Η διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από ψηφιακές εφαρμογές, προσβάσιμες από όλους, αποτελεί προτεραιότητα στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο. Η Χάρτα Διατήρησης της Ψηφιακής Κληρονομιάς της UNESCO, η επιλογή των "Ψηφιακών Βιβλιοθηκών" ως κεντρικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ανακοινώσεις προγραμμάτων ψηφιοποίησης πολιτιστικού περιεχομένου από το Google, τη Μicrosoft, το Yahoo, συγκλίνουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Ελλάδα έχει μπει δυναμικά στον δρόμο της ψηφιακής σύγκλισης, με πρωτοβουλίες και έργα για την ψηφιοποίηση συλλογών ιστορίας και πολιτισμού, την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και τη διείσδυση νέων τεχνολογιών σε μεγαλύτερα και πιο διευρυμένα στρώματα πολιτών. Το τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο, λοιπόν, σε πολιτικές για την Κοινωνία της Πληροφορίας και την Ψηφιακή Σύγκλιση, καθώς και ψηφιακά έργα πολιτισμού στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Παρουσιάζεται επίσης το νέο Ηλεκτρονικό Αποθετήριο Ήλιος (helios-eie.ekt.gr), το οποίο περιλαμβάνει το επιστημονικό έργο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών που ψηφιοποιείται και διατίθεται για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο. Ερευνητικά αποτελέσματα, δημοσιεύσεις/άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, εργασίες ερευνητών, πρακτικά συνεδρίων, βιβλία, εκπαιδευτικό υλικό, αρχεία ήχου και εικόνας, σε όλους τους επιστημονικούς τομείς, διατίθενται σε ένα πλήρως οργανωμένο ψηφιακό περιβάλλον που έχει αναπτυχθεί και υποστηρίζεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.

Ένα ακόμα ψηφιακό έργο, στον τομέα της δημόσιας διοίκησης αυτή τη φορά, παρουσιάζεται στο περιοδικό μας. Η Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης "Ermis" που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα "ηλεκτρονικό πολυκατάστημα". Ο πολίτης θα μπορεί εύκολα και χωρίς γραφειοκρατική ταλαιπωρία να διεκπεραιώνει το σύνολο των συναλλαγών του με τον κρατικό μηχανισμό, από τη χορήγηση μιας απλής βεβαίωσης ή πιστοποιητικού μέχρι εγγραφή σε μητρώα ασφαλισμένων ή έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης.

Διαβάσετε επίσης για τα βραβεία του Ευρωπαίου Εφευρέτη της Χρονιάς που απένειμε το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με μεγάλους κερδισμένους την Υγεία και το Περιβάλλον. Οι ευρεσιτεχνίες και η προστασία τους σε Ελλάδα και Κίνα συζητήθηκαν και στο σεμινάριο που διοργάνωσαν ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στην Αθήνα. Περισσότερα από 180 άτομα ενημερώθηκαν για την προστασία από αντιγραφή ευρεσιτεχνιών, βιομηχανικά & εμπορικά σήματα, copyrights και άλλα πνευματικά δημιουργήματα.

Στο τεύχος παρουσιάζονται οι δράσεις για το πρώτο "Πράσινο Νησί" στην Ελλάδα, τον Αϊ-Στράτη, το οποίο θα είναι ενεργειακά αυτάρκες και οι ανάγκες του θα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στο έργο συμμετέχουν η ΔΕΗ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ενημερωθείτε επίσης για τις νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες του ΕΣΠΑ για τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα και την πράσινη επιχειρηματικότητα. Επιπλέον, παρουσιάζονται τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για τη συμμετοχή στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο και το ευρωπαϊκό έργο RAF-REGIONS για την αξιοποίηση της καινοτομίας στον τομέα των τροφίμων.

Όπως πάντα, ενημερωθείτε για τις ανοικτές προκηρύξεις του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, αλλά και για ενδιαφέροντα συνέδρια και εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.