Η Ελλάδα είναι κυριολεκτικά η χώρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς το 99,8% των επιχειρήσεων απασχολούν λιγότερους από 100 υπαλλήλους. Ο ρόλος τους είναι λοιπόν καθοριστικός για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, ιδιαίτερα στις σύγχρονες συνθήκες του ανταγωνισμού και της αστάθειας της παγκόσμιας αγοράς.

Στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις ευκαιρίες χρηματοδότησής τους είναι αφιερωμένο το κεντρικό θέμα του περιοδικού. Πρόσφατες μελέτες του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών αποκαλύπτουν το προφίλ της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ενώ ένας συνοπτικός οδηγός παρουσιάζει ευκαιρίες χρηματοδότησης, δίκτυα υποστήριξης και χρήσιμους συνδέσμους. Το ΕΚΤ υποστηρίζει ενεργά τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω του Enterprise Europe Network-Hellas, δίκτυο το οποίο τους παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με βάση τη γνώση και την καινοτομία.

Το τεύχος φιλοξενεί δύο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις για την Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική γνώση. Ο Διευθυντής της SPARC Europe, David C. Prosser εξηγεί πώς οι φορείς που χρηματοδοτούν την επιστημονική έρευνα θα συνειδητοποιήσουν ότι οφείλουν να εξασφαλίζουν τη δυνατότητα Ανοικτής Πρόσβασης στα αποτελέσματα της έρευνας αυτής. Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Πληροφορικής του  Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Ιωαννίδης υπογραμμίζει πως η Ανοικτή Πρόσβαση θα φέρει τον "εκδημοκρατισμό" στην πρόσβαση στη γνώση.

Διαβάστε επίσης για τα θέματα καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική, τα οποία παρουσιάστηκαν σε σχετική εκδήλωση στην Αθήνα, παρουσία της Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική Danuta Hubner, καθώς και για τα βραβεία RegioStars που απονεμήθηκαν σε καινοτόμα έργα που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την οικονομία της περιφέρειας. Μεταξύ των νικητών είναι και η διαφημιστική ταινία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών "Εσύ ξέρεις από ...ΕΣΠΑ;" στην κατηγορία "Σύντομη διαφημιστική ταινία ή πρόγραμμα οπτικοακουστικών μέσων που προβάλλει τη συμβολή της πολιτικής συνοχής".

Ενημερωθείτε επίσης για σημαντικά ερευνητικά επιτεύγματα Ελλήνων επιστημόνων: Το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" (ως συντονιστής) και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό έργο ENAROMaTIC για τον περιορισμό της ελονοσίας στον Τρίτο Κόσμο. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας συμμετέχει στο έργο ORAMED για την προστασία του ιατρικού προσωπικού από την ακτινοβολία. Έρευνα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας αποκάλυψε έναν νέο μηχανισμό βιογένεσης των μιτοχονδρίων. Το ερευνητικό έργο GROUNDHIT "Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας Υψηλής Τεχνολογίας", που συντονίζει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας έλαβε ένα από τα σημαντικότερα διεθνή περιβαλλοντικά βραβεία, το Energy Globe Award, ως το καλύτερο ενεργειακό έργο στην Ελλάδα για το 2008. Τέλος, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας αναπτύχθηκε το ευφυές εργαλείο ΜΕΤΑΓΝΩΣΗ που καταγράφει τα ερευνητικά αποτελέσματα των ελληνικών επιστημονικών ομάδων και, στη συνέχεια, τα προβάλλει στο σύνολο της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας για περαιτέρω αξιοποίηση.

Όπως πάντα, ενημερωθείτε για τις ανοικτές προκηρύξεις του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, αλλά και για ενδιαφέροντα συνέδρια και εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.