούνται από οικονομίες κλίμακας, έχουν πρόσβαση σε τεχνογνωσία και εμπειρία και συμβάλλουν στη καθορισμό στρατηγικών βιομηχανίας και αγοράς.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia, στην οποία είναι αφιερωμένο στο κύριο θέμα του τεύχους, είναι μια πρωτοποριακή δράση για τη δημιουργία καινοτόμων clusters σε τομείς υψηλής τεχνολογίας. Ξεκίνησε το 2006, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" του Γ' ΚΠΣ, και το πρώτο cluster (mi-Cluster) ήταν στον τομέα της Μικροηλεκτρονικής και των Ενσωματωμένων Συστημάτων. Μετά από 2 χρόνια λειτουργίας, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία σε κύκλο εργασίας, εξαγωγές, απασχόληση, διπλώματα ευρεσιτεχνίας και διακρίσεις. 

Στο τεύχος παρουσιάζεται επίσης το Διεθνές Συνέδριο "Υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης: το Μέλλον της Επιστημονικής Επικοινωνίας" που διοργάνωσε  το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, τον Δεκέμβριο στην Αθήνα. Περισσότεροι από 300 ερευνητές, ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες συζήτησαν για τα καινοτόμα εναλλακτικά σχήματα για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, τα Ηλεκτρονικά Αποθετήρια και Επιστημονικά Περιοδικά.

Ο κύριος ομιλητής του Συνεδρίου Jean-Claude Guedon, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό, μιλά για το μέλλον της Ανοικτής Πρόσβασης, υπογραμμίζοντας πως ο μόνος τρόπος για να πραγματοποιηθεί η επιστημονική έρευνα και γενικά η ακαδημαϊκή εργασία όσο καλύτερα γίνεται, είναι να είναι συμβατές με τις αρχές της Ανοικτής Πρόσβασης. Σε συνέντευξή του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κυριάκος Μπαξεβανίδης εξηγεί τη σημασία της Ανοικτής Πρόσβασης για την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και για όλους τους ευρωπαίους πολίτες, και παρουσιάζει τις σχετικές πρωτοβουλίες της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης για την επίσημη παρουσίαση του δικτύου Enterprise Europe Network-Hellas που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, καθώς και στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών.

Ενημερωθείτε για την Europeana, την ψηφιακή βιβλιοθήκη για την επιστήμη και τον πολιτισμό της Ευρώπης, που παρέχει πλέον διαδικτυακή πρόσβαση σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, αρχειακά έγγραφα, πίνακες και ταινίες, προερχόμενα από τις εθνικές βιβλιοθήκες και τα πολιτιστικά ιδρύματα των 27 κρατών μελών της ΕΕ.
Στο προσκήνιο βρίσκονται και ελληνικές επιστημονικές πρωτοβουλίες και ανακαλύψεις: το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ αποκάλυψε έναν σημαντικό μηχανισμό με τον οποίο το νευρικό σύστημα μαθαίνει και αποθηκεύει πληροφορίες, η ελληνική εταιρεία Nanophos ανέπτυξε "έξυπνα" υλικά νανοτεχνολογίας για αδιαβροχοποίηση, προστασία, καθαρισμό και αποκατάσταση επιφανειών, ενώ η τηλεϊατρική μονάδα του Νοσοκομείου "Σωτηρία" τιμήθηκε με ειδική διάκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την καινοτόμο αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών στην αντιμετώπιση του αποκλεισμού κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων ασθενών.

Τέλος, ενημερωθείτε για τις ανοικτές προκηρύξεις του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ, καθώς και για σημαντικά συνέδρια και εκθέσεις που διοργανώνονται το προσεχές διάστημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  

Καλή ανάγνωση